Hopp til innhold

Internasjonalt samarbeid skal sikre koronavaksine til fattige land

Med avtalene som nå er inngått, kan arbeidet starte med å sikre dosene som trengs for å få slutt på den akutte fasen av pandemien innen utgangen av 2021.

Kinesiske forskere arbeider med en vaksine mot Covid-19. Hva skjer når vaksinen er klar, og alle i verden vil ha den på en gang?

KAPPLØP: Kinesiske forskere arbeider med en vaksine mot covid-19. Men hva skjer når vaksinen er klar, og alle i verden vil ha den på en gang?

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

– Dette er en historisk dag. At vi får til et så bredt samarbeid lover godt for at verden skal være bedre forberedt ved neste pandemi. Særlig i en tid da det har vært så mye fokus på hvert land for seg. Dette er en stor dag, sier Frederik Kristensen i vaksinealliansen Cepi til NRK.

156 land har inngått et vaksinesamarbeid. Norge deltar blant 64 høyinntektsland som betaler for at 92 lavinntektsland også skal få fatt på vaksinen når den blir klar.

Stormaktene USA, Russland og Kina har imidlertid så langt takket nei til å delta.

– Det er i alle landenes interesse i verden at flest mulig skal få vaksinen, sier generalsekretær i WHO, Tedros Ghebreyesus.

Han presiserer også at det er åpent for at flere land kan slutte seg til avtalen, som kalles Covax.

Norge deltar gjennom det såkalte «Team Europe», som består av EUs 27 medlemsland, pluss Norge og Island.

Her kan du finne en liste over alle landene som deltar.

Covax har som mål å utvikle minst tre trygge og effektive vaksiner. Med denne avtalen skal 20 prosent av verdens befolkning være sikret vaksinen.

Norge vil sammen med Island bidra med 64 millioner kroner for opsjon på 2 millioner vaksinedoser til Norge.

I tillegg skal de betale 64 millioner kroner til å starte innkjøp av 2 millioner vaksinedoser til lavinntektsland, melder regjeringen.

Kinesiske forskere arbeider med en vaksine mot Covid-19. Hva skjer når vaksinen er klar, og alle i verden vil ha den på en gang?

KAPPLØP: Kinesiske forskere arbeider med en vaksine mot covid-19. Men hva skjer når vaksinen er klar, og alle i verden vil ha den på en gang?

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Hele verden kjøper sammen

Mange frykter at det samme skal skje med covid-19 som med svineinfluensaen i 2009.

Den gang la rike land inn store forhåndsbestillinger for den nye vaksinen. De kjøpte opp det aller meste industrien kunne produsere.

Stoltenberg-regjeringen bestilte 9 millioner doser, brukte 1,5 millioner og endte med å destruere 2 millioner. Også USA, Frankrike, Sveits og andre fikk det de ville ha. Men til mindre ressurssterke land ble det knapt noe igjen.

Men «vaksine-nasjonalisme» er ikke den eneste måten å takle pandemien på.

Covax er et initiativ fra Verdens helseorganisasjon (WHO), organisasjonen GAVI og vaksinekoalisjonen Cepi, som har hovedsete i Oslo.

Belgiske forskere arbeider for å finne en korona-vaksine. Disse forskerne jobber for det amerikanske legemiddelfirmaet Johnson & Johnson.

Belgiske forskere arbeider for å finne en korona-vaksine. Disse forskerne jobber for det amerikanske legemiddelfirmaet Johnson & Johnson.

Foto: Virginia Mayo / AP

Rettferdig fordeling

Covax skal sørge for at verdens regjeringer flokker seg rundt én instans. Den forhandler med og bestiller fra legemiddelselskapene på vegne av alle.

Rike land vil betale selv for vaksinen de får, og fattige land får den finansiert av stiftelser og de samme pengesterke landene.

Når en vaksine kommer skal den bli fordelt rettferdig mellom land. Slik kan alle få samtidig til sine mest utsatte grupper: Helsepersonell, gamle og kronisk syke.

Frederik Kristensen nestleder i CEPI

Frederik Kristensen, nestleder i den norske vaksineorganisasjonen CEPI.

Foto: Ørn E. Borgen / NTBScanpix

Med så massive bestillinger vil vaksineprodusentene våge å bygge nødvendig produksjonskapasitet, selv om de ennå ikke vet om akkurat deres vaksine vil lykkes.

– Det er i alle lands egeninteresse å sette vaksinepengene i Covax heller enn å kjøre sololøp. Det vil sikre prisreduksjoner, samtidig som risikoen fordeles mellom landene. Hvis alle hver for seg skal gamble på to-tre produsenter, vil kanskje bare en av fem lykkes. De kan vinne jackpot. Eller de kan sitte igjen tomhendte, sier Kristensen i Cepi.

De aller fleste vaksineprosjekter feiler. Land som blir med, vil ha tilgang til den største samlingen av vaksinekandidater i verden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger