Hopp til innhold

Politiet: – En tsunami av overgrepsanmeldelser

Det er en kraftig økning i antall anmeldte saker på seksuelle overgrep mot barn i Norge. – Vi har ikke kapasitet til å etterforske alle tipsene vi får inn, sier seksjonssjef i Oslo politidistrikt.

INNAFOR-GRAFIKK-OVERGREP

Anmeldte seksuallovbrudd mot barn under 16 år har økt med 47 prosent fra 2015 til 2016.

Foto: Aleksander Rønning / NRK

Antallet anmeldte seksuelle overgrep mot barn har eksplodert og fortsetter å øke. Det viser tall som NRK har fått fra politidirektoratet.

– Dette kan skyldes en reell økning i overgrep eller at det er blitt avdekket flere overgrep. Vi håper på at det er det siste, sier Kari-Janne Lid, seksjonsleder for avsnitt for seksualforbrytelse i Oslo politidistrikt.

Anmeldte seksuallovbrudd mot barn under 16 år har økt med 47 prosent fra 2015 til 2016.

Den største økningen er i kategorien «seksuell krenkende adferd mot barn». Dette inkluderer nettovergrep der barn ofte blir tvunget til å utføre seksuelle handlinger på seg selv eller andre foran webkamera.

Kari-Janne Lid
Foto: Per Waage / NRK

I 2015 ble det anmeldt 1084 tilfeller av «seksuell krenkende adferd mot barn». Året etter ble det en fordobling med 2151 anmeldelser. Så langt i år er det levert 1394 anmeldelser, viser en oversikt fra politidirektoratet.

– Har ikke nok kapasitet

Lid sammenligner økningen i antall overgrepsanmeldelser de siste årene med en «tsunami».

– Når vi ser på antall personer som laster ned overgrepsmateriale av barn hver måned i Oslo, så virker det som om antallet er uendelig, sier seksjonssjefen.

Hos Oslopolitiet har de nylig fått ansette flere digitale etterforskere, men ifølge Lid er ikke politiet godt nok rustet for å avdekke seksuelle overgrep mot barn.

Vi har fått tips vi ikke har handlet på fordi vi har ikke nok kapasitet. Vi trenger flere etterforskere og etterforskningsledelse for å kunne aksjonere i alle saker vi får inn innen rimelig tid.

– Vi er helt avhengig av at politikere og departement gir oss rammer til å bygge videre, så vi får økt kapasiteten, sier Lid.

– Tilgjengelig overgrepsmateriale

Lid tror at den teknologiske utviklingen kan spille en rolle for økningen.

– Før, dersom man hadde en interesse for barn, måtte man ut på gata og være en lokkemann. Det slipper man i dag. Alle barn er tilgjengelig på nett. De sitter på barnerommet med iPaden sin og pc uten at foreldrene følger med.

– Det er klart at når du kontakter 50 til 200 barn så får du napp på en eller to av de mest sårbare. Og de holder på til de får napp, sier Lid.

NRK har tidligere meldt at det blir mer og mer vanlig at unge lager og deler sexvideoer med seg selv på sosiale medier. Dette dreier seg om barn helt ned i tolvårsalderen.

I september slo Kripos alarm fordi antallet anmeldelser av barn som voldtar andre barn også øker kraftig. Bare i fjor ble det anmeldt 60 prosent flere voldtekter enn det som tidligere har vært gjennomsnittet.

NRKs Innafor-redaksjon har den siste tiden fokusert på teamet pedofili. Dokumentarene har premiere 4 og 11. desember på NRK.

AKTUELT NÅ