Norges mest kjente Fortnite-spiller advarer unge gamere

Joachim Haraldsen (26) er en av Norges mest kjente gamere. Han mener at spilling ikke bør gå på bekostning av fysisk aktivitet eller skolegang.

Joachim Haraldsen

OPPFORDRER TIL FYSISK AKTIVITET: Joachim Haraldsen mener at for mye spilling kan gå utover søvn, skole og plikter. – Velger barn spilling i stedet for fysisk aktivitet, bør man gjøre noe med det, sier han.

Foto: Kari Lie / NRK

Da han var 16 år gjennomførte Haraldsen, kjent som «Noobwork» i spillverden, en stor akutt ryggoperasjon. Operasjonen førte til at han ble sengeliggende store deler av døgnet i fire år, og sluttet på videregående skole.

Joachim Haraldsen

STORSPILLER: Youtube-kanalen til Haraldsen, som handler om spilling, har over 190.000 følgere.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Det meste av tiden lå han i sengen og spilte dataspill.

– Etter hvert sluttet jeg å få meldinger fra vennene mine på skolen. På Facebook så jeg at folk var ute og hadde det gøy, mens jeg var inne og ikke hadde det like kult. Jeg hadde bare spillet mitt.

– Trodde jeg var ensom

Spillet Haraldsen spilte var World of Warcraft. Det samme spillet som funksjonshemmede Mats Steen spilte, og levde livet som Lord Ibelin Redmore. Foreldrene til Mats trodde han var ensom, men da sønnen døde kom spillvenner fra hele Europa i begravelsen.

En mannlig avatar i World of Warcraft.

WORLD OF WARCRAFT: En mannlig avatar i World of Warcraft.

Foto: Flickr / Rolo Tomassi (CC BY-SA 2.0)

Artikkelen om Mats har hatt over én million sidevisninger på NRK.no, og har fått mye oppmerksomhet den siste uken.

– Når jeg leste artikkelen tenkte jeg: «Yes, nå kommer folk til å forstå», sier Haraldsen.

Noobwork, som han heter som spiller, har også opplevd at familie og venner ikke har sett noen verdi i det han har holdt på med.

– Jeg har også hatt foreldre som har trodd at jeg var ensom, og som har mast om at jeg må legge meg, eller komme for å spise middag, sier han.

Viktig med fysisk aktivitet

Men nå er det ingen som maser lenger. Haraldsen lever av spillkanalen sin på Youtube, som har 190.000 følgere, og er Norges mest kjente Fortnite-spiller.

På verdensbasis er det registrert 125 millioner Fortnite-spillere, ifølge Epic Games.

Selv var Haraldsen sengeliggende i en periode på fire år, men han mener barn og unge, som er i form til fysisk aktivitet, bør være aktive i tillegg til spillingen.

– Velger barn å sitte inne og spille i stedet for å være i fysisk aktivitet ute, så bør man gjøre noe med det, sier Haraldsen.

Skole først

Han får ofte spørsmål om spilling fra bekymrede foreldre. Han opplever at mange av spørsmålene bærer preg av at foreldrene ikke helt vet hva barna deres driver med.

Selv om Fortnite har blitt en jobb for 26-åringen, er det en fritidsaktivitet for barn, og det bør ikke gå utover skolegang eller andre og viktigere ting, mener han.

– For mye spilling er når det går utover plikter, utover søvn, og annet som er viktigere. Skole og plikter skal settes først, sier han.

Likevel oppfordrer han foreldre til å sette seg inn i spilleverden.

– Man skal ikke være redd for at barna sitter foran dataen, fordi «kampen på datamaskinen» kan bety mer for dem enn kampen på fotballbanen.

Niklas Baarli og Joachim Haraldsen

SPILLER SAMMEN: Her spiller Joachim Haraldsen sammen med Niklas Baarli på Youtube-kanalen til Noobwork.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger