Pels splitter Høyre

Regjeringspartiet Høyre har ingen offisiell mening om norsk pelsdyrdrift. Hva de lander på, vil avgjøre næringens framtid.

En mink ser ut av et åpent bur

INTERN DEBATT: Er Høyre for fortsatt pelsdyroppdrett i Norge? Eller ønsker de styrt avvikling. Partiet har foreløpig ikke bestemt seg (arkivfoto).

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

– Det er ulike oppfatninger i partiet, og den diskusjonen må gå sin gang. Høyre er i tenkeboksen, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Gunnar Gundersen, til NRK.

I dag kom pelsdyrutvalget med sin rapport. Ekspertene er delte i sitt syn, men et flertall på fem går inn for det de kaller en bærekraftig utvikling av næringen.

Utvalgets konklusjoner endrer ikke synet til verken Ap, Venstre, SV eller Miljøpartiet de Grønne. Alle fire går fortsatt inn for en styrt avvikling.

Jeg mener at pelsdyrhold ikke er forenelig med god dyrevelferd. Ville dyr har ingenting i små bur å gjøre

Stefan Heggelund (H)

At noen unge har konkludert allerede er sjarmerende, men det ikke slik man driver politisk arbeid.

Frank Bakke-Jensen (H)

På motsatt side er Senterpartiet fortsatt for. Det er i utgangspunktet også KrF, under forutsetning av at bransjen tar tak og sørger for at de som ikke tar vare på dyrevelferden lukes ut.

Delt syn i Høyre

Frp har programfestet at de vil gradvis avvikle alle subsidier til pelsdyrnæringen, men de har ikke til tatt til orde for å forby oppdrett av pelsdyr.

Men hva mener regjeringspartner Høyre?

Tidligere har programmet til Høyre gått inn for at «partiet vil sikre pelsdyrnæringens rammevilkår.» Men i partiprogrammet for denne stortingsperioden nevnes ikke pels med ett eneste ord.

I en ytring på NRK.no mandag skriver seks stortingsrepresentanter fra Høyre at deres tålmodighet med næringen er i ferd med å ta slutt. Under tittelen «Nok nå», skriver Stefan Heggelund, Henrik Asheim, Heidi Nordby Lunde, Erik Skutle, Peter Christian Frølich og Bente Stein Mathisen at de vil jobbe for at Høyre går inn for en styrt avvikling.

– I Høyre har vi ikke noe programfestet standpunkt om pelsdyrnæringen. Derfor blir debatten vi nå skal ha, viktig. Jeg mener at pelsdyrhold ikke er forenelig med god dyrevelferd. Ville dyr har ingenting i små bur å gjøre, sier Stefan Heggelund til NRK.

– At noen unge har konkludert allerede er sjarmerende, men det ikke slik man driver politisk arbeid, kontrer partikollega Frank Bakke-Jensen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

tortingsrepresentantene Stefan Heggelund (H) og Sveinung Rotevatn (V) ler i spørretimen

ENIGE: Høyres Stefan Heggelund (t.v) og Venstres Sveinung Rotevatn er enige om at pelsdyrnæringen bør avvikles. Mens Rotevatn har sitt parti i ryggen, har Heggelund mange partifeller som ikke deler hans syn (arkivfoto).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bakke-Jensen mener det er viktig at rapporten får en bred høringsrunde og en «seriøs politisk behandling» før partiet bestemmer seg for om de vil ha pelsdyroppdrett i Norge, eller ikke.

– Vi må ta både motstanderne og næringen på alvor, og gi dette en grundig vurdering, sier han til NRK.

Krever at næringen rydder opp

Næringspolitisk talsmann Gundersen vil ikke si noe om hvor han tror Høyre lander til slutt. Samtidig understreker han at partiet «ikke har tradisjon for å gå inn for å legge ned hele næringer, men heller ta dem som bryter norsk lov».

– Nå ligger det mye ansvar på næringen selv. De må ta tak. Det er kommet fram mye uakseptabelt den siste tiden, sier Gundersen.

Stortingsrepresentantene Siri Meling og Arve Kambe fra Rogaland tilhører begge den delen av Høyre som ikke vil næringen til livs.

– Jeg vil bevare ordningen, skriver Kambe i en SMS til NRK.

– Jeg er glad for at flertallet i utvalget konkluderer med videre, bærekraftig drift av næringen, skriver Meling.

Listhaug tror på konklusjon neste år

Men mye tyder på at statsministeren deler mange av synspunktene til pelsmotstanderne i partiet. I et intervju med radioprogrammet Hallo P3 i august i fjor, sa hun at hun personlig er mot pels:

Dette er et veldig vanskelig spørsmål for meg. Jeg er i mot pels, men partiet mitt er for. Det betyr at jeg ikke går i pels, men som parti er vi ikke i mot pelsdyrfarmer. Folk må få gjøre sine egne valg, for jeg har gjort mitt. Pels er best på dyr.

Erna Solberg / Hallo P3, 20.08.13

Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med Statsministerens kontor for en kommentar mandag ettermiddag.

Uansett hva statsminister Erna Solberg mener, ligger det an til en heftig pelsdebatt i Stortinget framover. I første runde skal rapporten ut på høring.

I tillegg har et betydelig flertall på Stortinget bedt regjeringen vurdere et forbud mot pelsdyroppdrett.

– Jeg håper at vi skal komme til en konklusjon i løpet av neste år, men det er helt klart en sak vi må bruke noe tid på. Vi skal gå gjennom rapporten og høringsuttalelsene før vi konkluderer i regjeringspartiene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger