Hopp til innhold

Asylsøkere rømte fra mottak og gikk i dekning

Flere asylsøkere rømmer fra norske mottak og går i dekning, i frykt for å bli tvangsreturnert til Russland.

Oscarsgata Mottak

Her på Oscarsgata mottak i Vadsø, er det nå forsvunnet flere asylsøkere siden søndag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

En rekke asylsøkere i Vadsø har forlatt mottaket og gått i dekning. De er redde for å bli uttransportert til Russland.

– Vi vet ikke hvor de dro, sier de gjenværende asylsøkerne.

Gått i dekning

Muhammed og seks andre syrere er samlet inne på et av soverommene på asylmottaket i Vadsø. Mandag kveld forsvant en tredje del av dem som bodde på gangen.

– De bare dro, kanskje 10 til 15 personer. Det var fordi politiet kom til andre mottak og de rømte herfra fordi de er redde, sier Muhammed.

Søndag gikk flere asylsøkere i dekning i Vadsø. Allerede i november kunne VG fortelle at det mangler hele 1507 asyølsøkere fra norske mottak, som ingen vet hvor er. Nå vokser dette tallet.

Oscarsgata Mottak

Muhammed og tre andre sitter igjen på Oscarsgata Mottak i Vadsø. De har ikke lengre visum til Russland, og tør derfor å bli igjen på mottaket.

Foto: Silja Arvola / NRK

De som tør å være igjen på mottaket i Vadsø nå, er de som ikke har visum til Russland.

– Vi har ikke sovet godt disse månedene, vi tror politiet vil komme for å ta oss, sier Muhammed som er igjen på mottaket.

Selv har han valgt å bli værende på mottaket, for han har ingen der ute som kan hjelpe han.

Asylsøkere ber om hjelp fra Kirkenes

Rundt 70 asylsøkere skal iløpet av helgen og mandag ha blitt transportert til Kirkenes og plassert på Ankomstsenter Finnmark. De frykter at planen er å sende dem til Russland, slik instruksen fra justisministeren lyder. Flere har nå sagt at de nekter å gå om bord på bussene når de kommer.

Foto: Privat

– De har reist

Hilde Meyer

Hilde Meyer er nestleder og informasjonsansvarlig ved Oscarsgata Mottak i Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Norske myndigheter har planlagt en større utsendelse av asylsøkere i dag, aksjonen skal ifølge TV 2 ha fått navnet Operasjon Vinter 2.

Politiet har i helga og mandag hentet en rekke personer fra forskjellige mottak i Norge.

Det skjedde etter at det torsdag sist uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

– De har reist på egen hånd. Det er godt mulig at de som har forsvunnet nå mandag faktisk befinner seg i Vadsø, men at de bare har gjømt seg. Det vet vi ikke, sier nestleder og informasjonsansvarlig Hilde Meyer ved Oscarsgata Mottak.

Meyer sier at de har merket at beboerne har vært redde.

– De følger med i media akkurat som oss og har en god stund nå vært veldig engstelig for å bli tvangsreturnert, så det er ikke overraskende at de forsvinner fra mottaket.

Mener Norge bryter menneskerettighetene

Et advokatfirma har sendt et hastebrev til Den europeisk menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om å øyeblikkelig stanse den planlagte utsendingen av asylsøkerne.

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved ikke å gi asylsøkerne tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket om avslag på sin asylsøknad, skriver TV 2.

FNs høykommissær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen ved å sende asylsøkere tilbake til Russland på denne måten.