Hopp til innhold

40 asylsøkere rømt – vil til Tyskland

Stadig flere asylsøkere har nå rømt fra mottaket i Vadsø. For flere av de skal Tyskland være målet.

Asylsøkere KIRKENES

Nesten 6000 asylsøkere kom til Finnmark i fjor høst fra Russland. Nå er det flere som er forventet tvangsreturnert, og dermed forlater nå flere norske mottak og går i dekning. Bildet er tatt i en annen anledning.

Foto: Cornelius Poppe, / NTB scanpix

– Vi har i løpet av formiddagen vært rundt i de boligene som vi har og vi har kommet frem til at 40 av våre beboere har reist, sier Hilde Meyer som er nestleder og informasjonsansvarlig ved Oscarsgata Mottak i Vadsø til NRK.

Hilde Meyer

Hilde Meyer er nestleder og informasjonsansvarlig ved Oscarsgata Mottak i Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

NRK meldte tidligere i dag om at flere asylsøkere hadde forlatt mottaket i Vadsø allerede søndag, men stadig flere har nå reist i løpet av natta.

Det var VG som kom med det oppdaterte tallet først.

– Flere sier de skal dra

Bakgrunnen for at så mange nå drar skal ha vært at en person ble tvangsreturnert fra mottaket i går kveld, i tillegg til at det nå planlegges en stor utsendelse av asylsøkere til Russland.

Ved Oscarsgata Mottak venter man nå bare på at stadig flere vil reise sin vei.

– Vi forventer det. Vi har fått signaler tidligere fra beboerne våre som kom over Storskog, at de er engstelige og vurderer å reise til Tyskland, sier Meyer.

– Beboerne sier også at det kan være at noen av dem er hos venner i Vadsø og gjemmer seg der, men det kan vi ikke bekrefte.

De asylsøkerne NRK snakket med på mottaket i går kveld, sa alle at de heller ville være i Tyskland enn i Norge.

Oscarsgata Mottak

Muhammed og tre andre sitter igjen på Oscarsgata Mottak i Vadsø. De har ikke lengre visum til Russland, og sa mandag kveld at de derfor tør å bli igjen på mottaket.

Foto: Silja Arvola / NRK

Flere tusen forsvant i 2015

Det er nå rundt 60 beboere igjen på mottaket i Vadsø som har kommet inn til Norge over Storskog grensestasjon i Sør-Varanger.

Mottaket regner med at flere av disse også vil dra.

– Det virker som at det reiser folk hele tiden nå, sier Meyer.

Ifølge UDI er det registrert at 2207 personer forlot norske mottak i 2015 uten å melde fra om ny adresse.

Oscarsgata Mottak

Her på Oscarsgata mottak i Vadsø, er det nå forsvunnet flere asylsøkere siden søndag. Bildet er tatt i en annen anledning.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– En høy andel av disse som ble borte tidlig etter ankomst til Norge, mens en god del også forsvinner i forbindelse med at de får avslag, skriver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen som er presserådgiver i UDI.

Han understreker at det å bo i mottak i Norge er frivillig.

– Det betyr at vi ikke har mulighet eller rett til å holde igjen personer som ønsker å forlate mottaket. Hvis en person forsvinner på en mistenkelig måte, har imidlertid politiet ansvaret for etterforske, sier Stakset-Gundersen i UDI.

Den planlagte uttransporteringen av asylsøkere til Russland er ifølge TV 2 forventet å gå i gang i løpet av dagen, men det kan bli stanset etter at norske advokater har sendt hastebrev til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.