Hopp til innhold

Myndighetene frarådet deltakelse i demonstrasjon – statssekretæren ble likevel med

Statssekretær Saida Begum (H) var en av mange som demonstrerte i Oslo sentrum på fredag. Flere bedrifter pålegger ansatte som demonstrerte om å gå i karantene. Men ikke statssekretæren, ifølge sjefen Erna Solberg.

Statssekretær Saida Bedum (H) var ei av mange som demonstrerte på fredag.

DEMONSTRERTE: Saida Begum (H), var blant de mange som demonstrerte mot rasisme og politivold i USA, i Oslo sentrum. De som er på bildet er folk hun bor med og nære venner.

Foto: Privat

Tusenvis samlet seg i Oslo sentrum på fredag, og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter at den store folkemengden kan føre til en superspreder-situasjon.

Slik så det ut foran Stortinget under demonstrasjonen fredag

FOLKEMENGDE: Mange tusen samlet seg i Oslo sentrum for å demonstrere mot rasisme og politivold i USA.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

OBOS er blant bedriftene som har tatt grep ved å be sine ansatte som var på demonstrasjonen om å ha hjemmekontor i 10 dager.

Stavanger kommune gir ansatte karantene

Også i Stavanger får demonstrasjonen følger. Kommunen har bestemt seg for at ansatte som jobber opp mot personer i risikogrupper og som deltok på markeringen i Stavanger sentrum i går, må være i hjemmekarantene i ti dager. Det ble klart etter et ekstraordinært møte i beredskapsledelsen i kommunen søndag kveld.

Kommunen opplyser at de vil dekke lønn i perioden.

– Vi er opptatt av å beskytte våre mest risikoutsatte brukere mot smitte så langt det lar seg gjøre, sier helse- og velferdsdirektør Eli Karin i Stavanger kommune.

Beslutningen gjelder for medarbeidere ved alders- og sykehjem, hjemmebaserte tjenester, barne- og avlastningsboliger og bofellesskap for respiratorbrukere.

Demonstrasjon i Stavanger

Rundt 1400 mennesker deltok i demonstrasjonen i Stavanger lørdag, ifølge kommunen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Smittevernoverlege Runar Johannessen sier at det kan ha vært personer i byparken som ennå ikke visste at de var syke. Rundt 1400 personer deltok på demonstrasjonen, ifølge kommunen.

– «Black lives matter»-demonstrasjonen samlet en mye større folkemengde enn antatt, og ut fra det vi har kunnet vurdere sto flere veldig tett. Vi håper selvsagt ingen blir syke etter demonstrasjonen, men nyere studier tyder på at nettopp store arrangementer og folkeansamlinger utgjør en stor risiko for smitte, sier Johannessen.

Han legger til at de ikke tar noen sjanser, selv om det er lite smitte i Stavanger og resten av fylket for tiden.

– Konsekvensene av å få smitte inn på sykehjem vil være svært store, fastslår han.

Statssekretær Saida Begum (H) var en av mange som demonstrerte i Oslo sentrum på fredag. Hun har ikke planlagt å holde seg hjemme.

Ber henne følge med

Det at tusenvis av mennesker stod tett i tett er et klart brudd på myndighetenes smittevernregler.

– Smittevernreglene frarådet deltakelse, men forbød det ikke. Nettopp fordi retten til å demonstrere står såpass sterkt i demokratiske land, sier Begum til NRK.

– Jeg skjønner engasjementet. Jeg skjønner at man har et ønske om å demonstrere. Nå må de som demonstrerte være flinke til å kjenne etter symptomer. For hvis det har vært noen som var smittet der, så kan de ha smittet mange, sier Erna Solberg til NRK.

NhMImVjKSJM

MÅ FØLGE MED: Erna Solberg ber partikollega, Saida Begum om å følge med på om hun får symptomer på koronaviruset i tiden fremover.

Foto: Vidar Ruud

Saida Begum var Høyres ordførerkandidat i Oslo. Nå sitter hun i regjering, som statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.

– Jeg deltok i demonstrasjonen til støtte for George Floyd fordi det er vår fordømte plikt å si ifra når vi ser rasisme. Enten det rammer oss eller andre. Enten det er systematisk rasisme eller hverdagsrasisme. Enten det er i USA eller her i Norge. Mitt håp er at ingen skal trenge å være alene i møte med rasismen, sier Begum til NRK.

– Burde hun ha hjemmekontor i noen uker nå?

– Nei, men hun må følge med på om hun merker noen symptomer, og sørge for at hun blir testet hvis hun får det. Hun bør nok heller ikke utsette noen som kan være i en sårbar gruppe for noe særlig nærkontakt i den neste perioden, for det har vært et risikoområde, sier statsministeren.

OBOS setter sine ansatte i karantene

Konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, har rundt 2500 ansatte i Norges største boligbygger. Det vil nå få konsekvenser for de ansatte som valgte å delta på demonstrasjonen.

– På mandag er det karantene hvis du har deltatt. Det vil si at du har hjemmekontor og ikke kan innfinne deg på jobb, sier Siraj.

Daniel Kjørberg Siraj

KARANTENE: Daniel Kjørberg Siraj er konsernsjef i OBOS. Han setter nå alle sine ansatte som deltok i demonstrasjonen i karantene.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

OBOS-sjefen støtter budskapet i demonstrasjonen, men han mener likevel at man må ta høyde for koronapandemien.

– Har du tatt et personlig valg, som det jo er viktig å gjøre en gang iblant, så må man også ta ansvar for det valget gjennom å ikke utsette andre for fare, sier han.

Statssekretæren har fremdeles planer om å komme på jobb.

–Jeg deltok i demonstrasjonen og passet på å overholde smittevernreglene. Med nye karanteneregler er jeg ikke pålagt å holde meg hjemme, men jeg vil fortsette å overholde smittevernregler i det daglige. Jeg vil selvfølgelig holde meg hjemme hvis jeg skulle få symptomer, sier Begum.

AKTUELT NÅ