Politimesteren: – Bør ikke ha store konsentrasjoner av innvandrere i byene

Politimester Hans Sverre Sjøvold sier at dersom innvandrere bosettes mer spredt, vil det gi mindre gjengkriminalitet på Grønland og Tøyen i Oslo.

Integreringsminister Sylvi Listhaug og politimester Hans Sverre Sjøvold deltok på Internasjonal Torgdag på Grønland i Oslo lørdag.

VIDEO: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og politimester Hans Sverre Sjøvold er bekymret for det de mener er en negativ utvikling i ungdomskriminaliteten på Grønland og Tøyen.

De siste månedene har det vært en rekke grove voldsepisoder i det kriminelle miljøet bestående av ungdommer med minoritetsbakgrunn. Gjengene slåss for å skaffe seg kontroll over narkotikasalget i Oslo.

Ifølge politiet bruker ungdommene narkotika fra 10-12-årslderen. Allerede på barneskolen kjøper og selger flere hasj. Fem-seks år senere står de utenfor samfunnet, og mangler tilknytning til skole og jobb.

Integreringsminister Sylvi Listhaug og politimester Hans Sverre Sjøvold er bekymret over det de mener er en negativ utvikling.

– Rotløs ungdom

– Det vi ser nå er at vi har mye rotløs ungdom som begår kriminalitet og selger narkotika. Det er de klassiske problemene her, med språkvansker, men også skolegang som er manglende, sier politisjefen.

I dag besøkte han og Listahug den internasjonale torgdagen på Grønland.

– Vi ser barn som driver gatelangs her, som bor i kommunale boliger under svært vanskelige forhold. Det er store familier i små leiligheter, sier Listhaug.

Hun og politimesteren er enige om at bosettingen i bydelen er et problem.

– Bosetting av nye borgere av dette landet er viktig. Vi bør ikke ha store konsentrasjoner i byene. Politiet må samarbeide med andre offentlige myndigheter for å løse dette, sier Sjøvold.

Moxnes

SKEPTISK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Listhaug selv har deler av skylden for at fattigdom og kriminalitet har samlet seg på ett sted i byen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Skylder på Listhaug

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener Listhaug tegner et skremselsbilde av Oslo øst. Han viser til at tross i at ungdomskriminaliteten på Grønland er for høy, har tallene i bydelen de siste årene gått ned.

– Sylvi Listhaug lager dommedagsprofetier, sier Rødt-lederen.

Samtidig vedkjenner han problemet politimesteren skisserer, men mener fraværet av handling fra Listhaug den gang hun satt som byråd i Oslo, gjør at hun selv må bære deler av skylden for at kriminaliteten har vedvart.

– De ungdommene som lager trøbbel på Grønland har vokst opp og levd hele sitt liv i et Oslo styrt av Listhaug. Frp har hele ikke løftet en finger for å bedre forholdene i kommunale boliger, sier Moxnes, som mener en god boligpolitikk vil være preventivt.

– Vi må spre folk utover byen. Lar man markedet bestemme får man en opphoping av fattigdom og kriminalitet på ett sted, sier Moxnes.

Sylvi Listhaug

VIL TA GREP: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier hun frykter at ungdomskriminaliteten går ut av kontroll.

Foto: Meek, Tore / NTB Scanpix

Frykter «svenske tilstander»

Listhaug mener det må tas grep, men nevner ikke spesifikke tiltak.

– Vi kan ikke stikke hodet i sanden når politiet påpeker at utviklingen går i feil retning. I Sverige har de prøvd den andre varianten, og der har det utviklet seg til helt uhåndterbare forhold. Her må vi ta kontroll, sier Listhaug.

Nå har hun tatt kontakt med byrådslederen i Oslo, og ønsker sammen med stat, politi og kommune å bekjempe ungdomskriminaliteten på Grønland og Tøyen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger