Støre om budsjettfloken: – En direkte svekkelse av Solbergs autoritet

GOL/OSLO (NRK): Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller budsjettforhandlingene et «skuespill om å forene tydeligvis veldig uforenelige størrelser». Samtidig sår han tvil om Erna Solbergs lederegenskaper.

Jonas Gahr Støre i profil, gulbrun bakgrunn

TRIST: Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre handler ikke budsjettstriden om de viktigste politiske utfordringene. – Det er trist for Norge, sa han i talen på Gol.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi er nå vitne til nok en budsjetthøst som er kaotisk. Det interessante med dette borgerlige samarbeidet, er at det er blitt mer og mer kaotisk for hver budsjetthøst som går.

Slik innledet Jonas Gahr Støre en sju minutter lang kritikk av regjeringens håndtering av statsbudsjettet da han talte til LO Stats kartellkonferanse på Gol.

Kraftsalve

Støre sier stortingspolitikerne lever greit med at fristene for enighet forskyves og overskrides. Men ifølge Ap-lederen er det han kaller borgerlig kaos uheldig av tre grunner:

  • Det flytter oppmerksomheten i politikken.
  • Striden handler ikke om de viktigste sakene.
  • Det vitner om dårlig politisk håndverk.

I et intervju med NRK etter talen utdyper han kritikken sin slik:

– Hadde dette handlet om et krafttak mot ledigheten, et skikkelig løft for klima, kraftige tiltak for en god eldreomsorg, så hadde vi jo skjønt at dette var det verdt å stå i. Men her er det krangling om bilpakker, som jeg mener svekker tilliten til politikken, og vitner om dårlig lederskap fra statsministeren.

Støre: – Viser ikke lederskap

I likhet med KrF og Venstre mener han det viser manglende respekt for Stortinget at regjeringen, før forhandlingene startet, gjorde det klart at de ikke ville forhandle om den såkalte bilpakken.

– Jeg synes det er kritikkverdig. Resten av Norge blir vitne til et skuespill som handler om å forene tydeligvis veldig uforenelige størrelser, sier Støre til NRK.

– Jeg mener dette kjennetegner det mediene ofte kaller borgerlig kaos, og det er uttrykk for at statsministeren ikke klarer å vise det lederskapet som skal til for å komme til enighet. Når hun kaller inn til møter, setter en frist søndag kveld, og så fortsetter de mandag, tirsdag, onsdag, og sier nå at de heller ikke når fristen torsdag, vel, da er det en direkte svekkelse av hennes autoritet.

Grande mener ultimatum har skylda

Etter det NRK forstår har budsjettkameratene ennå ikke løst floken som må løses for at budsjettforhandlingene skal komme i land: Bilpakken og det grønne skatteskiftet.

Onsdag kveld sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK at forhandlingene trolig hadde vært ferdige i dag dersom regjeringen ikke hadde stilt et ultimatum på forhånd.

Samtidig avviser hun at de driver med skuespill.

– Det er mulig at det vår sånn da Støre satt i regjering. Men dette er en hard politisk kamp. Jeg skal ikke påstå at det er lett å forene et miljøparti inn i dette samarbeidet. Det er krevende, men vi er villige til å gjøre jobben, sier Grande.

Høyre: Støre mangler erfaring

Tina Bru i Oslo sentrum

AVVISER STØRE-KRITIKKEN: – Arbeiderpartiets eget budsjettalternativ er praktisk talt en kopi av regjeringens klimapolitikk, sier Tina Bru, andre nestleder i energi- og miljøkomiteen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Statsminister Erna Solberg har ikke tid til å kommentere kritikken fra Støre, men viser til Høyres klimapolitiske talsperson Tina Bru. I en e-post til NRK skriver stortingsrepresentanten at budsjettet H/Frp-regjeringen la fram i oktober er tidenes grønneste.

Hun avviser at andre, viktige saker kommer i bakgrunnen.

– Vi jobber for å skaffe landet et godt budsjett som sikrer flere arbeidsplasser og bedre velferd, og det tror jeg ingen er i tvil om. Så får Arbeiderpartiets leder bruke tiden på spill og spekulasjoner.

– Hva er din kommentar til at det at forhandlingene tar så lang tid svekker Solbergs autoritet?

– Det er slett ikke uvanlig at forhandlinger om budsjettet tar tid, så angrepet avslører bare at Støre har kort erfaring fra Stortinget, skriver hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger