NRK Meny
Normal

Arbeidstilsynet avslører: Sykepleier jobbet nesten 3000 timer på ett år

Ved et sykehus i Nord-Norge jobbet en innleid sykepleier nærmere 3000 timer på ett år. Det svenske vikarbyrået hun var ansatt i er nå avslørt for flere, alvorlige brudd.

Illustrasjonsfoto

Nok et vikarbyrå i helsesektoren avslørt med grove brudd på arbeidsmiljøloven. Illustrasjonsfoto

Foto: Eirill Wiik / Scanpix

Dermed er nok et vikarbyrå avslørt for å la sykepleiere jobbe ulovlig mye overtid.

Firmaet Nurse Partner avslutter nå alle avtaler med sykehusene.

Selskapet bruker svenske sykepleiere som har blitt leid ut til flere norske sykehus, og de groveste bruddene skjedde ved Universitetssykehuset i Tromsø.

126 doble vakter

En av sykepleierne jobbet nærmere 3000 timer i 2010 – noe som innebærer et gjennomsnittlig timetall på 58 timer i uka og åtte timer hver dag.

– Antallet arbeidsulykker og uønskede hendelser øker når folk jobber mye over en lang periode, sier jurist Cathrine Prahl Reusch i Arbeidstilsynet.

Hun sier at bruddene også kan få konsekvenser for sykepleierens egen helse.

– Det var ett eksempel hvor en hadde jobbet 126 doble vakter i løpet av ett år, og det er veldig mye, sier Prahl Reusch.

– Ble ryddet opp

NRK har vært i kontakt med Nadin Haugerud som er daglig leder i Nurse Purtner.

Lederen sier at de startet arbeidet med å gå gjennom rutinene umiddelbart etter at de fikk spørsmål fra Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS).

– Med bakgrunn i det ble det gjennom sommeren ryddet opp og utbetalt ytterligere kompensasjon for overtid til våre engasjerte konsulenter, forteller Nadin Haugerud.

Beklager

Haugerud legger seg langflat og tar konsekvensen av bruddene som er begått i regelverket.

– Vi har derfor i samråd med HINAS blitt enig om å avslutte avtalen fordi vi synes dette er ryddigst både for oss og for HINAS, sier Haugerud.

Hun skynder seg imidlertid å understreke at de handlet raskt da feilene først ble påpekt.

– Vi har også lagt stor vekt på å samarbeidet nært med Arbeidstilsynet og HINAS for å følge deres pålegg og anbefalinger. Vi er også glad for at Arbeidstilsynet nå har uttrykt at de er fornøyd med våre nye rutiner, sier Nadin Haugerud.

Les også: Flåthen: – Vikarbruk har sklidd helt ut

– Sykehuset har også ansvar

Arbeidstilsynet understreker at også sykehusene som leier inn arbeidskraft, har et ansvar for å se til at sykepleiere som tar vare på deres pasienter ikke er overarbeidet.

– Vi har jo til nå stolt på at vikarbyråene selv har kontroll på hvor mye deres ansatte jobber. Arbeidstilsynet har nå avdekket at det er ikke nok, vi må følge med selv også, sier administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen.

Han påpeker likevel at sykehuset er avhengig av vikarer for å få det til å gå rundt, og sier framstillinger av saken blir veldig «dramatisk».

– Jeg tror det finnes mange friske, unge folk, som kanskje reiser bort og ikke har annet å gjøre der de er enn å jobbe, de kan tåle en betydelig større arbeidsbelastning enn det som strengt tatt er kravet i loven.

Han lover likevel at sykehuset skal etablere rutiner for å hindre at vikarer bryter arbeidstidsbestemmelsene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger