Hopp til innhold

– Vi trenger flere kvinnelige ledere

#nårgrunnmurensprekker: Over 500 personer har nå signert under et opprop om seksuell trakassering i eiendomsbransjen.

EIENDOMSFORMIDLING I OSLO

FLERE YRKESGRUPPER: Oppropet er signert av blant annet utbyggere, rådgivere, entreprenører, ingeniører, arkitekter, advokater, meglere, bransjeorganisasjon og forskere.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi har slitt med å finne en anledning til å ta et oppgjør med noe vi mener er en stor ukultur i eiendomsbransjen. Så gjorde MeToo-kampanjen det lettere for oss, sier Tone-Lise Vilje.

Sammen med fem andre initiativtakere, har hun startet oppropet #nårgrunnmurensprekker, som over 500 personer fra ulike selskaper i eiendomsbransjen nå har stilt seg bak.

– Flere toppsjefer og eiere har signert oppropet vi startet for tre dager siden, og det er vi veldig fornøyde med. Vi håper at flere nå vil tørre å stå frem, sier hun til NRK.

Selv driver Vilje med merkevarebygging innen eiendom, og er eier av selskapet Fródi.

nårgrunnmurensprekker

Over 500 personer har så langt signert under oppropet om seksuell trakassering i eiendomsbransjen.

Vært for dårlig håndtering

For å kartlegge omfanget av seksuell trakassering, satt Vilje seg nylig ned med de andre initiativtakerne og utformet en spørreundersøkelse.

Resultatene var overveldende.

– Omfanget var mye større enn vi hadde trodd. 60 prosent av dem som svarte oppgir at de har blitt utsatt for en eller annen form for seksuell trakassering. Dette er virkelig ikke bra, sier hun.

tone lise vilje

INITIATIVTAKER: Tone-Lise Vilje er én av fem som har startet oppropet #nårgrunnmurensprekker i eiendomsbransjen.

Foto: Privat

I undersøkelsen åpnet de også opp for anonyme historier. Ut ifra disse var det tydelig at ansatte ikke hadde gode opplevelser med å varsle arbeidsplassen.

– Flere selskaper har blitt varslet om saker som ikke er blitt håndtert ordentlig. De som har varslet, har ikke spesielt gode opplevelser med dette. Flere ansatte kjenner heller ikke godt nok til varslingsrutinene på arbeidsplassen, fortsetter Vilje.

Noen av historiene som er blitt fortalt gjennom undersøkelsen, har Vilje delt med NRK. De er helt anonyme og kommer fra personer i ulike stillinger:

«Var på en jobbreise hvor sjefen ba meg og andre kollegaer danse tett med en kunde, selv om vi sa nei flere ganger. Vi ble tatt på steder som ikke sømmer seg. Både sjefen og kunden kunne vært faren vår. Jeg følte meg presset for å please sjefen.»

«Jeg opplever nesten daglig seksuelle kommentarer fra min overordnede. Jeg vurderer sterkt å slutte.»

«På en tur med selskapet delte jeg hotellrom med en kollega. Jeg kom inn på rommet og oppdaget at en 25 år eldre mannlig kollega lå kliss naken oppå henne. Hun var full og halvveis sovende. Jeg varslet ikke ledelsen den gangen, men har angret siden. Han fikk noia og sa opp rett etterpå.»

Grunnleggende god kultur

Selvaag Bolig, Veidekke ASA, Skanska, AF Gruppen, og Cushman & Wakefield Realkapital er noen av de undertegnende selskapene, og underskriftene kommer fra både utbyggere, rådgivere, entreprenører, ingeniører, arkitekter, advokater, meglere, bransjeorganisasjon og forskere.

Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS

KLAR FOR ENDRING: Konsernsjef i OBOS Daniel Kjørberg Siraj, sier det er viktig at lederne går foran som godt eksempel.

Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen / OBOS

Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS, er en av lederne som har tatt oppropet på alvor.

– Jeg syns det er viktig at vi som ledere for organiserte, tunge bedrifter går foran. Hvis bransjen skal forandre seg må man starte på toppen, og også med seg selv, sier Siraj.

Selv mener han at OBOS har håndtert sakene de har hatt oppe tidligere på en god måte, men at MeToo har gjort det lettere å snakke om seksuell trakassering.

– Vi har hatt episoder både før og etter jeg ble konsernsjef, som etter mitt skjønn er håndtert tilfredsstillende. MeToo har bidratt til at vi kan snakke om dette i et bredere perspektiv, men jeg føler den grunnleggende kulturen hos oss har vært god. Men dette blir vi aldri ferdig med å forberede oss på, sier han.

– Trenger flere kvinnelige ledere

Noe Vilje mener er avgjørende for å minske problemet er å få flere kvinner inn i ledelsen.

– Dette er en svært mannsdominert bransje. Rent empirisk tror jeg at ved å øke kvinneandelen i selskapene vil minske kulturen for trakassering og gjøre det lettere å varsle.

Når vil dette gå fra ord til handling?

– Jeg tror omfanget av denne kampanjen har satt dype spor, så nå må vi få satt in støtet og rekruttere flere kvinner. Dette jobber vi kontinuerlig med. Flere selskaper, som Entra, har allerede høye kvinneandeler. Disse må vi følge som gode eksempler.

Videre mener Vilje at #MeToo har ført til en endring, og at hun ser forskjeller fra før kampanjen.

– Det er større åpenhet. Retningslinjene er tidligere blitt laget i styrerom og ledergrupper hvor det er begrenset tilgang, mens nå får folk komme med sin mening uavhengig av stilling i selskapet. Det er derfor MeToo funker, sier hun.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj tror mye handler om den enkeltes bevissthet – spesielt hos ledere.

– Lederne må gå foran alle andre og ta forholdsregler. Dette innebærer for eksempel å drikke mindre på julebordet, og tenke over hvilke vitser du ler av med kollegaene. Selv danset jeg ikke på julebordet, sier han.

AKTUELT NÅ