med alvorlig nyresykdom som skyldes E.coli-bakterien. HUS er nyresykdommen man får som følge av bakterien.
I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Symptomene på at man er smittet av E.coli er feber, slapphet, magesmerter, diaré og generelle sykdomstegn.
I en tid på året der vanlig omgangssyke blant barn er utbredt, er det spesielt viktig for foreldre å være på utikk etter spesielle sykdomstegn, varsler Folkehelseinstituttet (FHI).
LES:
LES OGSÅ:
Nasjonalt utbrudd
Fungerende avdelingsdirektør i FHI, Bjørn Iversen, sier de behandler tilfellene av E.coli-smitte som et nasjonalt utbrudd.
– Det er fordi vi ikke skal tape tid hvis det viser seg å være et faktisk nasjonalt utbrudd, sier Iversen til NRK.no.
– Diaré hos barn på denne tiden av året dreier seg stort sett om omgangssyke. Derfor er det er viktig at man følger med på alvorlighetsgraden til symptomene og barnets allmenntilstand, sier han.
Iversen understreker at E.coli i hovedsak bare er farlig for de minste barna i alderen ti år og yngre.
– Blodig diaré er et faresignal om barnet er smittet, men barnet har ikke nødvendigvis blod i avføringen. Dersom barnet ikke tisser har sykdommen kommet langt. Da har nyrene blitt angrepet av giftstoffer. Det er et sent symptom, sier Iversen.
Oppkast mindre vanlig
– Oppkast er mindre vanlig ved E-coli-smitte enn omgangssyke. Ved E.coli har ofte barnet magesmerter og kramper i tillegg til diaré.
Iversen sier de alvorlige symptomene kan komme noen dager etter at barnet har blitt sykt.
– Man kan se an utviklingen for å finne ut av om det kan være E.coli-smitte det er snakk om. Omgangssyke er ofte mer akutt og går over av seg selv innen kort tid. Men hvis man har en sterk mistanke om at det er E.coli bør man ta kontakt med fastlege eller legevakt, sier han.
Smitter lett
Ifølge
smitter bakterien svært lett fra mat og vann eller direkte kontakt med mennesker og dyr. Smitten kan skje gjennom kjøttprodukter fra storfe og småfe, grønnsaker upasteurisert melk, produkter av upasteurisert melk, drikke- og badevann. Nærkontakt med dyr og mennesker med forurensede hender kan også gi smitte.Eldre og barn er spesielt utsatt for å få alvorlig sykdom.
E.coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC bakterien, ifølge
.God håndhygiene
E.colibakterier dør ved tilstrekkelig oppvarming, og forbrukerne bør gjennomsteke kjøtt og farseprodukter og være påpasselig med god håndhygiene, ifølge Mattilsynet.
Mattilsynet oppfordrer folk til å følge disse rådene om hygiene og mat:
- Ikke spis rått kjøtt eller farseprodukter.
- All farsemat (som hamburgere, kjøttkaker og lignende) bør gjennomstekes eller gjennomkokes.
- Andre kjøttprodukter bør stekes godt på alle overflater.
- Hold rå kjøttprodukter atskilt fra mat som ikke skal varmebehandles.
- Vær nøye når du vasker kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er brukt under tilbereding av råvarer, før du bruker dem på annen mat.
- Vask hendene grundig etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr, før du lager mat og før du spiser.
Døde av E.coli-smitte
Tidligere har E.coli blitt funnet i spekepølse, kjøttdeig, rømme og yoghurt.
LES:
Ved et E.coli-utbrudd i 2006 ble bakterien funnet i spekepølse fra Gilde. Til sammen 18 personer, hvorav 16 barn, ble syke etter å ha spist infisert mat. Ett av barna døde. Smittekilden viste seg å være morrpølse fra ett av Gildes anlegg.
til de 18 personene som ble smittet av E. coli-bakterien, og deres familier.
Økokrim gav Gilde en bot på 2 millioner kroner for utsendelsen av E. coli-mistenkt pålegg.
LES:
I 2009 ble det funnet E.coli i
fra Gilde, men kjøttdeigen ble trukket tilbake fra markedet.I 2009 var det nye nasjonale utbrudd. Ni barn utviklet HUS, og en to år gammel gutt døde. Smittekilden ble aldri funnet.