Politiet anket Amelie-avgjørelse

Maria Amelie blir likevel ikke sluppet fri fra varetekt. Politiet har anket lagmannsrettens avgjørelse om at hun skal slippes fri.

Video Advokat Risnes på Trandum

Advokat Brynjulf Risnes etter at han fikk vite om politiets anke.

Maria Amelie inne på Trandum

Maria Amelie må belage seg på å likevel bli værende på Trandum, selv om lagmannsretten bestemte at hun skal slippes fri.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
--

Advokat Brynjulf Risnes har allerede gitt nyheten til sin klient.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Borgarting lagmannsrett mener det ikke er fare for at Amelie skal stikke av, og at det dermed ikke er grunnlag for fengsling. De har i dag bestemt at hun skal slippes fri.

Redd hun skal gå i dekning

Politiets utlendingsenhet (PU) har anket dommen og Amelie må derfor bli sittende i varetekt.

PU mener det fortsatt er kvalifisert fare for unndragelse, og at hun derfor bør fengsles.

– De ber lagmannsretten om at hun blir sittende til Høyesterett får sett på deres anke. Det vanlige i slike saker er at lagmannsretten godtar det, for om de ikke gjorde det, ville politiet i prinsippet ikke hatt en ankerett, sier Amelies advokat Brynjar Risnes.

Han mener det mest sannsynlige nå er at hun blir sittende til i morgen, og at Høyesterett da vil se på saken.

– Det er vanskelig

Risnes sier at Amelie mener dagens hendelser har vært en liten oppstiver.

– Hun synes det er vanskelig. Etter hvert som hun skjønner at det er mindre og mindre håp for at hun skal få bli, så er enhver oppmuntring veldig kjær, sier han.

Han sier han har fått følelsen av at Amelie har gått inn i en slags limbo, eller en følelsesløshet, og at det virker som hun tenker «nå skjer det som skjer».

– Men hun greier å glede seg innimellom, og hun ler når jeg spøker. Vi er på en måte enige om at det er aldri helt svart, det er alltid et bittelite lyspunkt.

Retten: Amelie skal gå fri

Lagmannsretten bestemte at Amelie skal slippes fri, men at hun pålegges daglig meldeplikt frem til 27. januar. Retten forutsetter at hun har bolig hos sin kjæreste.

Lagmannsretten begrunner avgjørelsen med at Maria Amelie er en offentlig kjent person som vanskelig kan skjule seg. De slutter seg også til at saken har vært kritikkverdig håndtert.

– Håndteringen av saken, særlig tid og sted for pågripelsen, er av mange oppfattet å ha vært uten fingerspitzgefühl eller musikalitet, heter det i rettens kjennelse.

PU reagerer på kritikken

I en pressemeldingen reagerer PU på kritikken for hvordan pågripelsen ble gjennomført.

– Det er hevdet at det var åtte tjenestemenn som pågrep henne, noe som ikke er riktig. Det var to tjenestemenn som pågrep. Ytterligere tre tjenestemenn var i nærheten og skulle sørge for at utenforstående ikke hindret pågripelsen. Det var altså totalt fem, ikke åtte, tjenestemenn på stedet, skriver PU.

PU skriver videre at pågripelsen foregikk rolig og uten dramatikk, og at pågripelsen fant sted en halv kilometer fra Nansenskolen, ikke på skolen.

– Prinsipiell god nyhet

Amelies advokat Brynjulf Risnes møtte Amelie ved 14.30-tiden for å gi henne nyheten fra lagmannsretten. Han var da ved godt mot.

Ifølge Risnes var det prinsipielt viktig for dem at det ble blitt fastslått at fengslingen av Amelie har vært feil.

– Dette er fryktelig gledelig. Det er en seier. Det er det vi har sagt hele tiden, at det ikke var behov for at hun skulle holdes fengslet, sa han til NRK da.

Trandum

Her på Trandum utlendingsinternat sitter papirløse Maria Amelie foreløpig.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Skal fortsatt ut av Norge

Men uttransportering fra Norge er uavhengig av dette. Hun står derfor fremdeles i fare for å bli sendt ut fra landet.

Risnes håper likevel at dette kan bidra til å utsette uttransporteringen.

– Kjennelsen har ikke noen betydning for selve utsendelsesvedtaket, men domstolen sier jo at hele pågripelsesprosessen har vært unødvendig, sier han.

Amelie har vært fengslet på Trandum utlendingsinternat siden hun ble pågrepet etter at hun hadde holdt foredrag på Nansensenteret i Lillehammer 13. januar .

Hun ble kåret til «Årets Nordmann» av ukemagasinet Ny Tid i 2010.

Video Nisnæs Trandum

Maria Amelies advokat var veldig glad da rettens kjennelse kom tidligere i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger