Normal

Nølende støtte til kampflykjøp

Opposisjonspartiene gir regjeringen grønt lys til å kjøpe fire F-35 treningsfly. Men usikkerheten er fortsatt stor om hva kampflyene til slutt vil koste.

Et F-35 kampfly tar av fra basen i Texas.

Opposisjonens tillit til regjeringen i kampflysaken er tynnslitt, men forsvarsminister Grete Faremo (Ap) fikk tirsdag klarsignal til å kjøpe inn fire treningsfly.

Foto: HO / Reuters

– En samlet opposisjon går for kjøpet, men vi er meget kritiske til saksbehandlingen. Det beste hadde vært å utsette dette innkjøpet og se hele kampflykjøpet under ett år, sier KrFs parlamentariske leder Dagfinn Høybråten til NTB.

Norge skal i alt kjøpe 56 kampfly av typen F-35 fra den amerikanske fabrikanten Lockheed Martin. Regjeringen insisterer på at fire av disse flyene må kjøpes inn nå.

– Forsvarsministeren hevder at en utsettelse på ett år, alvorlig vil svekke vår evne til å hevde norsk suverenitet. Da har vi ikke noe annet valg enn å si ja, sier Høybråten.

Ba om utsettelse

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Peter N. Myhre ville egentlig utsette stortingsbehandlingen av treningsflykjøpet til oktober. Men da forslaget falt under tirsdagens møte i utenriks- og forsvarskomiteen, valgte også Frp å stille seg bak regjeringen.

– Flykjøpet er økonomisk helt ute av kontroll. Det er ingen som vet hva de 56 kampflyene vil koste alt i alt og forsvarsministeren kan heller ikke gi noe endelig anslag for levetidskostnadene, sier Myhre.

Han fester ikke lit til Faremos advarsler om at en utsatt stortingsbehandling vil svekke Luftforsvarets evne til suverenitetshevdelse.

– Nei, jeg stoler ikke helt på det, sier Frp-representanten.

( Saken fortsetter under bildet )

Høring om innkjøp av F-35 kampfly

Fremskrittspartiets Peter N. Myhre (t.v.) og KrFs Dagfinn Høybråten er lite imponert over regjeringens fremferd i kampflysaken. Sist uke stilte de opp da det var åpen høring i Stortinget om innkjøp av F-35-flyene.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

– Vanskelig avgjørelse

Høyre funderte lenge og vel på om partiet skulle støtte Frps utsettelsesforslag, men falt altså ned på regjeringens side.

– Forsvarsdepartementet forsikrer at levetidskostnadene på 145 milliarder kroner ikke økes. Departementet understreker også at en utsettelse vil gå ut over beredskapen og vanskeliggjøre overgangen til nye kampfly. Det ble avgjørende for oss, sier Høyres Ivar Kristiansen til NTB.

Han medgir avgjørelsen ikke var lett, og sier den ble fattet etter lange og grundige overveielser.

– Det var ikke opplagt at vi ville gå for saken, sier Kristiansen.

Usikre anslag

KrFs Dagfinn Høybråten sier opposisjonen i lang tid har vært nødt til å kryste svar ut av forsvarsminister Grete Faremo (Ap) i flykjøpsaken. Bunkevis med spørsmål er oversendt Forsvarsdepartementet, og Faremo måtte i forrige uke stille til høring i Stortinget.

Opposisjonspartiene var lite fornøyd med svarene de fikk under høringen.

Faremo sa at prisen for flypakken per i dag er 61 milliarder kroner, men hun la inn en såkalt usikkerhetspris fordi kontrakten ikke er ferdigbehandlet, slik at prisen kan bli 72 milliarder kroner. Hun kunne ikke si noe om hva levetidskostnaden for flyene vil bli.

Forsvarsministeren mener det er nødvendig å ta beslutningen om å kjøpe treningsfly allerede nå, slik at de kan være klare til bruk i 2016. Dette må til dersom piloter og annet personell skal trenes opp slik at Norge kan ta imot de første F-35 flyene i 2018, hevder hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger