Norge har blitt bedt om å hjelpe USA i Irak

Regjeringen bekrefter at den har mottatt forespørsel fra USA om å bidra med utstyr som skal brukes til humanitær bistand i Irak. Det pågår nå samtaler om hvordan Norge skal stille seg til forespørselen.

Erna Solberg, statsminister

Statsminister Erna Solberg bekrefter at Norge har fått en forespørsel om å bistå med materiell som skal brukes i den humanitære krisen i Irak.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Norge er ett av flere land som har mottatt forespørsel fra USA, bekreftet Forsvarsdepartementets pressevakt overfor VG torsdag kveld.

Overfor NRK utdyper rådgiver i Forsvarsdepartementet Marita Hundershagen at forespørselen innebærer at Norge har blitt spurt om muligheten til å bistå til humanitært arbeid i det urolige landet.

– USA har henvendt seg til flere allierte parter, deriblant Norge. Det er ikke aktuelt å bidra med militære styrker , våpen eller transport av våpen. Om Norge skulle bistå, vil det i så fall være snakk om utstyr som skal brukes humanitært, sier Hundershagen.

– Har bedt om ulike bidrag

Hundershagen forklarer at Regjeringen i den forbindelse nå går inn for å se på hva man kan bidra med av militært utstyr, som kan brukes til å levere humanitær hjelp. Dette kan være eksempelvis være snakk om forsyninger, som mat og vanng.

Det er på det nåværende tidspunkt ikke avklart hva slags utstyr som eventuelt kan bli aktuelt, sier Hundershagen.

– Kan for eksempel norske transportfly av typen Hercules være aktuelle?

– USA har bedt om ulike bidrag, men vi vet ikke per nå hva det ender opp med. Dette jobber vi nå med både i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Det pågår sonderinger, men det er for tidlig å si hvordan vi konkluderer, sier Hundershagen.

NTB erfarer fredag formiddag at Norge har sagt ja til å bistå med transportbistand til Irak.

Solberg: – Humanitær krise

Statsministerens kontor bekrefter det samme, men presiserte torsdag at det er for tidlig å si noe om hvordan Norge stiller seg til forespørselen.

– Vi bekrefter henvendelsen, men vil i kveld ikke si hvordan vi konkluderer, sa statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor torsdag kveld.

Han viser til at saken må fremlegges i Stortinget først.

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet på partilederdebatten i Arendal torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning fra USA.

– Den dreier seg om humanitært og militært område. Det eneste aktuelle for Norge å bidra med, er humanitært. Vi er klare over at det er en humanitær krise. Regjeringen går inn for å se på hva vi kan bidra med av militært utstyr, som kan brukes til å levere humanitært utstyr, sier Solberg.

Danmark har sagt ja

Det er tidligere kjent at flere land, deriblant USA, Storbritannia og Frakrike åpner for våpenstøtte til kurderne i Nord-Irak i kampen mot IS, tidligere ISIL.

Danmark har allerde sagt seg villige til å bidra med transportfly for å frakte nødhjelp og militært utstyr inn til området, opplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Den danske regjering vil derimot ikke selv bidra med våpen eller militært utstyr til kurderne i Nord-Irak.