Hopp til innhold

Plaskerekord mange steder i mai

Årets maimåned var den kaldeste på ti år, sammenlagt for hele landet. Det har dessuten ikke vært så vått på denne tiden siden 1949.

Paraply i regn

Mange nordmenn er blitt våtere på beina enn de pleier å bli i mai. Målestasjoner på 29 steder viste nedbørsrekord for vårmåneden.

Foto: JENS MEYER / AP

NRKs egen meteorolog og optimist, John Smits, ser positivt på at vi har lagt bak oss en kjøligere maimåned enn det som er normalt. Han fikk nemlig gått på ski i Valdres i pinsen, og ble gledelig overrasket over at det var snø der også sist helg.

– Vi som liker å gå på ski synes det er flott at skiføret varer så lenge, sier Smits med et stort smil.

John Smits

Meteorolog John Smits ser fordelene med at mai hadde temperaturer som var 0,7 grader under normalen. Han kan ikke love at det betyr en strålende sommer.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Plaskerekord

Bergenserne har imidlertid blitt våtere på beina enn de pleier å bli på denne tiden.

– Vestlandet har hatt uflaks med maimåneden i år, sier Smits.

Meteorologen mener at mai er den utvalgte måneden til Festspillene, nettopp fordi den vanligvis er tørr, i bergensk målestokk. Det er altså meningen at folk skal slippe å gå med paraply og sydvest til konsertlokalene.

Heller ikke hedersgjesten og bysbarnet, statsminister Erna Solberg, var forberedt på at Bergen skulle slå sin egen plaskerekord for mai.

Hun var kledd i småsko, og uten oljehyre, da regnet kom. Heldigvis var det kriseregntøy tilgjengelig for både henne og publikum.

Statsminister Erna Solberg talte på åpningen av Festspillene

Statsminister Erna Solberg er oppvokst med regn i Bergen men hadde latt paraplyen og støvlene i stikken da hun talte på Festspillene i Bergen i mai.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Årets nedbør slo byens tidligere mai-rekord ned i støvlene. Målinger fra Bergens Florida-stasjon viste hele 240,5 millimeter i år, mot 198,2 millimeter i 1989.

Hovlandsdal var våtest

Dette er uansett for dråper å regne, sammenlignet med Hovlandsdal, som i år gikk av med den nasjonale rekorden.

Stedet ved Fjaler i Sogn og Fjordane kunne nemlig skryte på seg hele 363,4 millimeter nedbør. Noen få drypp bak kom Brekke, i Sogn, med 356,8 millimeter.

Hele 29 målestasjoner viste «personlig målerekord» for nedbør i mai.

Mange har ventet utålmodig på våren, for ifølge Meteorologisk institutt har månedstemperaturen for hele landet vært 0,7 grader under normalen.

Kronprinsesse Mette-Marit ble kald på 17.mai

Kronprinsesse Mette-Marit måtte kle seg i skjerf og hansker på 17. mai i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Laveste snittemperaturer:

  • Juvvasshøe i Lom: - 4,8 grader
  • Gaustatoppen i Telemark: - 3,5 grader

Høyeste snittemperatuerer:

  • Svelvik i Vestfold: + 10 grader
  • Færder fyr på Tjøme i Vestfold: + 9,7 grader.

Finmark varmest i landet

Mens det var kjøligere enn forventet i sør, har våren kommet tidlig i nord.

– Det går en grense i Nordland, på at det er kjøligere enn normalt. Nord for denne grensen har det vært varmere enn normalt. I Finnmark har det vært 2–3 grader over normalen, sier Smits.

Landets høyeste maksimumstemperatur var på 21,4 grader og ble målt på Pasvik-Svanvik, i Sør-Varanger, i Finnmark, 31. mai.

Trass i gleden over lang skisesong i Sør-Norge, ser Smits ulempene med at sein snøsmelting kan føre til flom.

– Hvis det blir rask temperaturstigning og nedbør samtidig så kan det fort bli mye vann som skal ned i elvene, og da er det fare for høy vannføring, sier Smits.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ