– Det er tegnet et bilde av meg som en drapsmann, og det er tungt, sier Tom Hagen.

Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen

Det er to år siden kona Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst.

Tom Hagen er siktet for å ha drept henne.

.

I sitt første intervju sier Hagen at han savner kona hver dag.

«Jeg har ikke noe å tilstå»

– Jeg har ikke noe å tilstå

NRK møter Tom Hagen (70) i boligen han delte med kona Anne-Elisabeth (68). Det er nøyaktig to år siden hun forsvant sporløst fra hjemmet deres. Venner, familie og Tom omtaler henne som Lisbeth.

– Det har vært to vanskelige år. Det blir veldig mye tomhet etter et menneske du har bodd sammen med i 50 år, sier Hagen til NRK.

Dette er første gang du stiller til intervju. Hvorfor gjør du det?

– Jeg tror det finnes informasjon ute blant folk, som kan komme frem, sier han.

Hagen sier han tror man en dag får svar på hva som har skjedd med kona.

– Livet har lært meg at rettferdigheten seirer til slutt. Men det kan ta litt tid, sier han.

Det overrumplet Tom Hagen fullstendig da politiet den 28. april i år pågrep ham i bilen, på vei til jobb.

– Politiet har siktet deg for drap, eller medvirkning til drap på kona di. Har du gjort det?

– Nei. Det har jeg ikke.

– Har du hatt noen rolle i forsvinningen?

– Nei. Det har jeg ikke hatt, sier Hagen.

Politiet mener motivet for drapet skal ha vært ekteskapsproblemer. Det avviser Hagen.

– Et ekteskap som har vart i cirka 50 år er det jo ikke så mange som har opplevd, faktisk. Men de som har opplevd det vet at livet går opp og ned. Jeg og Lisbeth har opplevd at vi har hatt et godt ekteskap. Men vi har hatt humper i veien, som alle andre. Det er ingenting å legge skjul på, sier Hagen.

Hagen tar imot NRK i huset sitt i Sloraveien. Han svarer blant annet på spørsmål om drapssiktelsen, det politiet mener er motivet, ekteskapet til Anne-Elisabeth, forholdet til politiet, pågripelsen og forsvinningsdagen.

Møttes på bowling

Den første gangen Anne-Elisabeth og Tom Hagen møttes var i en bowlinghall i Jaren, da de var unge studenter. Litt senere møttes de igjen i et festlokale på Toten.

– Og da sa det bare «pling», sier Tom Hagen.

De hadde vært gift i 49 år da hun forsvant. Han sier at til NRK at han ikke vet hvordan livet hadde sett ut om de to ikke møttes den kvelden.

Dagen før Anne-Elisabeth Hagen forsvant, 31. oktober 2018, hadde hun og Tom vært på teater. Han dro derfor en time senere på jobb enn vanlig. Arbeidsplassen ligger bare noen kilometer unna huset. Etter en stund forsøkte han å ringe kona.

På den røde stolen i gangen fant Tom Hagen det mye omtalte trusselbrevet. Der krevde brevskriveren nesten 100 millioner kroner for Anne-Elisabeth. Brevet var skrevet på dårlig norsk, men innholdet var ikke til å misforstå.

Anne-Elisabeth Hagens forsvinning ble lenge etterforsket som en bortføringssak. Etter hvert endret politiet sin hovedteori til at hun hadde blitt drept. Samtidig ble en hemmelig etterforskning av Tom Hagen iverksatt. Den 28. april år tok saken en dramatisk vending.

Varetektsfengslingen ble anket. Lagmannsretten slo fast at bevisene mot Tom Hagen ikke var gode nok. Etter ti dager i varetekt slapp han fri, men siktelsen ble opprettholdt. Han er fortsatt politiets hovedmistenkte.

Etter det NRK får opplyst, mener politiet at motivet i saken er ekteskapsproblemer. Politiet har funnet tegn på at Anne-Elisabeth har sondert mulighetene for å skilles fra ektemannen.

Etterforskerne skal ha funnet ut at hun gjorde internettsøk om skilsmisse på datamaskinen sin. Inne i huset deres ble det funnet separasjonspapirer.

Tom Hagen selv mener at hele teorien ville raknet dersom man kjente ham og kona.

Papirene var underskrevet av Anne-Elisabeth, men ikke av Tom Hagen. Han sier han aldri hadde hørt om papirene før politiet fant dem i boligen deres.

Ektepakten paret hadde signert har blitt omtalt i mediene. Dokumentet sikrer i stor grad Tom Hagen alt av verdier. Jurister NRK har snakket med har pekt på at ektepakten fremstår så urimelig at dersom en domstol hadde behandlet den, kunne Anne-Elisabeth Hagen blitt tilkjent flere hundre millioner kroner.

Hagen sier at det var en «bølgedal i ekteskapet» i 1993 da den ble skrevet, men hevder at den aldri var et tema dem imellom.

For to år siden var Tom Hagen en relativt ukjent mann i Norge. Nå er han siktet for drap i en av de mest omfattende krimsakene i norsk historie.

Han nekter straffskyld, men politiet opprettholder siktelsen mot han.