Hopp til innhold

Derfor redder Oljefondet norsk økonomi

Selv om oljeprisen fortsetter å stupe, sørger et knallsterkt norsk oljefond for at Siv Jensen har nok penger i kassa. – Oljefondet redder oss, sier økonomene.

Oljerikdom

Den lave oljeprisen fører til at overføringene av friske oljekroner til fondet reduseres.

Foto: NRK Grafikk

Men det er bare på kort sikt.

Ifølge sjeføkonom i Swedbank Harald Magnus Andreassen kan Norge i prinsippet forholde seg til en oljepris på null kroner fatet uten at det vil påvirke statsbudsjettet.

Onsdag kveld falt oljeprisen til under 30 dollar fatet for første gang på 12 år. Den lave oljeprisen har satt en støkk i oss, og byr på store utfordringer for norsk økonomi.

Staten merker selvsagt også den lave oljeprisen, som er langt under den prisen som er lagt til grunn i nasjonalbudsjettet. Men selv om oljeprisen har vært i fritt fall siden 2014, trenger vi ikke å miste nattesøvnen ennå.

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom i Swedbank Harald Magnus Andreassen, mener staten ikke er avhengig av en høy oljepris for å balansere statsbudsjettet. Konsekvensene er at oljeinvesteringene vi falle enda mer, og da blir ledigheten høyere, noe som fører til mindre skatteinntekter. Det vil påvirke budsjettet på sikt.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Tåler oljepris på null kroner

– Norge har gjort noe ingen land har gjort før. Vi sparer alle inntektene fra oljevirksomheten i Oljefondet. Det som finansierer statsbudsjettet er ikke de løpende inntektene, men en overføring av avkastningen fra Oljefondet – den såkalte handlingsregelen, sier Andreassen.

Oljefondet har de siste årene vokst til svimlende 7.000 milliarder kroner, og til tross for lave oljepriser, fortsetter fondet å vokse.

– Oljeprisen vil påvirke Oljefondet noe, men selv om det ikke vokser like mye som vi trodde, vil det ikke være noe poeng å stramme inn på statsbudsjettet. Det er blant annet fordi vi ligger langt unna handlingsregelen på fire prosent, sier sjeføkonomen.

Han mener budsjettet på kort sikt tåler en enda lavere oljepris enn dagens nivå.

– Hvis oljen var gratis, vil ikke fondet tilføres én eneste krone. Men på grunn av fondets avkastning kan vi bruke like mye penger i 2017 som i 2016, sier Andreassen.

Bi-professor Hilde C. Bjørnland

Økonomiprofessor ved BI, Hilde C. Bjørnland sier vi fortsatt kan bruke av den avkastningen vi bruker nå. Det er rom for å bruke mer. Hele poenget med oljefondet er at vi skal være mer skjermet for svingninger i oljeprisen ved at vi bruker av avkastningene.

Foto: Johan B. Sættem

– Må kutte på sikt

Økonomiprofessor på Handelshøgskolen BI, Hilde C. Bjørnland, sier det som hele tiden har reddet norsk økonomi, er at man har økt oljefondets størrelse.

– Dermed har avkastningen blitt større. Men det kan vi i mindre grad regne med fremover. Vi nærmer oss toppen mye raskere, advarer hun.

Professoren mener Norge ikke har råd til dagens oljepris på sikt. Hun mener man etter hvert må tære av kapitalen på oljefondet for å holde hjulene i gang.

– Det skal man ikke gjøre. Fondet skal stå uberørt, man skal kun ta av avkastningen. Derfor må man på sikt kutte i utgiftene eller øke skatteinntektene.

Har staten gjort seg for avhengig av høy oljepris?

– Når vi ser at oljeprisen faller så drastisk som den gjør nå, er vi i en situasjon hvor vi må se på hva vi bruker pengene på. Sånn sett har staten blitt litt for avhengig av å ha en høy oljepris hele tiden.

AKTUELT NÅ