NRK Meny
Normal

– Oljeprisen kan holde seg lav i flere år

Fredag var prisen for et fat nordsjøolje den laveste prisen på over seks år. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror oljeprisen kan holde seg lav i flere år.

Statfjord B

Prisen på den olja som hentes opp fra Nordsjøen, blant annet her på Statfjord B, har falt kraftig det siste året.

Foto: STF / AFP

Oljeprisen har falt jevnt og trutt siden mai, da et fat nordsjøolje kostet over 67 dollar fatet. Natt til fredag falt prisen ytterligere, fra 46,37 dollar ved 3-tiden til 45,97 to timer senere.

I løpet av morgentimene og formiddagen svingte prisene mellom bunnoteringen og et høydepunkt på 46,46 dollar.

Forrige gang prisene var så lave, var i mars 2009. Den amerikanske lettoljen steg med 34 cent under torsdagens handel i New York. Prisen på 41,14 dollar er bare så vidt høyere enn bunnivået for drøyt seks år siden.

– Kan holde seg lav i flere år

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank forklarer at finanskrisen slo innover verdensøkonomien i 2009 da etterspørselen nådde bunnen, mens nå faller oljeprisen uten at det er en nedgang i etterspørselen.

– Det produseres mer olje enn det brukes. Og vi kan heller ikke skylde på at det nå er en svak verdensøkonomi, som kan gå over raskt. Det tyder på at oljeprisen kan holde seg lav i flere år, sier Andreassen til NRK.

De siste årene har skiferoljeproduksjonen i USA skutt til værs. Landet er på vei mot å bli selvforsynt på oljefronten. Denne økningen på tilbudssiden i markedet er en av hovedårsakene til oljeprisfallet.

Samtidig produserer Midtøsten alt de kan, med verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia i spissen. Industriaktiviteten i Kina er også på sitt laveste på over seks år, og får også oljepriser verden over til å stupe.

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror oljeprisen kan være lav i flere år, men sier også at Norge er godt nok stilt til å kunne håndtere konsekvensene av oljeprisfallet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Mer alvorlig nå enn under finanskrisen

Ser man bort fra januar-bunnen i 2015, så er mars 2009 sist oljeprisen var på disse nivåene, skriver E24.

DNBs oljeanalytiker, Torbjørn Kjus, sier til avisen at situasjonen nå er mer alvorlig enn under finanskrisen.

– Nå er det et tilbudssidesjokk som vedvarer. Det betyr at det tar lengre tid å få opp prisene enn under finanskrisen, sier Kjus.

Ifølge Bloomberg er oljeprisen inne i sin åttende uke med prisfall, og er nær på å slå rekorden fra oljekrakket i1986.

– Håndterlig for norsk økonomi

Andreassen spår at en vedvarende situasjon vil føre til flere tapte jobber, nedgang i lønnsveksten og fallende boligpriser, men sier samtidig at nedgangen er foreløpig håndterlig for norsk økonomi.

– Norge lever ikke av oljepengene. Vi har spart inntektene i oljefondet, og overfører en del av avkastningen til norsk økonomi. I verste fall kan veksten stanse i oljefondet, sier han og fortsetter:

– Det kan føre til et ubehagelig underskudd på statsbudsjettet, men dette vil være mindre enn de flest land hadde under finanskrisen. For Norge er bedre stilt og har en varig inntektsstrøm som ingen andre land har, legger han til.

Jobbsituasjon på Statfjord C

Regjeringen vurderer flere forslag for å gjøre norsk oljeutvinning mer lønnsom. Oljearbeiderne kan blant få lengre arbeidsuke og miste betalte pauser.

Foto: Harald Pettersen / Statoil
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger