– Et sted går grensen for hva jeg kan tåle

NRK fikk i dag møte papirløse Maria Amelie, som sitter på Trandum og venter på utsendelse. Før helgen fikk hun beskjeden hun fryktet aller mest - å pakke sakene sine.

Video Intervju med Maria Amelie på Trandum

Se hele intervjuet med Maria Amelie. Foto: Kjell Herning. Reporter: Ann Kristin Liestøl

Eivind Trædal

Maria Amelies kjæreste Eivind Trædal får ikke vite når hun blir sendt ut av landet.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Advokat Risnes
Foto: Helge Carlsen / NRK

– Jeg har ikke kontroll over meg selv akkurat nå. I natt klarte jeg å sove. Det var et mirakel. Av og til klarer jeg ikke å puste, sier Maria Amelie til NRK.

Maria Amelie har vært plassert på Trandum transittmottak siden hun ble pågrepet etter å ha holdt foredrag på Nansenskolen på Lillehammer onsdag kveld denne uken.

– Maria Amelie må søke fra utlandet

I kveld opplyste statssekretær Pål K. Lønseth til NTB at regjeringen vil ikke gripe inn for å hindre at Maria Amelie blir sendt ut av landet i tråd med avslaget fra Utlendingsnemnda.

– Det er ikke skjedd noen endring i vår grunnholdning til dette, sier Lønseth.

Dagens regelverk vil føre til at Maria Amelie får innreiseforbud til Norge i ett eller flere år etter utvisningen. Da vil heller ikke en ny søknad om arbeidstillatelse bli behandlet.

Hvorfor er du så redd for å bli sendt til Russland?

– Fordi jeg er veldig redd for livet mitt. Jeg vet ikke hva som vil skje. Kanskje jeg mister forstanden når jeg blir satt på flyet og tvangssendt ut av Norge, sier Maria Amelie.

– Jeg har blitt utsatt for mye press, men et sted går grensen for hvor mye jeg kan tåle.

Men det kan hende du blir sendt ut i morgen. Hvordan forbereder du deg på det?

– Jeg vet ikke om jeg har mer krefter. Det går ikke. Hvor mange år til må jeg være sterkt, sier Maria Amelie.

Skriver hele tiden

Hvordan får du tiden til å gå her inne?

– Jeg skriver hele tiden. Jeg har prøvd å sende noen appeller til Jens Stoltenberg. Den siste skal ut i dag.

Regjeringen vurderer å endre reglene slik at du kan søke om arbeidstillatelse når du kommer til Russland. Hva syns du om det?

– Det er helt fantastisk. Det gir meg en tro på at det nytter å kjempe for demokratiet og ytringsfriheten Norge er så kjent for.

Hva mener du om at du først må til Russland for å søke arbeidstillatelse?

– Jeg håper jeg ikke trenger det. Advokaten min har forklart at ved spesielle tilfeller så kan man søke fra Norge. Det spesielle i denne saken er at jeg ikke har vært i Russland på ti år. Så dere kan like gjerne sende meg hvor som helst, sier Maria Amelie.

Giftemål?

Amelies kjæreste, Eivind Trædal, sier at det er satt i gang overvåking av Trandum søndag, slik at de så fort som mulig får vite når utsendelsen er i gang.

Han har vært en viktig støtte spiller for Maria.

– Eivind er det beste som har skjedd meg. Det er helt utrolig at han har stått på sånn som han har gjort. Jeg skylder ham nok veldig mye, sier Maria Amelie.

Har du vurdert å gifte deg?

– Jeg har fått mange spørsmål om det, men det er ikke mulig. For folk i en sånn situasjon, så bør det ikke være en løsning. Man bør gå den riktige veien, sier hun.

– Har ingen i Russland

En retur til Russland kan føre til flere vanskelige situasjoner for Maria Amelie. Hun har aldri eid et pass, har ingen papirer og kan få store problemer med russiske myndigheter dersom hun blir sendt tilbake til Russland.

– Eivind sa at jeg må ringe med en gang jeg kommer til Russland. Men jeg vet ikke en gang hvilken kode jeg skal slå fra Russland til Norge.

– Hvem vil hjelpe meg i Russland? Her har jeg i det minste venner. Der har jeg ingen, spør hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger