NRK Meny
Normal

Norden sammen for å takle eldrebølgen

Dårlige løsninger i hjemmet fører ofte til for tidlig institusjonsplass for eldre. Nordiske hovedsteder har gått sammen om å takle eldrebølgen. To av fem finalister i en stor nyskapingskonkurranse er norske.

AbleOn Medical fra Bergen utvikler nytt dusjhjelpemiddel

Camilla L. Strand (t.h. nærmest) og Vilde Lepsøy i AbleOn Medical fra Bergen er blant finalistene i en stor nordisk innovasjonskonkurranse. Her forteller de en gruppe eldre om hjelpemidlet de utvikler.

Foto: Linda Reinholdtsen

Gründerne Camilla L. Strand og Vilde Lepsøy i AbleOn Medical fra Bergen er nå blandt fem finalister i den store nordiske konkurransen som Nordic Innovation og Nordisk ministerråd står bak.

«The Nordic Independent Living Challenge» skal få frem ny teknologi slik at eldre og funksjonshemmede skal klare seg hjemme lengst og best mulig.

– Vi er veldig stolte over at to av fem finalister er fra Norge, sier prosjektleder for konkurransen i Oslo kommune, Anne Romsaas.

Anne Romsaas

Anne Romsaas er prosjektleder for innovasjonskonkurransen for Oslo kommune. - Vi håper på løsninger som gjør at eldre og funksjonshemmede skal kunne klare seg bedre selv.

Foto: Linda Reinholdtsen

Av 416 prosjekter kjemper nå fem om å vinne 1 million kroner.

Krevende eldrebølge

Om 15 år er det dobbelt så mange over 80 som i dag. Som vi har fortalt tidligere kan ny teknologi sørge for at nesten 20.000 flere eldre kan flere bo hjemme per år, istedenfor å havne på institusjoner. Det i følge en rapport fra NyAnalyse.

Nordiske hovedsteder kjemper mot en kraftig økning i offentlige utgifter allerede før eldrebølgen for alvor har slått inn.

Mange eldre skader seg på badet

AbleOn Medical utvikler et hjelpemiddel som skal gi støtte og hindre fall, slik at man skal kunne dusje selv om kroppen ikke virker som den skal.

– Vi har sett at den største utfordringen er badet. Det er der de mest alvorlige fallulykkene i hjemmet skjer, sier gründer og industridesigner Camilla L. Strand i AbleOn Medical.

En tredel av alle nordmenn over 65 år minst en gang i året og for hver gang de faller, så øker risikoen for et nytt fall, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Studier fra utlandet viser også at badet blir et farligere sted jo eldre man blir.

Tester nytt dusjhjelpemiddel

Berit Dahl, Arne Kulsveen og Leiv Klungsøyr diskuterer hvilke utfordringer man får når kroppen ikke virker som den skal lenger.

Foto: Linda Reinholdtsen

Foretrekker å klare seg selv

Pensjonist Leiv Klungsøyr var blandt en gruppe eldre, som fikk se prototypen av det nye hjelpemidlet fra AbleOn Medical i Oslo i forrige uke. Han klarer seg foreløpig uten hjelp på badet:

Men hvis det står mellom å ha en person eller teknologi på badet, er valget enkelt for Klungsøyr:

– En hjelper i dusjen vil jeg ikke ha, da vil jeg heller ha mekanisk hjelp. Nå som jeg har blitt alene vil jeg iallefall det, sier han.

– Ingen erstatning for varme hender

Anne Romsaas, som leder prosjektet for Oslo kommune, håper resultatet blir løsninger som gjør at flere eldre og funksjonshemmede kan klare seg selv:

– Dette er ingen erstatning for varme hender. Det handler mer om de som ønsker å klare seg selv, og at de kan gjøre ting på egenhånd med verdigheten i behold. En dusjsituasjon er veldig intim, påpeker hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger