Hopp til innhold

Oppmoda Stoltenberg om å søke etter omtale i media

Jens Stoltenberg vart oppmoda om å søke jobben som sentralbanksjef i midten av november. Finansdepartementet vil ikkje svare om det var første gong dei kontakta han.

Jens Stoltenberg taler under dagens pressekonferanse.

KVEN, KVA OG NÅR?: Stortinget vil vite når finansdepartementet oppmoda Stoltenberg til å søkje jobben som sentralbanksjef. Fredag deltok han digitalt på pressekonferansen om den nye jobben

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

Så langt har ikkje Finansdepartementet svart på når i november dei oppmoda Jens Stoltenberg om å søkje på stillinga som sentralbanksjef.

Stillinga vart utlyst 10. november og no fortel departementet at dei oppmoda Stoltenberg om å sende inn søknad like etter dette:

Stoltenberg vart oppmoda til å søke omtrent midt i november, opplyser kommunikasjonssjef Therese Riiser i Finansdepartementet til NRK.

  • 26. august varsla sittande sentralbanksjef Øystein Olsen at han ville be om gå av før åremålet hans var ute.
  • I september var Finansdepartementet i gong med å finne kandidatar.
  • Jens Stoltenberg, som ein aktuell arvtakar, vart nemnt i fleire samanhengar utover hausten. 5. november publiserer DN ein artikkel der avisa viser til anonyme kjelder som hevdar at Stoltenberg har bestemt seg for å takke ja dersom han blir spurt.

Oppmodinga til Stoltenberg kom altså etter at DN skreiv at NATO-sjefen ville takke ja om han fekk tilbod om jobben. Men departementet vil i dag ikkje svare på sprøsmål frå NRK om kor tid dei tok kontakt med Stoltenberg for første gong eller kven i embetsverket som kontakta han.

Kommunikasjonssjef Therese Riiser seier arbeidet med å finne ny sentralbanksjef starta rett etter at Øystein Olsen bad om å få gå av før åremålet hans gjekk ut.

– Det er rett at vi var i kontakt med fleire potensielle kandidatar allereie i september, men vi går ikkje inn på kven det var, skriv Riiser i ein e-post til NRK.

Nå er det klart. Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef. Men veien dit har vært full av beskyldninger om kameraderi. For lenge var det en annen kandidat, Ida Wolden Bache, som lå an til å få finans-Norges viktigste jobb. Hva var det som gjorde at Jens Stoltenberg vant til slutt? Og hvorfor mener mange det er en dårlig idé?

No er det klart. Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef. Men vegen dit har vore full av skuldingar om kameraderi. For lenge var det ein annan kandidat, Ida Wolden Bache, som låg an til å få finans-Noregs viktigaste jobb. Kva var det som gjorde at Jens Stoltenberg vant til slutt? Og kvifor meiner mange det er ein dårleg idé?

Vil sjå tidslinje

Saka blir tema for møte i den mektige kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i morgon, tysdag.

Venstre sin representant i komiteen, Grunde Kreken Almeland, meiner dei nye opplysningane synleggjer at regjeringa må avklare meir.

– Heilt klart. Vi meiner regjeringa må leggje fram ei grundig tidslinje for heile prosessen. Det er nødvendig å finne ut kor tid dei ulike avgjerslene blei fatta og kven i regjeringa som var involvert, seier Almeland.

Grunde Almeland.

Venstres Grunde Kreken Almeland meiner regjeringa må leggje fram ei fullstendig tidslinje over prosessen for Stortinget.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Venstre-representanten meiner kontrollkomiteen allereie i morgon må samle seg om ei rekkje spørsmål til regjeringa.

– Vi må starte med dei største og mest opplagde spørsmåla. Kravet om ei tidslinje er eit av dei. Kor tid blei utlysingsteksta endra og kvifor det skjedde, er eit anna spørsmål. Det blir også nødvendig å spørje om regjeringsmedlemmene sin habilitet. Fleire av dei har jo ulike bindingar til Stoltenberg, seier Almeland.

Krev gransking

Som NRK kunne fortelje i førre veke vil fleire parti stille spørsmål til regjeringa og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om utnemninga av Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

Jens Stoltenberg fikk kritiske spørsmål om AP-medlemskap og politiske bindinger under spørsmålsrunden etter han ble utnevnt som ny sentralbanksjef.

Jens Stoltenberg fekk kritiske spørsmål om AP-medlemskap og politiske bindingar under spørsmålsrunden etter han blei utnemnt som ny sentralbanksjef.

Allereie før helga konkluderte Framstegspartiet med at saka bør granskast. I første runde vil partinestor Carl I. Hagen ta saka til kontrollkomiteen, der han sjølv er representant for partiet.

Han har utforma heile 15 konkrete spørsmål framfor kontrollkomiteen sitt møte i morgon.

Skjenkestoppdebatt i Stortinget

Frp-nestor Carl I. Hagen vil ha svar på ei rekke spørsmål.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Stortinget må få svar på om regjeringa har lagt positiv vekt på Stoltenbergs partipolitiske karriere som finansminister, næringsminister og statsminister eller om det ikkje er gjeve noko vekt, seier Hagen.

Han vil mellom anna vite om Vedum sjølv har hatt samtalar om utnemninga med enkeltpersonar i departementet, som var med på å utarbeide innstillinga finansministeren seinare fekk til handsaming.

Sonderinger før regjeringsforhandlinger

Trygve Slagsvold Vedum

  • Partileder i Senterpartiet og finansminister
  • Har som finansminister ansvaret for å ansette ny sentralbanksjef
  • Får en anbefaling av embetsverket i Finansdepartementet før ansettelsen
Statsminister Jonas Gahr Stør

Jonas Gahr Støre

  • Norges statsminister og partileder i Arbeiderpartiet
  • Nær venn og tidligere partikollega av Jens Stoltenberg
  • Har erklært seg inhabil i ansettelseprosessen
Sentralbanksjefens årstale 2017.

Knut Brundtland

  • Sjef i meglerhuset ABG Sunndal Collier. Beskrives som en nær venn av Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre
  • Sønn av tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland
  • Har arrangert to middager hvor Stoltenbergs kandidatur ble tema
Nicolai Tangen

Nicolai Tangen

  • Sjef i Oljefondet
  • Inviterte med seg topper fra politikk, næringsliv og akademia på USA-tur før han søkte jobben i Oljefondet. Knut Brundtland var blant gjestene han sponset reisen for
  • Var til stede på en av middagene hvor Stoltenbergs kandidatur ble tema

Tajik: Ikkje noko i vegen

Kva slags kontakt Stoltenberg sjølv har hatt med leiande folk i Arbeidarpartiet undervegs i prosessen, vil også bli tema for kontrollkomiteen. Fredag fortalde Stoltenberg sjølv at han også hadde snakka med Ap-nestleiar Hadia Tajik om saka, ved to ulike høve i haust.

Det relevante å vite om desse samtalane er at eg gav uttrykk for at det ikkje var noko i vegen for at han kunne søkje stillinga, og at eg ville ta denne informasjonen til etterretning, skriv Tajik i eit svar til NRK.

Ho vil ikkje utdjupe kva ho meiner med at det ikkje var noko i vegen for at Stoltenberg søkte.

– Eg gav også uttrykk for at det var ryddig at han heldt kontakten med Finansdepartementet dersom han søkte. Kommunikasjon internt i partiet eller i regjeringa kjem eg ikkje til å dele, held ho fram.

Jens Stoltenberg (Ap) og Hadia Tajik på slottsplassen

Hadia Tajik kjenner Stoltenberg godt frå før, ikkje minst frå tida dei sett saman i regjering.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

NRK har også spurt LO-leiar Peggy Hessen Følsvik og Aps partisekretær Kjersti Stenseng om kva kontakt dei eventuelt har hatt med Stoltenberg undervegs.

– Eg las om det i media og har ikkje hatt nokon kontakt med Jens, bortsett frå at eg sende ei gratulasjonsmelding på SMS etter at utnemninga blei kjend på fredag, seier Følsvik.

Stenseng seier heller ikkje ho har hatt dialog med Stoltenberg om saka, og at ho først fekk vite at han var kandidat då han stadfesta det sjølv i desember.

– Skulle berre mangle

Komiteens leiar Peter Christian Frølich frå Høgre slo i Politisk kvarter måndag fast, at det er heilt naturleg at saka kjem til behandling.

Kva politisk univers er ein i om ein ikkje ser interessa av at ei Ap-leia regjering oppmodar ein tidlegare Ap-statsminister til å søke jobben, ein av dei viktigaste posisjonane i Noreg, utan at kontrollkomiteen skal stille spørsmål. Det skulle berre mangle, sa han.

Peter Christian Frølich

KONTROLLSJEF: Komiteleiar Peter Christian Frølich (H) vil ha alle kort på bordet: – Hovudspørsmålet er om dette har vore ei prosess som var avklart på førehand.

Foto: Wilhelm Sverdvik

Dette har skjedd

  • 3. januar 2021
    Middag med venner

    Finanstopp Knut Brundtland inviterer på middag. På gjestelisten er oljefondsjef Nicolai Tangen og NATO-sjef Jens Stoltenberg, i tillegg til de tre mennenes nære familiemedlemmer. Sentralbanksjef Øystein Olsen har enda ikke offentlig annonsert planer om å gå av med pensjon. Men jobben hans diskuteres på middagen, bekrefter deltakerne til Aftenposten. Ifølge avisen har Tangen og Stoltenberg tidligere diskutert toppjobben i Norges Bank da de møttes på et fly noen måneder tidligere.

    Hans Rasmus Astrup begraves
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Mai 2021
    Enda en middag

    Nok en middag hos Knut Brundtland. Denne gangen er det Ap-leder Jonas Gahr Støre og oljefondsjef Nicolai Tangen som er invitert, ifølge TV 2. Også her diskuteres sentralbanksjefjobben – fortsatt uten at Norge trenger ny sentralbanksjef. Til TV 2 skriver Støre, som på det tidspunktet hadde en lang valgkamp foran seg, at Tangen tok opp Stoltenberg i forbindelse med diskusjonen om stillingen. - Jeg sa da ifra at hvis Arbeiderpartiet vant valget og vi kom i regjeringsposisjon ville jeg i så fall være inhabil om Stoltenberg skulle være aktuell. Deretter ble det ikke snakket mer om, skriver Støre i e-posten til kanalen.

    Sentralbanksjef Øystein Olsens årstale
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • 26. august 2021
    Olsen melder sin avgang

    Det blir offentlig kjent at mannen som har ledet Norges Bank siden 2011, Øystein Olsen, trekker seg som sentralbanksjef. Samme dag får han ifølge Aftenposten en telefon fra tidligere statsminister og NATO-sjef Jens Stoltenberg. NATO-sjefen vil diskutere hva jobben som sentralbanksjef innebærer. Tiden hans i NATO er snart forbi. Siden skal Stoltenberg ringe Olsen tre ganger til for å snakke om stillingen.

    Sentralbanksjefens årstale
    Foto: Berit Roald / NTB
  • November 2021
    Spekulasjoner i fleng

    I media begynner spekulasjonene om hvem som skal overta roret etter Øystein Olsen. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache trekkes fram som en soleklar kandidat. Det gjør også Jens Stoltenberg. Politiske kommentatorer i flere aviser og økonomer er positive til Stoltenberg. Opposisjonspolitikere mener han er for nær sittende regjering. I løpet av november tar Finansdepartementet kontakt med både Stoltenberg og Wolden Bache, og oppfordrer dem til å søke på stillingen.

  • 8. november 2021
    Støre sier seg inhabil

    Statsminister Jonas Gahr Støre sier til Dagens Næringsliv at han er inhabil dersom vennen Jens Stoltenberg søker jobben som sentralbanksjef. - Vi kjenner hverandre godt, og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta i noen deler av behandlingen av en slik sak, om det skulle bli aktuelt, sier Støre til avisen.

    Foto: Lise Åserud / NTB
  • 10. november 2021
    Stillingen lyses ut

    Jobben som sentralbanksjef lyses ut. «Vi søker en sterk og samlende leder. Sentralbanksjefen skal ha faglig autoritet og relevant ledererfaring fra komplekse organisasjoner. Sentralbanksjefen må være en god formidler, fremstå med stor troverdighet og kunne representere Norges Bank nasjonalt og internasjonalt», står det i utlysningen.

    Norges Bank: Rentebeslutning og Pengepolitisk rapport 3/17.
    Foto: Vidar Ruud / NTB
  • 14. desember 2021
    Stoltenberg på søkerlista

    Søkerlista til sentralbanksjefjobben offentliggjøres. Jens Stoltenberg er på lista, og uttaler at han er motivert til jobben. Han sier Finansdepartementet har avklart at hans tidligere karriere og nære vennskap med statsministeren ikke er en hindring for jobbsøknaden. På Stortinget er ledende politikere fra både venstre- og høyresiden kritiske til Stoltenbergs ambisjoner.

    jens stoltenberg blir statsminister i 2000
    Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
  • 15. desember 2021
    Støre unnlater å nevne Stoltenberg-kontakt

    Jonas Gahr Støre stiller til intervju med NTB, og de snakker om sentralbanksjefjobben. Han forklarer at han aldri har diskutert stillingen med sin tidligere partifelle og venn Jens Stoltenberg. Dette stemmer ikke helt. Temaet ble tatt opp, men de diskuterte det ikke på grunn av Støres stilling, vedgår han senere.

  • 23. desember 2021
    Ber om habilitetsvurdering

    Finansdepartementet har bedt lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om å vurdere Jens Stoltenberg som søker til jobben som sentralbanksjef, skriver Dagens Næringsliv.

  • 11. januar 2022
    Justisdepartemenet: Stoltenberg ikke inhabil

    Lovavdelingen i Justisdepartementet offentliggjør vurderingen sin av Jens Stoltenbergs habilitet. De kommer fram til at Stoltenberg ikke vil være inhabil dersom han blir sentralbanksjef. I vurderingen skriver departementet at beskrivelsene de har fått om Stoltenberg og Støres vennskap er knappe, både på det personlige og det yrkesmessige planet. De vurderer ikke habiliteten til Støre eller andre regjeringsmedlemmer.

  • 12. januar 2022
    Solberg: - Økende uro

    Erna Solberg (H) uttaler bekymring for sentralbankens uavhengighet, dersom Stoltenberg blir sentralbanksjef. Og Frp krever at finansministeren kommer på banen og svarer på spørsmål om egen kontakt med Stoltenberg. På dette tidspunktet har både Rødt, SV, Venstre, Høyre og Frp i en eller annen form uttrykt skepsis og bekymring knyttet til Stoltenbergs kandidatur.

  • 3. februar 2022
    Varsler sak i kontrollkomiteen

    Flere partier vil løfte ansettelsen av ny sentralbanksjef til kontrollkomiteen på Stortinget, uavhengig av om den nye sentralbanksjefen heter Jens Stoltenberg eller Ida Wolden Bache. – Dette er en sak av stor viktighet og offentlig interesse. Det vil være naturlig og helt nødvendig at kontrollkomiteen får lufte spørsmål og bekymringer, sier komité-leder Peter Frølich fra Høyre.

Svara frå Vedum til komiteen vil avgjere om ein går vidare og opnar ei såkalla kontrollsak. Det betyr i første runde høyringar, som igjen kan føre til kritikk eller mistillitsforslag frå Stortinget si side. Men det er i dag langt fram dit.

Dette er jo ei omdiskutert sak, vi må vel seie at den har vore kontroversiell. Det er mange ubesvarte spørsmål. Så vi kan ikkje utelukke at dette er typisk ei slik sak som endar som kontrollsak, seier Frølich.

  • Sjå Politisk kvarter:
    Samsending med P2.

    Samsending med P2.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger