Hopp til innhold

Raymond Johansen (Ap) skal håndtere Thorkildsen- varselet

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil selv håndtere varselet mot skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Byrådsleder i Oslo Raymod Johansen sier han nå håndterer varselet mot Inga Marte Thorkildsen.

Byrådsleder Raymond Johansen vil selv håndtere varselet mot skolebyråd Thorkildsen.

– Jeg har kommet til at det er jeg som byrådsleder som skal håndtere og konkludere i denne saken, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Tirsdag 11. september mottok sekretariatet for sentralt varslingsråd i Oslo kommune et anonymt varsel fra ledere i Utdanningsetaten. Varselet omhandler påstander mot byråd Inga Marte Thorkildsen.

– Dette er en sak vi ikke har mye erfaring fra. Oslo kommune er ikke kjent med varsler mot en sittende byråd. Men til syvende og sist er det jeg som Thorkildsens leder og det er mitt ansvar å behandle dette varselet, sier Johansen til NRK.

Skal få fakta på bordet

Seksjon for internrevisjon sammen med juridisk hjelp skal bistå byrådsleder Johansen med å få faktagrunnlaget i saken på plass.

– Av hensyn til alle involverte ønsker jeg en grundig, men effektiv prosess. Jeg tar derfor initiativ til at påstandene i varslet undersøkes, og det vil bli igangsatt et arbeid med en faktainnsamling slik at jeg får den informasjonen jeg trenger for å behandle saken, sier Johansen.

Inga Marte Thorkildsen

Tirsdag 11. september mottok sekretariatet for sentralt varslingsråd i Oslo kommune et anonymt varsel mot byråd Inga Marte Thorkildsen.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK


Ifølge Aftenposten står det i varselet blant annet at «Dette manifesterer seg i utilbørlig oppførsel der byråden roper høyt og skriker til enkelte medarbeidere, gestikulerer vilt, gråter og mistenkeliggjør tilstedeværende.»

Thorkildsen selv sier til NRK at hun synes det er trist de har kommet i en slik situasjon, men at hun på generelt grunnlag kan si at det har vært dårlig samarbeid med Utdanningsetaten over tid.

Det jobbes nå med detaljer for hvordan faktainnhentingen konkret skal gjennomføres.

– Det er viktig at vi nå får ro rundt denne saken av hensyn til de mange tusen lærerne og skolelederne som hver dag står på for elevene våre. Derfor er det viktig for meg å ha en grundig og forsvarlig prosess, sier Johansen.

– Full tillit

Johansen sier han har full tillit til Inga Marte Thorkildsen.

– Bør ikke Thorkildsen fratre mens dette varselet behandles?

– Jeg har full tillit til Thorkildsen. Og jeg har full tillit til at hun og Utdanningsetaten utøver sitt arbeid mens arbeidet med informasjonsinnhentingen pågår, sier Johansen.

Johansen nekter derimot å svare på om han har bedt direktør av Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, om å gå.

– Jeg har hatt en prat med Søgnen, men innholdet der har jeg ikke tenkt til å bringe videre i media.

– Jeg har også besluttet at enkelte påstander i varselet oversendes Kommuneadvokaten for vurdering. Dette gjelder påstander som omhandler mulig brudd på taushetsplikten, offentlighetsloven og anskaffelsesregler, avslutter Johansen.

Mener Thorkildsen bør fratre

Oslo Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, er glad for at byrådslederen nå skal granske saken.

– Jeg håper byrådslederen vil jobbe raskt og tillitvekkende. Denne situasjonen må bli avklart av hensyn til den viktige jobben som Oslo-skolen gjør for tusener av elever hver eneste dag, sier Lae Solberg til NRK.

Selv om byrådsleder Raymond Johansen sier Thorkildsen ikke kommer til å fratre sin stilling under granskingen, mener opposisjonen at dette er feil.

– Denne granskingen vil avgjøre om hun fortsetter som skolebyråd. Da er det unaturlig at hun skal fortsette i jobben, mens det henger et stort spørsmålstegn over hennes stilling.

– Thorkildsen har aktivt gått inn for å undergrave troverdigheten til varselet. Da blir det en uholdbar situasjon at hun skal fortsette mens granskingen pågår, mener Lae Solberg fra Oslo Høyre.

Eirik Lae Solberg

Eirik Lae Solberg (H) mener det er en uholdbar situasjon at Inga Marte Thorkildsen (SV) skal fortsette i stillingen sin mens granskingen pågår.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK