Hopp til innhold

– Norge må være forberedt på milliardtap

I fjor gikk Oljefondet 334 milliarder i pluss. Et turbulent aksjemarked kan sette fremtidig avkastning i fare og påføre Norge tap. – Oljefondet er blitt såpass stort at vi forventer svingninger på 800 milliarder kroner i året, sier sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad.

Oljefondet avkastning 2015

334 MILLIARDER I PLUSS: Oljefondet fikk i 2015 en avkastning på 2,7 prosent. Det tilsvarer 334 milliarder kroner.

Onsdag presenterte Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, sin årsrapport for 2015. Fondet selv beskriver resultatet som tilfredsstillende i et urolig år.

Oljefondet fikk i 2015 en avkastning på 2,7 prosent. Det tilsvarer 334 milliarder kroner.

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Dette er et godt resultat gitt de rammene som er gitt fra forvaltningen. Nå er det viktig at vi ikke begynner å tenke kortsiktig. Hovedmålet må være høy langsiktig avkastning til akseptabel risiko, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 3,8 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 0,3 prosent.

– På sikt er Oljefondets avkastning usikker. Det vil bli krevende å nå fire prosent realavkastning i årene som kommer, men vi har ikke et bestemt anslag for hva vi kan forvente, sier sentralbanksjefen.

Nå er det viktig at vi ikke begynner å tenke kortsiktig

Sentralbanksjef Øystein Olsen
Øystein Olsen er fornøyd med oljefondets resultat

– Et urolig år

Yngve Slyngstad er leder for Norges Bank Investment Management, avdelingen i Norges Bank som står for forvaltningen av oljefondet.

– 2015 har vært et urolig år med negative renter, valutauro, fallende oljepris og svekkede forventninger til veksten i fremvoksende markeder, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad, og legger til:

oljefondet

Sjefen for det norske oljefondet, Yngve Slyngstad

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Oljefondet er blitt såpass stort at vi forventer svingninger på 800 milliarder kroner i året. Vi må også være forberedt på tap i denne størrelsesorden hvert sjette år, advarer han.

I årsrapporten pekes det på et Oljefondet i et kraftig fallende marked kan utløse tap på inntil 24 prosent i løpet av ett år.

Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,5 prosentpoeng høyere enn referanseindeksenes avkastning.

Vi må være forberedt på tap

Yngve Slyngstad, sjef for Oljefondet
Laster Twitter-innhold

– Forferdelig 3. kvartal

Etter en veldig god start på fjoråret, snudde det brått i løpet av høsten.

– Vi opplevde et forferdelig 3. kvartal preget av utviklingen i Kina, en oljepris i fritt fall og lavere rente. Januar var en utfordrende måned, men så langt i år er det ikke så ille stilt. Likevel må vi være forberedt på urolige tider, sier Yngve Slyngstad.

Sentralbanksjef Øystein Olsen ber forvaltere og eiere om å beholde roen.

– Vi har veldig mange gode år bak oss nå, men aksjemarkedene vil svinge. Nå er det viktig at alle har is i magen. Situasjonen nå er at 2016 kanskje innebærer et skifte. Det kan ligge an til at overføringen av penger må gå motsatt vei, fra Oljefondet til statsbudsjettet, påpeker sentralbanksjefen.

Tilskudd til oljefondet var 42 milliarder kroner i 2015 opplyser Yngve Slyngstad

Mer i eiendom

Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 10,0 prosent. For øvrig økte andelen av fondet som er investert i eiendom, i løpet av året til 3,1 prosent.

oljefondet

Sentralbanksjef, Øystein Olsen (t.h.) og Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Fondet gjorde færre, men større eiendomsinvesteringer. To investeringer sto for hoveddelen av investert kapital i 2015. Vi åpnet egne eiendomskontorer i Tokyo og Singapore i løpet av året, sier Slyngstad.

Det kan ligge an til at overføringen av penger må gå motsatt vei, fra Oljefondet til statsbudsjettet

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Svakere krone

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 668 milliarder målt i norske kroner, opplyser oljefondet i en pressemelding onsdag.

I tillegg ble fondet tilført 42 milliarder kroner.

Fondet utgjorde totalt 7.475 milliarder kroner per 31. desember 2015. I dag er fondets verdi vel 7.000 milliarder kroner.

61,2 prosent av fondet var ved utgangen av fjoråret investert i aksjer, 35,7 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom.

Oseberg er et et olje- og gassfelt i norsk sektor av Nordsjøen, på norsk kontinentalsokkel

Fondet utgjorde totalt 7.475 milliarder kroner per 31. desember 2015. I dag er fondets verdi vel 7.000 milliarder kroner.

Foto: SCANPIX / Reuters Creative

Første uttak av oljefondet

For få dager siden ble det kjent at Norge for første gang har tatt penger ut av oljefondet. Det første uttaket skjedde i januar og var på 6,7 milliarder kroner, viser tall fra statsregnskapet, som nylig ble offentlig.

Partileder Siv Jensen taler til FrPs landsstyremøte

Finansminister Siv Jensen (Frp)

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Årsaken er reduserte inntekter til staten som følge av lav oljepris. Siv Jensen (Frp) er den første finansminister som tar ut penger fra Oljefondet.

Siden første innskudd i 1996 er det overført nær 3.500 milliarder kroner til fondet, inkludert innskudd i de to siste månedene av fjoråret.

– Norge tåler lav oljepris

Ifølge sjeføkonom i Swedbank Harald Magnus Andreassen kan Norge i prinsippet forholde seg til en oljepris på null kroner fatet uten at det vil påvirke statsbudsjettet.

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Norge har gjort noe ingen land har gjort før. Vi sparer alle inntektene fra oljevirksomheten i Oljefondet. Det som finansierer statsbudsjettet er ikke de løpende inntektene, men en overføring av avkastningen fra Oljefondet – den såkalte handlingsregelen, sier Andreassen.

Han mener budsjettet på kort sikt tåler en enda lavere oljepris enn dagens nivå.

– Hvis oljen var gratis, vil ikke fondet tilføres én eneste krone. Men på grunn av fondets avkastning kan vi bruke like mye penger i 2017 som i 2016, sier Andreassen.

Oljeplattform

UROLIG MARKED: – 2015 har vært et urolig år med negative renter, valutauro, fallende oljepris og svekkede forventninger til veksten i fremvoksende markeder, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Foto: Stockmarket / I-415-0110

EIA: Oljeprisen skal videre ned

Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, tror oljeprisen skal videre ned i år. Ifølge I EIAs Short Term Energy Outlook-rapport for mars nedjusteres anslaget for Brent-prisen for 2016 til henholdsvis 34,28 dollar per fat, skriver Dagens Næringsliv.

Bi-professor Hilde C. Bjørnland

Økonomiprofessor på Handelshøgskolen BI, Hilde C. Bjørnland

Foto: Johan B. Sættem

Økonomiprofessor på Handelshøgskolen BI, Hilde C. Bjørnland, sier det som hele tiden har reddet norsk økonomi, er at man har økt oljefondets størrelse.

– Dermed har avkastningen blitt større. Men det kan vi i mindre grad regne med fremover. Vi nærmer oss toppen mye raskere, advarer hun.

Professoren mener Norge ikke har råd til dagens oljepris på sikt. Hun mener man etter hvert må tære av kapitalen på oljefondet for å holde hjulene i gang.

– Det skal man ikke gjøre. Fondet skal stå uberørt, man skal kun ta av avkastningen. Derfor må man på sikt kutte i utgiftene eller øke skatteinntektene, mener Bjørnland.

Les også: OECD kritisererer støtten til landbruket

Ny finanskrise truer norsk økonomi

Skulle verden bli rammet av en ny finanskrise, vil det skje på et verst tenkelig tidspunkt for norsk økonomi, advarer sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Vi har noen særlige utfordringer. Men skulle en ny nedtur internasjonalt komme på toppen av den omstillingsprosessen vi er inne i, er timingen dårlig, sier Olsen til NTB.

– Dette er nok den største bekymringen fra vårt ståsted og for utsiktene for norsk økonomi, konstaterer han.

Oljefondets direktør Yngve Slyngstad

– Fondet gjorde færre, men større eiendomsinvesteringer. To investeringer sto for hoveddelen av investert kapital i 2015, sier Yngve Slyngstad.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ