Hopp til innhold

Plastforbudet kan tidligst komme til neste år

Norge kan komme til å gå enda lenger enn EU i å forby plastprodukter, men regjeringen vil ikke legge fram noe lovforslag om plastforbud for Stortinget før våren 2019.

Ola Elvestuen er også positiv til et forbud

Mandag ble det klart at EU-kommisjonen går inn for å forby q-tips, sugerør, bestikk, tallerkener og en rekke andre plastprodukter til engangsbruk.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er ikke i tvil om at hovedtrekkene i forslaget vil bli vedtatt norsk politikk. Likevel vil han vente til saken er ferdigbehandlet i EU-systemet våren 2019 før han ber Stortinget om å vedta et forbud.

– Vi er for et forbud mot enkelte produkter, men det er mest effektivt når det skjer på europeisk nivå, sier Elvestuen til NRK.

sugerør

SKAL FORBYS: Plastsugerør er blant produktene som EU-kommisjonen foreslår å forby.

Foto: Patrick Pleul / AFP

Venter på EU

For bare en måned siden stemte regjeringspartiene mot forslag om å forby unødvendige engangsprodukter i plast i Norge, i påvente av EUs konklusjon.

At EU-kommisjonen nå har kommet med sitt råd, gjør at lovarbeidet kan starte. Men fortsatt vil regjeringen vente med å innføre noe norsk forbud.

– Lovarbeidet her i Norge ville uansett tatt tid. Det er ikke slik at vi kunne vedtatt dette i april og hatt et forbud i dag. Da er det mye mer effektivt å ha et felles europeisk regelverk, og en felles prosess for å innføre det regelverket, mener Elvestuen.

Landsmøte Miljøpartiet de Grønne

KRITISK: MDGs talsperson Arild Hermstad.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne (MDG) mener det ikke er noe poeng i å vente på EU.

– Det er risikabelt å vente på at EU skal lage reguleringer, for det skal vedtas i en haug av EU-land. Så langt har regjeringen sittet og ventet på EU, og brukt det som et påskudd. Miljøministeren må være mer på, sier MDGs talsperson Arild Hermstad til NRK.

Han mener Norge vet hvor skoen trykker, fordi mye plast fra havet skylles i land her.

– Det er problematisk å vente på en prosess som vi ikke vet utfallet av, og som vi ikke kan være med på å stemme i, sier han.

Sandra Borch fra Senterpartiet mener at Norge kunne kommet mye lenger om vi hadde tatt ansvaret selv.

– Igjen så ser vi at Venstre og norsk klimapolitikk må lene seg på EU når det gjelder å finne tiltak som løser problemene rundt forsøpling av plast. Jeg merker meg at Elvestuen jubler over det EU kommer med. Det er bra, men Norge kunne kommet lenger om vi hadde tatt tak i dette tidligere, sier Borch til NRK.

Andre tiltak

Elvestuen sier regjeringen nå vil bruke tiden på å komme med innspill til EUs lovprosess, og også vurdere om Norge skal vedta ytterligere forbud når EU har bestemt seg for sine regler – som for eksempel forbud mot enkelte produkter med mikroplast.

– Vi må se om det er ytterligere begrensninger vi skal gjøre på norsk side, men da må vi se på helheten, forklarer han.

Miljøministeren understreker samtidig at regjeringen har innført og startet arbeidet med en rekke andre tiltak for å redusere bruken av plast.

– Jeg vil også tro at bedrifter og andre begynner å forberede seg, for de fleste ser hvilken vei dette går, sier han.

World Press Photo Awards 2017 - Nature - First Prize, Singles - Francis Perez - Caretta Caretta Trapped

TRUET: Havskilpadden regnes som en av artene spesielt truet av den økte mengden av plast i havet.

Foto: Handout / Reuters

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger