Hopp til innhold
Urix forklarer

Slik skal de ta Mosul

Det første målet for operasjonen er å gjennomføre omringningen av Mosul, så vil styrkene begynne å trenge seg inn i selve bykjernen. Å frigjøre millionbyen kan ta mange måneder.

Offensiv Mosul - IS

Den irakiske hæren og militsstyrker rygger nå fram fra sør og oppover mot Mosul langs hovedvei nummer 1. Flere landsbyer langs denne veien ble inntatt av irakerne i løpet av operasjonens første døgn.

– Dette er hovedaksen i angrepet, sier Thomas Slensvik, hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets høgskole.

Han mener det er styrkene som går oppover hovedvei 1 som kommer til å gå inn i selve bykjernen. De andre som er med på angrepet kommer til å være med på omringningen.

– Det er dette som er planen, og de som partene har blitt enige om, sier Slensvik.

Trefninger i dag

Må passe på forsyningene

I de siste månedene har regjeringshæren med støtte av amerikanerne bygd opp en stor base ved den militære flyplassen Qayyarah omtrent 60 kilometer sør for sentrum av Mosul.

Det er her mesteparten av forsyningene som trengs for operasjonen vil komme fra. Å beskytte veien fra Qayyarah og fram til frontlinjen vil derfor bli viktig.

– Det er mulig at IS vil plassere skjulte styrker i områdene rundt denne veien for å slå til etter at frontlinjen har beveget seg nordover, mener Slensvik.

Det er derfor nødvendig å frigjøre en bred sone rundt denne veien for å kunne opprettholde trykket i angrepet.

Fremrykning

Beveger seg vestover

IS i Mosul har nå fiendtlige styrker i nord, sør og øst. I vestlig retning har IS fortsatt kontakt med resten av territoriet de kontrollerer.

– For at operasjonen skal være vellykket, så må regjeringshæren og andre anti-IS styrker ta over kontrollen over området vest for byen, sier Slensvik.

Les også: – Må ta byen gate for gate

Han mener en del av styrkene som nå rykker opp hovedvei 1 vil svinge vestover og så nord for å til slutt komme i kontakt med kurderne som nå holder posisjoner nord for byen.

– De vil sette opp kontrollpunkter slik at bare ønskelig trafikk kommer inn og ut av byen.

Slensvik poengterer at det vil være viktig at sivilbefolkningen i byen fortsatt får matvarer og andre nødvendige forsyninger.

Frontlinje

Vanskelig bykamp

Når omringningen er fullført, vil selve angrepet på bykjernen begynne.

– Dette vil bli vanskelig og langvarig, mener Slensvik.

Tidligere operasjoner mot byer i Irak, tyder på at styrkene vil ta sektor for sektor av byen, med pauser mellom angrepene for å stabilisere.

Den irakiske hæren har tidligere vist at de har problemer med å rykke fram i urbane områder uten tung støtte fra artilleri og fly. Slik støtte har det med å påføre sivilbefolkningen betydelige tap.

Samtidig signaliserer både amerikanerne og irakerne at sivilbefolkningen skal skånes så mye som mulig.

Det er det hensynet som kan gjøre operasjonen særdeles vanskelig.

Peshmerga-styrker utenfor Mosul

Irakiske peshmerga-soldater har tatt oppstilling på Zardak-fjellet øst for Mosul.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt