Hopp til innhold

– Mat er ikke kilden til E.coli-smitten

Professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole er sikker på at mat ikke er kilden til E.coli-smitten som har rammet tre barn. – Da ville man funnet kilden til bakterien for lenge siden, sier han.

Per Einar Granum

Professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole sier at kilden til E.coli-smitten ikke kan være mat, men heller smitte fra menneske til menneske.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Per Einar Granum jobbet selv med utbruddet av E.coli-bakterien i 2006. Da ble 17 smittet og en person døde. Smittekilden den gang var sauekjøtt.

Tre barn fra henholdsvis Oslo, Akershus og Østfold er nå innlagt på sykehus med alvorlig nyresykdom som skyldes E.coli-bakterien 0157.

– Varianten av denne colien, som har vært i mange andre land uten at noen har klart å finne smittekilden, tyder på at det ikke er mat. I mat finner vi smittekilden hvis den er der, sier Granum til NRK.no.

Den påviste E.coli-bakterien har samme DNA-profil og egenskaper som bakterien som forårsaket et større nasjonalt utbrudd i 2009. Smittekilden ble aldri identifisert.

Les også: – Samme E.coli-bakterie som i 2009-utbrudd

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Forferdelig vanskelig

Folkehelsa regner nå saken som et nasjonalt utbrudd av E.coli.

Fungerende avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet sier til VG Nett i dag at de frykter at E.coli-smitten kan være spredt i flere matvarer. Granum er helt uenig i dette.

– De prøver jo hele tiden å finne smittekilden, men akkurat denne typen har aldri blitt funnet i mat noen gang. Dette er rett og slett forferdelig vanskelig, sier professoren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Menneske-smitte

Granum sier at det mest sannsynlig dreier seg om smitte fra menneske til menneske, og at man derfor leter etter nåla i høystakken.

– Denne bakterien befinner seg jo i tarmen til mennesker og dyr. Teoretisk sett kan den smitte fra et menneske som har vært på toalettet. Vedkommende kan ta på noe emballasje ved siden av toalettet, for deretter å smitte nestemann.

Han forklarer at det dreier seg om en svært lav smittedose når det kommer til E.coli.

– Man trenger bare ti bakterier for å få E.coli. Ved vanlige matforgiftninger eller andre sykdommer trenger man fra 100.000 til millioner før man er smittet.

– Dette er en bakterie som har kommet for å bli, og den er veldig vanskelig å forebygge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ