Norsk islamist siktet for terror i Syria

En norsk islamist er arrestert av norsk politi og siktet for terror i Syria.

ISIL

Den norske islamisten skal ha deltatt i militære aksjoner sammen med blant annet den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL. Her poserer medlemmer av gruppen til et bilde tatt tidligere denne måneden.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Mannen er for tiden innlagt på et sykehus i Oslo-området. Mannen ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da han kom hjem til Gardermoen sist fredag, skriver Dagbladet.

Den 22 år gamle norske statsborgeren fra østlandsområdet, har pakistansk bakgrunn.

Det er første gang norske myndigheter sikter en norsk statsborger for terrorhandlinger som skal ha skjedd i Syria. 22-åringen har ikke et kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for PST.

Terrororganisasjoner

Mannen skal være alvorlig skadd, etter at han ble skutt i beinet, men tilstanden skal ikke være livstruende, ifølge Dagbladet.

– Jeg kan bekrefte at vi har siktet en person som har kommet tilbake til Norge, etter å ha vært i Syria. Utover det faktum at han er siktet for alvorlige forhold, ønsker vi ikke å kommentere denne saken, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

PST vil vurdere om han skal framstilles for varetektsfengsling etter sykehusoppholdet.

Mannen skal fra september i fjor og deltatt i militære aksjoner sammen med de ytterliggående islamistiske organisasjonene al-Nusra-fronten og ISIL, som begge er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner.

Fokus i halvannet år

PST har siktet mannen for terrorisme, etter straffelovens paragraf 147d – for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler, får NRK bekreftet.

– Jeg kan bekrefte at vi har siktet en person etter straffelovens paragraf 147 d, som blant annet dreier seg om deltagelse i eller støtte til en terrororganisasjon, sier Bernsen til NRK.

– Jeg kan ikke kommentere denne saken noe videre, men det jeg kan si er at vi det siste halvannet året har hatt et fokus på personer fra ekstreme grupper i Norge som har dratt til Syria for å delta i krigshandlinger, sier Bernsen, og legger til:

– Det fokuset har vi fremdeles.

Allerede høsten 2012 sa sjef for Etteretningstjenesten, general Kjell Grandhagen, til NRK at et titalls norske muslimer var i Syria for å delta i væpnet krigføring.

Nekter straffskyld

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for 22-åringen.

– Vår klient stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld, sier Elden, som mener siktelsen tyder på kreativ lovbruk fra PST.

– Hadde de brukt samme kreativitet tidligere, vil samtlige Spania-farere på 30-tallet blitt stemplet som terrorister, sier Elden.

Kilder anslår overfor Dagbladet at det i dag er nærmere 70 personer med tilknytning til Norge i Syria.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger