I morges prøvde en familie på fem fra Syria å flykte idet de skulle transporteres ut av Norge fra et ankomstsenter i Finnmark.
Tall NRK har fått fra UDI viser at det er et økende antall asylsøkere som forsvinner fra norske mottak etter at de har levert asylsøknaden eller har fått avslag.
I fjor forsvant hele 2207 asylsøkere fra mottak uten å melde fra om ny adresse, slik de er pliktig til å gjøre. Det utgjør syv prosent av de 31.145 asylsøkerne som kom til Norge i 2015.
- Les mer:
- Les mer:
Økende antall forsvinner
UDIs oversikt viser at antallet som forsvinner fra mottak, er økende.
Frem til november forsvant mellom 100 og 180 asylsøkere fra mottakene hver måned. I november økte antallet til 243, og i desember måned forsvant hele 633 asylsøkere.
Tallene fra januar i år er ikke klare enda, men denne uka kom beskjeden om at 40 asylsøkere hadde rømt fra et mottak i Vadsø.
– En høy andel ble borte tidlig etter ankomst til Norge, mens en god del også forsvinner i forbindelse med at de får avslag, skriver presserådgiver i UDI, Vibeke Schjem, i en e-post.
De fleste av dem som forsvinner er fra Somalia, Afghanistan og Syria.
Vil ha asylsøkere på stengte mottak
Frp-politiker Carl I. Hagen mener det nå er på tide å skjerpe kontrollen med asylsøkere på mottak.
VIL HA LUKKEDE MOTTAK: Frp-nestor Carl I. Hagen.
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpixI et brev til partifelle og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug foreslår han at de som «åpenbart» ikke har behov for beskyttelse skal plasseres i lukkede mottak.
«I denne gruppen er det muligens noen som kan være terrorister, noen kan også forventes å rømme» skriver Hagen i brevet.
– Vi ser jo nå i Kirkenes at asylsøkere stikker av. Problemet er at vi ikke aner hva disse personene gjør etter at de har forsvunnet, sier Hagen til NRK.
Også de som «muligens» kan ha et beskyttelsesbehov bør sendes til forsterkede mottak med god bevoktning, mener Hagen. Kun de som har et «klart» beskyttelsesbehov skal sendes til ordinære mottak.
- Les mer:
- Les mer:
Frivillig å bo på mottak
Det er i dag frivillig for asylsøkere å bo på mottak. UDI har dermed rett til å holde igjen personer som ønsker å forlate mottaket. Dersom en person forsvinner på en mistenkelig måte, har politiet imidlertid ansvar for å etterforske.
– Det er viktig å understreke at noen av dem som blir borte fra mottak kommer tilbake i mottakssystemet på et senere tidspunkt, eller vi får informasjon om at de befinner seg et annet sted, for eksempel i et annet europeisk land, skriver Schjem.
- Les mer: