Venstre-topper kan ofre «bilpakken» for andre klimatiltak

Flertallet av Venstres fylkesledere har akseptert at Venstre kan bli garantisten for billigere fossilbil. Men blir ikke totalen i budsjettet grønt nok vil de at partiledelsen skal stemme mot hele budsjettet.

Trine Skei Grande går ut av en bensinbil

BIL: Det er behov for mange bilturer for partilederen i Venstre under budsjettforhandlingene med regjeringen og KrF.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Reell nedgang i klimagassutslipp».

Det har blitt Venstre-lederens nye mantra etter Frp og Høyre presenterte bilpakke-ultimatumet i slutten av september. Støtte får hun av alle ti fylkeslederne NRK har snakket med.

Fylkeslederne i Venstre sier de har full tillit til partiledelsen, men blir ikke budsjettet grønt nok, vil de at Venstre skal stemme mot det.

Trine Skei Grande snakker ikke lenger om literprisen for diesel og bensin, eller at bilister kommer til å få over 900 millioner kroner i netto skatte- og avgiftsreduksjoner hvis bilpakken ikke røres under budsjettforhandlingene.

Slik NRK forstår det har Erna Solberg forsøkt å oppfordre både Frp og Venstre til å ha en mindre ultimativ inngang til forhandlingene, uten at det har lyktes så langt. På tross av det sier partene at de har nærmet seg hverandre i dag.

Åpner for regjeringskrise

Fylkesleder i Hedmark, Sjur Skjævesland, mener Venstre ikke kan fortsette å støtte en regjering som ikke holder sin del av samarbeidsavtalen.

Sjur Skjævesland

Venstre-fylkesleder Sjur Skjævesland mener Venstre ikke kan fortsette å akseptere regjeringens oppførsel når de bryter tidligere budsjett-løfter.

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Blir det ikke vesentlige reduksjoner i klimautslipp kan ikke Venstre være en del av samarbeidet. Venstre ga seg i fjor, mot en lovnad regjeringen nå ikke har holdt. Vi kan ikke fortsette sånn, sier han.

Det er totaliteten som gjelder. Det betyr også at han er villig til å godta bilpakken Venstre har kjempet så hardt mot.

– Kan du som fylkesleder gå med på at Venstre gjør det billigere med fossil-bil i årets budsjett?

– Vi kan leve med det i 2017, hvis andre klimautslipp går ned. Alt må ikke skje i dette statsbudsjettet, sier Skjævesland.

Er ikke totaliteten i klimabudsjettet godt nok er det verdt en regjeringskrise, men jeg håper og tror at de kommer til enighet.

Idun K. Bortne, Fylkesleder i Hordaland Venstre

Det mener også fylkesleder i Buskerud, Erik Hørlück Berg.

– Hvis de andre tiltakene er så gode at det er en reell nedgang i klimautslipp må vi akseptere det. Men jeg har vondt for å se en vei utenom når så store deler av norske utslipp kommer gjennom transportsektoren.

Han sier også til NRK at regjeringen må ta konsekvensen og gå av hvis de nekter å fylle sine klimaforpliktelser, til Venstre og internasjonalt.

– Er ikke regjeringen villig til å holde avtaler som ble inngått ved sist budsjett, eller følge opp internasjonale forpliktelser, da er ikke regjeringen styringsdyktig, sier Buskerud-lederen.

– Ikke greit om Venstre gjør det billigere med fossile biler

Av de ti fylkeslederne NRK snakket med var det bare én som mente at Venstre ikke kunne gå med på å gjøre fossilbiler billigere.

– Nei, det er ikke greit, svarte Roger Granum i Oppland.

– Hvis budsjettet ikke går i en grønn retning, kan ikke Venstre stemme for budsjettet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger