Hopp til innhold

Isfront før pelsdyrdebatt: – Ubehagelig å møte dem igjen

Frank Nervik tok på seg skjult kamera og infiltrerte pelsdyrbransjen for å avdekke hvordan pelsdyr har det i Norge. I kveld møtte han to av bøndene igjen for første gang siden han avslørte sin virkelige identitet.

Kveldens debatt skal handle om den kontroversielle dokumentaren Pels, skjult kamera, dyrevelferd og fremtiden for pelsdyrnæringen i Norge.Direktesendt debattprogram med programleder Ingunn Solheim.

Kveldens debatt skal handle om den kontroversielle dokumentaren Pels, skjult kamera, dyrevelferd og fremtiden for pelsdyrnæringen i Norge.

Det var mildt sagt kjølig mellom dyrevernsaktivisten Frank Nervik og pelsoppdretter-ekteparet Friheim da partene befant seg i NRKs lokaler på Marienlyst få timer før kveldens debatt.

Frank Nervik fester skjult kamera

Over en periode på to år infiltrerte Frank Nervik pelsbransjen.

Foto: Piraya Film / NRK

Verken hilsener eller blikk ble vekslet mellom partene. Ekteparet Friheim satt med ryggen mot Frank Nervik som sto kun få meter unna.

– Det blir ubehagelig å møte dem igjen. Jeg har ikke sett eller snakket med dem siden jeg ringte dem for å fortelle hvem jeg virkelig var for to måneder siden. Jeg tviler på at det blir aktuelt å snakke med dem i forkant av debatten, sier Nervik.

– Jeg ønsker å si til dem at det har aldri vært personlig ment mot dem. Jeg anser dem fortsatt som de mest seriøse blant dyreoppdretterne. Målet var å sette søkelyset på en næring som de representerer, sier Nervik.

Han angrer ikke på at han infiltrerte pelsbransjen, selv om det innebar at han måtte lyve og bli kjent med bøndene på feil premisser.

– Jeg står for det jeg har gjort og tar full ansvar for det. Men jeg har samtidig full forståelse for deres reaksjon, sier Frank Nervik til NRK.

Nervik og Friheim-ekteparet skal delta i kveldens debatt, men skal ikke debattere mot hverandre.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Frank Nervik tok på seg skjult kamera og infiltrerte pelsdyrbransjen for å avdekke hvordan pelsdyr har det i Norge. Her må han forklare seg om sine metoder og hva han vil si til bøndene som han har lurt.

Frank Nervik blir grillet av NRK på Debatten

Minkbonde Odd Einar Friheim føler seg lurt

VIDEO: Minkbonde Odd Einar Friheim føler seg lurt, fortalte han på Debatten torsdag.

Nekter å snakke med Nervik

Ekteparet Friheim hilste vennlig på NRKs journalist, men stemningen skiftet merkbart da de ble spurt hvordan det føltes å være i samme rom som Nervik.

– Vi ønsker ikke å se eller snakke med ham, sier Monica Friheim til NRK.

Ekteparet og Frank Nervik oppholder seg i hvert sitt rom i forkant av kveldens debatt , etter ønske fra pelsdyroppdretterne. Dette er første gang partene befinner seg på samme sted, siden Frank Nervik avslørte at han hadde løyet for dem og gjort flere skjulte filmopptak på gården.

I to år utgav dyrevernsaktivisten Frank Nervik seg for å være interessert i å starte opp med pelsdyroppdrett. Han besøkte 17 pelsdyrgårder rundt omkring i landet og tok opp rundt 144 timer med hemmelige opptak av driften på gårdene.

Sto frem i en annonse

NRK har anonymisert alle pelsdyrbøndene som ble filmet i den omstridte dokumentaren, men ekteparet Monica og Odd Einar Friheim sto selv frem i en helsides annonse i regi av Norges Pelsdyralslag.

Friheim informerte i annonsen at minkfarmen deres på Hegra var blant de 17 gårdene som Nervik besøkte i forbindelse med dokumentaren.

Pelsdyroppdretterne føler seg rundlurt av aktivisten og sier det var unødvendig med skjult kamera. I et intervju med adressa.no sier Odd Einar Friheim at hans opptreden i filmen er den samme som han ville hatt under avtalt intervju.

I filmen sier han blant annet at tilsyn er det samme som fôring for ham.

– Jeg står for det jeg sa under filmen. Jeg ville sagt det samme til Mattilsynet eller journalister, sier Friheim til avisen.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Dyrevernaktivister har gang på gang filmet på pelsfarmer og dokumentert brudd på god dyrevelferd. Etterpå har Norges Pelsdyralslag lovet å rydde opp. De har forsikret at bildene kun viser enkeltstående tilfeller og ikke er representative for bransjen. Men hva skjer når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler?

Se Brennpunkt-dokumentaren Pels: hva skjer når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler?

Dropper debatt etter drapstrusler

Senterparti-politiker Sandra Borch forteller til NRK at hun har blitt oppringt fra en fremmed person som framsatte trusler om at hun ville bli drept dersom hun stilte opp på kveldens tv-program.

– Jeg blir jo ekstra motivert til å virkelig kjempe for saken og stille i Debatten. Da viser jeg at jeg i hvert fall ikke vil la meg trues til taushet, sa Borch til NRK i ettermiddag.

Få timer senere tok hun kontakt med Debatten-redaksjonen og opplyste at hun likevel ønsker å trekke seg. Hun ønsker ikke kommentere hva som fikk henne til å ombestemme seg.

I en SMS til NRK skriver Borch at hun vil anmelde drapstrusselen og flere andre trusler til politiet på mandag.

Sandra Borch ble invitert til Debatten etter at hun skrev en kronikk på NRK Ytring i går om sitt forhold til pels. I tillegg har hun lagt ut bilder av seg selv i sin private minkjakke på sosiale medier.

Andre som derimot deltar i kveldens debatt er Lars A. Kristiansen, programdirektør i NRK, Guri Wormdahl, leder Norges Pelsdyralslag, landbruksminister Sylvi Listhaug, NOAH-leder Siri Martinsen og Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet.

Sandra Borch

«Etter nøye vurderinger har jeg bestemt meg for å likevel ikke stille i debatten i kveld», skriver Borch på sosiale medier.

Foto: Tom søbstad/nrk

AKTUELT NÅ