Hopp til innhold

Alle de tre E.coli-syke er smittet av samme bakterie

Analyser viser at også barnet fra Bærum er smittet av den samme E.coli-bakterien som de to andre.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Karin Rønning

Overlege ved FHI Karin Rønning forteller at de ikke er nærmere å finne smittekilden.

Foto: Folkehelseinstituttet

Analysene ved Folkehelseinstituttet (FHI) viser at også det tredje barnet med HUS er smittet med den samme bakteriestammen av E.coli O157 som de to andre.

Dermed er tre barn nå bekreftet knyttet til dette utbruddet, skriver FHI på sine hjemmesider .

De tre barna fra Oslo, Bærum og Råde i Østfold er i løpet av de siste ukene lagt inn på Oslo universitetssykehus med symptomer på hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), forårsaket av en aggressiv E. coli-stamme.

E. coli-bakterien har samme DNA-profil og egenskaper som bakterien som forårsaket et større nasjonalt utbrudd i 2009 hvor 13 barn ble syke og ett barn døde.

LES: – Samme E.coli-bakterie som i 2009-utbrudd
LES: Dette er skrekkbakterien

Ikke nærmere å finne smittekilden

Folkehelseinstituttet sier de ikke er nærmere å finne smittekilden til bakterien. De har heller ikke fått melding om flere tilfeller av smittede barn.

– Vi forsøker å finne likhetstrekk i hva barna har spist og gjort. Vi har tatt opp fakta fra utbruddet i 2009. Det er naturlig å tenke at smittekilden er mat, men man kan ikke utelukke andre ting, sier overlege ved FHI Karin Rønning til NRK.no.

Rønning forteller at det nå jobbes med å gå gjennom enorme datamengder.

– Vi går gjennom kvitteringer og detaljerte lister over butikkenes leverandører og familiens innkjøp. Vi vet fra i gjor at dette arbeidet tar flere måneder, sier Rønning.

Intervjuet foreldrene

I samarbeid med kommunelegene har det lokale Mattilsynet i de respektive kommunene tatt prøver i pasientenes nærmiljø og intervjuet foreldrene.

Det blir foretatt grundige intervjuer av foreldre og andre i barnets nærmiljø med tanke på å kartlegge hva barnet har spist og drukket, hva barnet har gjort og hvor det har vært samt om det har hatt kontakt med dyr.

LES: – Mat er ikke kilden til E.coli-smitten
LES: – Følg med på barnas allmenntilstand

Danne hypotese om smittekilden

Prøver av matvarer og fra dyr og miljø blir sendt til Veterinærinstituttet for analyse. Ved eventuelle funn av E.coli-bakterier i prøvene, sendes bakteriestammen til Folkehelseinstituttet for DNA-analyse.

Intervjuskjemaene er sendt til Folkehelseinstituttet, hvor de blir sammenlignet for om mulig å kunne danne en hypotese om smittekilden.

EHEC-infeksjoner starter ofte med vanlig diaré, som senere ofte blir blodig, med varighet 4-10 dager. Hos barn kan dette vare noe lenger, og 5-10 prosent utvikler HUS.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger