Hopp til innhold

Pentagon: Mosul-offensiven går raskere enn ventet

Irakiske styrker ligger «foran skjema» i framrykkingen mot den IS-kontrollerte byen Mosul, framholder en talsmann for USAs forsvarsdepartement, Pentagon. Oberstløytnant Palle Ydstebø mener IS står sterkere når kampene starter inne i bykjernen.

Tanks rykker fram mot Mosul

FRAMMARSJ: En tank rykker fram mot den irakiske byen Mosul. Pentagon sier nå at offensiven går raskere enn forventet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Men han advarer likevel om at offensiven «kan ta noe tid», og at det gjenstår å se om IS-krigerne vil bli værende og ta opp kampen, melder BBC.

De siste dagene har det kommet tegn fra anonyme IS-kilder i internasjonale medier om at terrorgruppa ikke kommer til å prioritere forsvaret av Mosul, men heller trekke seg tilbake til de syriske områdene gruppa kontrollerer.

Samtidig har en rekke eksperter og analytikere pekt på Mosul som en strategisk viktig by for Den islamske staten, og pekt på at terrorgruppa over lengre tid har kunnet forberede seg på en blodig kamp i Mosuls gater.

Røyk over de østlige delene av Mosul

Røyk stiger opp fra de østlige delene av Mosul. Den islamske staten skal ha satt fyr på store oljereserver og annet brennbart materiell for å hindre amerikanske kampfly fra å være treffsikre.

Foto: AZAD LASHKARI / Reuters

– Metodisk framrykking

Ifølge en BBC-journalist som befinner seg sammen med irakiske regjeringsstyrker, er frontlinjen nå to mil sør for byen.

Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Ydstebø sier til NRK at de irakiske og kurdiske styrkene har lagt opp til å omringe Mosul.

Palle Ydstebø

Oberstløytnant Palle Ydstebø tror det kan ta uker før koalisjonsstyrkene er inne i kjernen av Mosul.

Foto: Forsvaret

– Vi ser en metodisk og kontrollert framrykking langs hovedveiene fra sør og øst. Rapportene om at de har kommet lenger enn antatt, tyder på at de har nøkterne planer, sier Ydstebø.

Han tror koalisjonsstyrkene vil bruke noen uker på å rykke fram i åpent landskap.

– De vil nok bruke noen uker på å rykke fram i åpne landskap, der de har en fordel. Deretter vil de måtte bevege seg inn i bykjernen, sier Ydstebø, og peker på at terrorgruppa etter alt å dømme har etterlatt seg en rekke miner og annet sprengstoff i kjernen av millionbyen.

– Det skal ha blitt ryddet opp i tusen sprengladninger allerede, bare på den korte strekningen man har rykket fram. Dette er særlig viktige stridsmidler i bykjernen, sier Ydstebø.

Offensiv Mosul - IS

IS tallmessig underlegne

Mandag morgen kunngjorde både irakiske og amerikanske myndigheter at offensiven mot storbyen var i gang. Natt til tirsdag fortsatte kampene, og det meldes om flere IS-angrep på irakiske stridsvogner.

Mens regjeringsstyrkene rykker fram fra sør, har kurdiske peshmerga-styrker begynte å rykke fram øst for byen.

Til tross for fordelene av forberedt gatekamp, er det likevel liten tvil om at terrorgruppa er tallmessig underlegne den irakiske og kurdiske hæren. Internasjonale medier anslår at det antakelig er mellom 3000 og 5000 IS-krigere igjen i byen.

På utsiden står en bred koalisjon på rundt 30.000 mann, som i tillegg støttes av en bred internasjonal koalisjon der også Norge deltar, i tillegg til blant annet amerikanske kampfly.

Norske «Mike» kjemper mot IS

Midt i de pågående kampene er også norskkurdiske «Mike», som har kjempet for de kurdiske peshmerga-styrkene i to år.

– De (IS) har hatt veldig god tid på å forberede seg. Vi vet at de har lagt ut store mengder eksplosiver på veiene vi skal rykke frem på. Og de har minelagt stort sett alle hus i byene vi skal inn i. Så ja, det er en fare for at jeg ikke kommer hjem i live, eller uskadet, sier Mike til NRK.

Mosul har vært kontrollert av IS siden juni 2014, da de rykket frem - nærmest uten motstand fra den irakiske hæren. FN frykter at opp mot 1,5 millioner mennesker må flykte fra Mosul, etter at den irakiske offensiven nå har begynt.

Nordmann blant soldatene som kjemper mot IS

PÅ OFFENSIVEN: Norske «Mike» dro til Irak som frivillig for to år siden, for å være med på kampene mot IS.

AKTUELT NÅ