Hopp til innhold

Oljefondssjefen med bånd til skatteparadis – Forventer redegjørelse

Den nye oljefondssjefen, Nicolai Tangen, har hatt egne penger i og forvaltet fond registrert på skatteparadiset på Cayman-øyene. SV forventer en redegjørelse.

Nicolai Tangen er ny sjef i Oljefondet

HJEM: Nicolai Tangen flytter hjem til Norge etter å ha vært leder for Ako Capital, som har fond registrert i skatteparadiset på Cayman-øyene. Han sier samtidig at han vil flytte formuen hjem.

Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix

Etter flere måneders jakt etter Yngve Slyngstads etterfølger som sjef for Oljefondet, ble Nicolai Tangen torsdag presentert som ny sjef for Oljefondet. Tangen kommer fra jobben som leder for hedgefondet Ako Capital.

Fondene i Ako Capital er registrert på Cayman-øyene, som er kjent for å være et skatteparadis. I tillegg har Tangen selv milliarder i landet gjennom stiftelsen Ako Foundation. Tangen bryter alle båndene til Ako Capital når han nå bytter jobb, og opplyser at han må betale skatt av formuen når han flytter hjem.

Bindingene til skatteparadiset får finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, til å reagere. Hun forventer en redegjørelse i saken.

– Skatteparadis inngår i et system som undergraver samfunn i hele verden. Inkludert Norge. De er en trussel mot det internasjonale økonomiske systemet. Man kan tjene penger på å være der. Det er lovlig å være der. Men det er moralsk galt å være der.

Dagens Næringsliv omtalte saken først.

Vil ha redegjørelse

Arbeiderpartiet forutsetter at hovedstyret i Norges Bank gjorde en grundig vurdering av Tangens samlede kvalifikasjoner da de ansatte ham.

– Vi vil vurdere ham på bakgrunn av jobben han gjør som sjef for Oljefondet, og legger til grunn at han ikke har noen interessekonflikter når han tiltrer i den jobben, sier Eigil Knutsen, som sitter i finanskomiteen for Ap.

På generelt grunnlag sier han at skatteparadisene utgjør et stort globalt problem,

– Bare fra Norge er det anslått at 10 milliarder kroner i skatteinntekter går tapt hvert år. Det øker forskjellene og gjør oss mindre i stand til å investere i velferd.

Visesentralbanksjef, Egil Matsen, opplyser til NRK at de kjent med at de fondene som forvaltes av AKO Capital er registrert på Cayman-øyene.

«Dette er vanlig blant britiske fond. Investorene i disse fondene må betale skatt for investeringene i sine hjemland. Norge har skatteavtale med Cayman», skriver han i en e-post.

Vil betale skatt

Tangen sier at hovedstyret i Norges Bank har fått fullt innsyn i hans finansielle interesser.

– Når AKO fondene er etablert på Caymanøyene er ikke for å unndra skatt, men sikre riktig beskatning. Det er full åpenhet om våre investorers skattemessige forhold slik at de får riktig beskatning i sine hjemland, sier han i en mail til NRK

Han sier han helhjertet støtter initiativer for å hindre såkalt aggressiv skatteplanlegging.

– La meg også gjenta at jeg nå flytter hjem til Norge vil jeg skatte til Norge, og vil også betale norsk formuesskatt med glede, skriver han videre.

Kjente bindinger

På spørsmål om hvilken kunnskap Norges Bank har hatt om hvem Tangen har forvaltet penger for gjennom AKO Capitals klienter knyttet til Cayman Island, svarer Matsen følgende:

«Vi er også kjent med hvem som er de største investorene i AKO Capitals fond. Dette er store og respektere institusjoner, herunder noen norske».

På torsdagens pressekonferanse sa Tangen at han vil skatte av formuen, som i dag ligger i stiftelsen.

– Det skulle bare mangle at han skatter av dette. Og etter dette føler jeg at Tangen har mye å bevise. Oljefondet må under ham gå i front for å bekjempe skatteparadis, og bidra til å få bukt med den internasjonale skyggeøkonomien, sier Kaski.

AKTUELT NÅ