Hopp til innhold

Nytt varsel mot Thorkildsen

Ledere i Utdanningsetaten har levert inn et nytt varsel mot skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), fordi de mener hun har brutt deres vern mot gjengjeldelse etter det første varselet.

Inga Marte Thorkildsen

Varslerne reagerer på uttalelser som Inga Marte Thorkildsen ga til flere medier i etterkant av deres varsel den 11. september. nå har de sendt inn et nytt varsel mot henne.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det nye varselet ble sendt Oslo kommunes eksterne varslingsmottak hos revisjonsselskapet BDO fredag 14. september, og ble tirsdag ettermiddag også anonymt formidlet til flere politikere i Oslo bystyre.

I varselet står det blant annet at «I etterkant av varselet (det første varselet red.anm.) har byråden gjentatte ganger uttalt seg i mediene om saken. Der har i hun i sterke ordelag kritisert Utdanningsetatens ledelse og slik vi oppfatter det gjort sitt beste for å diskreditere varslerne. Dette anser vi som en gjengjeldelse i strid med arbeidsmiljølovens § 2 A-2.»

Reagerer på uttalelser

Tirsdag 11. september mottok sekretariatet for sentralt varslingsråd i Oslo kommune første gang et anonymt varsel fra ikke-navngitte ledere i Utdanningsetaten. Varselet ble først sendt kommunens eksterne varslingsmottak fredag 7. september.

I varselet kommer det alvorlige påstander mot byråd Inga Marte Thorkildsen, og det rettes svært sterk kritikk mot byråden. Varslene hevder hun krenker, skremmer og ydmyker ledere under seg i Oslo-skolen

I varselet, som NRK har fått tilgang til, står det blant annet at «Dette manifesterer seg i utilbørlig oppførsel der byråden roper høyt og skriker til enkelte medarbeidere, gestikulerer vilt, gråter og mistenkeliggjør tilstedeværende.»

Thorkildsen sa etter at varselet ble kjent at hun ikke hadde anledning til å kommentere saken av hensyn til videre saksgang, men sa på «generelt grunnlag» til flere medier at «det over tid har vært et vanskelig samarbeidsforhold med Utdanningsetaten.»

– Slik har det vært over flere år, også under tidligere politiske ledelse. Kommunikasjonen har til tider vært svært krevende, skrev hun i en e-post til NRK.

Thorkildsen skrev videre blant annet at hun har «savnet åpenhet, og imøtekommenhet om nye faglige innspill og politiske føringer».

Det er denne kritikken som varslerne nå reagerer på i det nye varselet, og anser som gjengjeldelse. De skriver også at dette er sterk kritikk som «aldri er tatt opp tjenestevei før».

– Kan ikke kommentere

I en SMS til NRK tirsdag kveld skriver Thorkildsen at hun ikke kan kommentere saken.

Byrådsleder Raymond Johansen sier til NRK at han fikk videresendt varselet i går, og at det er han som skal håndtere saken.

– For å sikre anonymitet og vern ved varslerregistrering bruker Oslo kommune et eksternt varslingsmottak (BDO). Varselet ble sendt inn, og er datert til 14. september. Byrådslederens kontor fikk videresendt dette varselet i går. Jeg har ikke rukket å gå inn i detaljene i dette varselet. Jeg understreker at det er jeg, og ikke administrasjonen, som skal håndtere og konkludere i varselsakene, sier Raymond Johansen til NRK tirsdag kveld.

Byrådsleder i Oslo Raymod Johansen sier han nå håndterer varselet mot Inga Marte Thorkildsen.

Byrådsleder Raymond Johansen vil selv håndtere varselet mot skolebyråd Thorkildsen.

  • LES OGSÅ:

Kritiske til at Johansen behandler varsel

Tidligere i dag ble det kjent at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) selv vil håndtere varselet mot Thorkildsen.

– Til syvende og sist er det jeg som Thorkildsens leder og det er mitt ansvar å behandle dette varselet, sier Johansen til NRK.

Han la til at han har full tillit til Inga Marte Thorkildsen mens varselet behandles.

– Jeg har full tillit til Thorkildsen. Og jeg har full tillit til at hun og Utdanningsetaten utøver sitt arbeid mens arbeidet med informasjonsinnhentingen pågår, sa Johansen.

At Johansen selv skal behandle varslerne faller neppe i god jord hos varslerne.

I det nye varselet som ble levert fredag 14. september, skriver de, uten å vise til konkrete sitater, at de mener også byrådslederen i mediene klart har tatt stilling i saken som er omfattet i varselet.

«På bakgrunn av dette kan vi ikke se at Oslo kommunes administrasjon er habil til å kunne behandle det innsendte varselet. Vi forventer derfor at varselet håndteres eksternt», står det i det nyeste varselet.

Vil ha full gransking

Mazyar Keshvari, leder i Oslo Frp, sier til NRK at partiet ser svært alvorlig varslene, og at de krever en full ekstern gransking av forholdene.

Keshvari mener at Thorkildsen bør tre til side mens granskingen foregår.

– Saken har blitt ytterligere forverret med det siste varselet om at hun har drevet med gjengjeldelse ovenfor varslerne som er direkte brudd på arbeidsmiljøloven.

Mazyar Keshvari

ALVORLIG: Mazyar Keshvari i Oslo Frp kaller varslingssaken for en av de «alvorligste varslersakene mot en byråd i Oslo kommunes historie».

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

FrP-politikeren ser også alvorlig på at byrådsleder Raymond Johansen skal stå for granskingen.

– Det ikke troverdig, akseptabelt eller betryggende at byrådsleder Raymond Johansen selv skal stå for granskingen all den tid det er en byråd han har oppnevnt og uttrykk full tillit til som skal granskes. Ingen er tjent med at det blir en «bukken og havresekken» prosess i en av de alvorligste varslersakene mot en byråd i Oslo kommunes historie, sier han til NRK.

---

Denne saken er oppdatert med opplysningen om at det omtalte varselet ble sendt til Oslo kommunes eksterne varslingsmottak på fredag.

AKTUELT NÅ