Hopp til innhold

Ny regjering om norske IS-kvinner: Vil ikke hente dem hjem

– Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere, sier den ferske utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Anniken Huitfeldt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: NTB

I går fortalte NRK at terrorsiktede Aisha Shazadi Kausar setter sin lit til at en ny regjering vil hente henne og sønnen fra Syria til Norge.

Aisha Shezadi Kausar

Aisha Shazadi Kausar er internert i leiren Roj i Syria.

Foto: NRK

– Jeg ser at norske myndigheter, gang på gang, påpeker at de ikke har noe som helst ansvar for oss. Men jeg håper at med den nye regjeringen vil dette forandre seg, sa Aisha Shazadi Kausar til NRK i går.

Nå sier den ferske utenriksministeren at regjeringen ikke ønsker å hente kvinnene tilbake.

– Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere. Alle har jo rett til å be om konsulær bistand, men jeg kan ikke kommentere situasjonen ut over det, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Det samsvarer med intervjuet Huitfeldt ga til NRK i august. Da ville ikke nåværende regjeringspartner Senterpartiet si hva de mener om saken.

To kvinner bedt om bistand

Det er til sammen fire norske statsborgere i leirene Al Hol og Roj. Alle kvinnene er siktet av PST for deltagelse i en terrororganisasjon.

Det er offentlig kjent at to kvinner formelt har bedt om bistand til å returnere. Begge har barn.

Vil dere ta kvinnene hjem hvis det er en forutsetning for å få barna hjem?

– Vi er selvfølgelig veldig bekymret for barna. Vi følger situasjonen nøye, svarer Huitfeldt.

Kan du garantere at dere ikke vil hente dem hjem?

– Alle har rett på individuell behandling dersom de ber om konsulær bistand. Jeg kan ikke kommentere situasjonen utover det, sier utenriksministeren.

AISHA-DSC06704

Sønnen til Kausar i Roj-leiren. Han er fem år gammel.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Mener regjeringen sviktet barna

Hjelpeorganisasjonen Redd Barna mener den nye regjeringen er forpliktet til å hente hjem barna med mødrene sine.

Gunvor Knag Fylkesnes, Redd Barna

Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Vi er svært skuffet over disse utspillene, og vi mener det er et svik mot barna dersom de ikke hentes hjem, sier direktør Gunvor Knag Fylkesnes om uttalelsene til Huitfeldt.

Frp er eneste parti på Stortinget som sier klart nei til å bistå IS-kvinner med retur. I fjor gikk Frp ut av regjering da en norsk kvinne og hennes to barn ble hentet fra Al Hol-leiren i Syria.

Stortingsrepresentant i Frp, Erlend Wiborg, mener Kausar og de andre kvinnene ikke har noe i Norge å gjøre.

– Fremskrittspartiet er klare på at her må Norge si nei. Vi henter ikke terrorister til Norge. Det vil skape sikkerhetsutfordringer for oss alle, sa Wiborg til NRK i går.

Press fra venstresiden

Den ferske regjering har likevel et stort press til venstre for seg. Alle partiene til venstre for Arbeiderpartiet ønsker at de norske statsborgerne skal returneres.

Bjørnar Moxnes nærfoto. Bildet viser midten av pannen hans til nedenfor haken. Han har tett, brunt skjegg som når opp til hårfestet på sidene. Hun ser til venstre og har deler av en mikrofon foran ansiktet.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Også MDG og Venstre vil hjelpe kvinnene og barna tilbake til Norge.

– Regjeringa bør ta ansvar for norske statsborgere og norske barn i leire i Syria. De kurdiske myndighetene har ikke mulighet eller ressurser til å ta det ansvaret for vestlige statsborgere med mistenkt IS-tilknytning, som vestlige land burde tatt selv, skriver leder for Rødt, Bjørnar Moxnes i en e-post til NRK.

Han mener kvinnene må bli straffeforfulgt ved retur til Norge.

– I dag slipper de som kan ha medvirket til IS-terror unna nødvendig rettsoppgjør, mens helt uskyldige barn straffes ved å vokse opp i leirene under elendige forhold, skriver Rødt-lederen.

Andreas Sjalg Unneland, SVs justispolitiske talsperson

Andreas Sjalg Unneland, SVs justispolitiske talsperson.

Foto: Olav Døvik / NRK

Også SV presser på for det samme.

– Norge har et juridisk og et moralsk ansvar for å hente hjem norske borgere og deres barn, skriver partiets justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland i en e-post til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger