Hopp til innhold

Jacob Schram om oppsigelsen: Svært overraskende

Styret i Norwegian gir Schram sparken etter halvannet år i sjefsstolen. Geir Karlsen tar over jobben umiddelbart.

Norwegain

GÅR PÅ DAGEN: I mai markerte Jacob Schram og Geir Karlsen at Norwegian var ferdig med restruktureringen. Nå tar Karlsen over roret fra Schram.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg er glad for å kunne fortelle at Geir Karlsen har takket ja til jobben. Karlsen har lyktes med å lede den finansielle rekonstruksjonen av Norwegian. Han har fokuset, tilliten og dedikasjonen som gjør at han er det beste valget som konsernsjef for Norwegian, skriver styreleder Svein Harald Øygard i en børsmelding.

Jacob Schram har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar, men i en e-post til NRK skriver han at avgjørelsen fra styret kom uventet.

– Styrets beslutning om å gi meg sparken kom svært overraskende på meg, skriver Schram.

Styreleder Øygard bekrefter overfor NRK at Schram ble bedt om å gå etter et styremøte søndag kveld.

– Mirakel

– Karlsen har ledet restarten av Norwegian på en ypperlig måte. Det han har fått til den siste tiden kan nær kalles et mirakel. Han har utviklet en forretningsplan og etablert en solid finansiell base for selskapet. Det har vært en krevende prosess han har fått stor anerkjennelse i finansmarkedet for.

Styrelederen vil ikke si hvorfor Schram ikke lenger er ønsket.

– Det går jeg ikke inn på. Det viktigste er at Karlsen skal lede Norwegian fremover og det ser vi frem til, uttaler Øygard.

Karlsen ble ansatt som økonomidirektør i Norwegian i april 2018. Siden 2019 har han vært viseadministrerende direktør i selskapet.

Finansdirektør Geir Karlsen og konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian

Bjørn Kjos og Geir Karlsen da Kjos var konsernsjef, og Karlsen finansdirektør i 2019.

Foto: Astrid Husø

Også Norwegian-gründer Bjørn Kjos er full av lovord om den nye Norwegian-sjefen. De to jobbet sammen da Kjos fortsatt var konsernsjef.

– Geir er en veldig flink kar med stor arbeidskapasitet. Han har også lav kost genet som er viktig for et lavprisselskap som Norwegian. Jeg er sikker på at Geir kommer til å gjøre en kjempejobb som konsernsjef for Norwegian i tiden fremover, skriver Kjos i en SMS til NRK.

Økonomikommentator i NRK, Cecilie Langum Becker, sier at Karlsen har vært arkitekten bak hele restruktureringen av Norwegian som har funnet sted under koronapandemien.

– Når sånne ting skjer så raskt og noen går på dagen, så har det vært en form for uenighet her. Og et ønske om å bytte ut Schram med Geir Karlsen, som har fungert som finansdirektør i Norwegian i lang tid og som også har vært arkitekten bak hele denne restruktureringen av selskapet, sier økonomikommentator i NRK Cecilie Langum Becker.

Schram ønsker Karlsen lykke til

Jacob Schram sier han er glad for samarbeidet med styret, fagforeninger og ansatte gjennom de siste halvannet året.

– Det er en fantastisk gjeng som det har vært et privilegium å få lede i denne ekstremt turbulente perioden, og jeg gleder meg over å se at selskapets fly nå er på full fart opp i luften igjen. Jeg ønsker Geir Karlsen og alle andre Red Nose Warriors lykke til videre.

Rene-Charles Gustavsen, leder for Norwegian kabinforening, sier til NRK den nye ansettelsen kom som en stor overraskelse på de ansatte.

– Dette var en styrebeslutning, så vi som fagforening blir ikke varslet om slike ting. Det kom brått på, erkjenner Gustavsen.

Han forteller Geir Karlsen er godt likt blant de ansatte i selskapet.

– Vi har alltid hatt sterke og gode lederskikkelser i Norwegian. Schram var på god vei til å innta en slik posisjon og hadde stor tillit blant de ansatte. Det samme har Geir Karlsen. Arbeidet han har gjort med den finansielle delen av rekonstrueringen av selskapet har vært formidabelt, sier Gustavsen.

Geir Karlsen

TAR OVER: Geir Karlsen er ny konsernsjef i Norwegian fra i dag av.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

De ansatte ble overrasket

Fagforeningslederen sier han er innstilt på et godt samarbeid med den nye konserndirektøren.

– Nå har ledelsen tatt et valg, så jobber vi opp mot den nye ledelsen og satser på et godt samarbeid i tiden som kommer. Så kan vi forsikre om at passasjerene fremdeles får den varme velkomsten hos oss som de er vant med, avslutter Gustavsen.

Leder for Pilotforeningen i Parat, Alf Hansen, sier de heller ikke var informert om lederbyttet på forhånd.

– Dette var overraskende nytt, ja. Vi vet ikke hva som ligger bak, men det som har vært får bare være. Vi er glade for å ha Geir Karlsen i sjefsstolen. Han er hel ved og har gjort en fantastisk jobb undervegs i rekonstruksjonsprosessen. Vi har full tiltro til ham og den jobben han har gjort, og kommer til å gjøre for Norwegian, sier Hansen.

Strid om etterlønn

Styret i Norwegian bestemte seg søndag for å avslutte kontrakten med Schram.

Schram har en oppsigelsestid på ni måneder, og vil i denne perioden være til disposisjon for styret, heter det i børsmeldingen.

Deretter vil han få 15 måneder etterlønn. Styret opplyser at de forsøkte å få ned etterlønnen i harmoni med utfordringene flybransjen står overfor, men lykkes ikke med å komme til enighet med Schram.

– Det er snakk om enorme summer, og jeg synes i utgangspunktet ikke noe om etterbetalinger og sluttpakker i slik størrelsesorden, sier Gustavsen i kabinforeningen til NRK.

Schram skriver i e-posten til NRK at han har vært villig til å forhandle ned etterlønnen, men at det ikke førte fram.

Norwegian holder pressekonferanse

Jacob Schram er ferdig som toppsjef i Norwegian.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Min ansettelsesavtale fastslår at jeg har en oppsigelsestid på ni måneder og 15 måneders etterlønn. Alle visste at konsernsjefjobben i Norwegian var meget risikofylt, og derfor ble denne avtalen inngått i 2019, sier Schram.

Geir Karlsen får for øvrig 30 prosent mindre i lønn enn det forgjengeren hadde.

Norwegian hadde i første kvartal i år et underskudd på 1,2 milliarder kroner. Selskapet fraktet i perioden 210.000 passasjerer, en nedgang på 96 prosent fra samme periode i fjor.

– Schram har ikke sittet lang tid i Norwegian. I den tiden har han nærmest ikke fått lov til å være direktør for et flyselskap. Han har måttet være brannslukker i stedet. Det er fordi det har vært en overlevelseskamp for Norwegian hele veien, sier analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank til NRK.

– Schram har aldri egentlig fått lov til å vise hva han kan kommersielt. Han kom med et ønske om å utvikle noe kommersielt, og det har han aldri fått vise på grunn av situasjonen selskapet har vært i.

– Ikke overraskende valg

Schram ble ansatt som konsernsjef i Norwegian i januar 2020. Han hadde før det direktørbakgrunn fra blant andre Circle K, Statoil, McDonalds og McKinsey.

– Da Jacob Schram fikk jobben var det også mange som pekte på at det egentlig burde vært Geir Karlsen som fikk den. Så at det er Karlsen som overtar er i alle fall ikke spesielt overraskende, sier Becker.

– Om de har vært fornøyd eller ikke for med Schram i denne prosessen står det ingenting om, men leser man mellom linjene i børsmeldingen at de i hvert fall ikke har vært helt fornøyd med hvordan han har gått ut av selskapet med denne etterlønnen han ikke er villig til å redusere.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Geir Karlsen, men har foreløpig ikke lykkes.

Det er uklart om sjefsbyttet kommer etter press fra aksjonærene.

Administrerende direktør Tor Svelland i John Fredriksens selskap Seatankers sier de ikke ønsker å kommentere lederbyttet, og viser til styret i Norwegian.

Fredriksen eier nær 20 prosent av Norwegian gjennom selskapet Geveran Trading.

Administrerende direktør Jakob Iqbal i Sundt AS har ingen kommentar til lederskiftet i Norwegian, og henviser til pressemeldingen til selskapet. Sundt-familien har en eierandel på 17,6 prosent etter at Norwegian hentet penger i vår.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger