Norge tar imot 250 libyske flyktninger

Norge skal ta imot ytterligere 250 flyktninger fra krigen i Libya. Regjeringen bevilger 16 millioner kroner ekstra til dette i revidert nasjonalbudsjett .

Knut Storberget (Ap)

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier det er et akutt behov for hjelp og mange tusen libyske flyktninger som sitter fast både i Tunisia og Egypt.

Foto: Margret Helland / NRK

– Det legges opp til at disse vil få opphold i Norge og det er etter regjeringens oppfatning en veldig rettferdig måte å kunne gi opphold til mennesker på, sier justisminster Knut Storberget (Ap).

Flyktningene skal plukkes ut i samråd med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og lokale myndigheter.

LES: – Over 180.000 flyktet fra Libya

Knut Storberget, Henki Holmås, Audun Lysbakken

Henki Holmås (SV), Knut Storberget (Ap) og Audun Lysbakken (SV) møtte NRK i dag for å fortelle om Norges ekstra bevilging til Libya og libyske flyktninger.

Foto: Margret Helland / NRK

Akutt behov

Justisministeren sier det er et akutt behov for hjelp og mange tusen flyktninger som sitter fast både i Tunisia og Egypt. Regjeringen har bestemt å gi mer bistand inn i området og å ta i mot 250 flere flyktninger.

Økningen er også mulig fordi flyktningstrømmen til Norge har vært lavere enn forventet i år, slik at flere midler er frigjort, opplyser Justisdepartementet.

Tidligere har regjeringen sagt at Norge kun ville ta imot 60 libyske flyktninger innenfor FNs kvotesystem. Senere sa de at de kunne ta imot 30 flyktninger til.

– Vi regner med det ikke vil gå lang tid før flyktningene er på plass i Norge, sier Storberget.

Viktig for SV

For SV har Norges bombing i Syria vært smertefull, selv om partiet stiller seg bak Norges deltakelse. Desto viktigere for dem er det å få med Arbeiderpartiet på å ta imot flere flyktninger.

– Det er utrolig viktig for SV at vi har et sterkt humanitært engasjement. Vi har støttet at verdenssamfunnet skal hindre overgep mot sivile i Libya. Vi må ha en kontinuerlig debatt om det gjøres på riktig måte, sier Audun Lysbakken (SV).

Om det er riktig måte skal partiet diskutere denne helgen.

Nyheten om at Norge tar i mot flere libyere på flukt kommer samtidig med at SV åpner et landstyremøte der Norges deltakelse i krigen vil bli kritisert.

Tidligere denne uken ble det kjent at Norge har fløyet 275 bombetokt over Libya og sluppet 247 bomber. Dette har kostet Norge over 130 millioner kroner.

– Ikke Norges skyld

Lysbakken sier SV vil ikke være med på at Norges deltakelse i krigen er med på å produsere flyktninger med sin bombing i Libya.

– Nei, dette er flyktninger som rømmer fra den krigen som Gaddafis regime fører mot opprørerne. Det er svært mange mennesker som har kommet i en fortvilet situasjon på grunn av kamphandlingene, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger