Hopp til innhold

Narkodimitterte gardister har bedt om hjelp fra Elden Advokatfirma

– Det er trekk ved saksbehandlingen som gir grunnlag for dyp bekymring, sier advokat Inger Zadig ved Elden Advokatfirma.

H.K.H. Kronprins Haakon inspiserer Hans Majestet Kongens Garde på Huseby leir i juni 2022

PRESTISJEFULL AVDELING: Hans Majestet Kongens Garde er den største avdelingen i hæren og Kongens livgarde. Gardistene på bildet har ingen tilknytning til narkotikasaken som nå er avdekket.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I forrige uke kunne NRK fortelle at totalt 30 gardister har blitt sparket ut av Forsvaret etter bruk av narkotika.

Saken startet da politiet varslet Forsvaret i begynnelsen av august. Bakgrunnen for varselet var en fest, der deltagerne ifølge gardesjefen hadde brukt det han omtaler som «festdop».

Fem av gardistene som ble dimittert i forrige uke skal ha deltatt på festen.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden bekrefter at advokat Inger Zadig skal bistå flere av de dimitterte gardistene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I etterkant ble saken tatt opp internt i Garden. Da innrømmet ytterligere 25 gardister å ha brukt narkotika etter innrykk i januar.

Nå har noen av de 25 gardistene som innrømmet egen narkotikabruk tatt kontakt med Elden Advokatfirma. Det bekrefter John Christian Elden overfor NRK.

Vi er kontaktet av noen av de som ble dimittert, og vil se på om dette var et riktig tiltak fra Forsvarets side. Saken er foreløpig i en begynnende fase, så jeg har ikke mye å mene så langt, skriver Elden i en e-post til NRK.

– Dyp bekymring

Det er advokat Inger Zadig ved Elden Advokatfirma som håndterer saken. Zadig sier saken er i en innledende fase, men sier til NRK at det stemmer at man bistår flere av gardistene som ble dimittert.

Selv om det er for tidlig å konkludere ennå, så er det trekk ved saksbehandlingen som gir grunnlag for dyp bekymring, skriver Zadig i en e-post.

Zadig mener dimitteringsvedtakene er «svært inngripende, med store konsekvenser våre klienter».

Saken, slik den er fremstilt i media så langt, sammenfaller på ingen måte med det de har vært utsatt for.

Vi er i gang med å kartlegge saksgangen frem til dimitteringsvedtakene og selve grunnlaget for dimitteringen svært grundig, skriver Zadig.

– Er i sin fulle rett

Forsvaret har nulltoleranse mot narkotika. Det var gardesjef Trond Robert Forbregd som tok beslutningen om at de 30 gardistene skulle dimitteres.

Gardesjef Trond Robert Forbregd.

Gardesjef Trond Robert Forbregd.

Foto: Bjørne Østrem Djukastein / NRK

Forbregd sa forrige uke til NRK at det var snakk om «flotte kvinner og menn som har gjort en feil» og «at det har en konsekvens».

Forbregd har også sagt at ingen av narkotikasakene er politianmeldt.

NRK har vært i kontakt med Brage Steinsson Wiik-Hansen, talsperson i Hæren, for å få en kommentar til denne saken.

– Dersom de vernepliktige som er dimittert ønsker å gå videre med saken er de ved sin fulle rett til det. Hæren har per nå ingen ytterligere kommentaren i saken, sier talsperson Brage Steinson Wiik-Hansen i Hæren til NRK.

Garden gir en demonstrasjon til forsvarsminister Espen Barth Eide på Huseby leir i Oslo i 2018

Gardister gir en demonstrasjon til forsvarsminister Espen Barth Eide ved Huseby leir i Oslo i 2018. Soldatene har ingen tilknytning til narkosaken som nå er avdekket.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Forsvarssjefen har bedt om vurdering

I helgen fikk forsvarssjef Erik Kristoffersen spørsmål om han er enig i gardesjefens beslutning om å dimittere gardistene. Kristoffersen svarte da at han stolte på vurderingen til gardesjefen.

Samtidig sa forsvarssjefen at han har bedt om å få en vurdering «på hva som lå bak reaksjonen, hva som egentlig skjedde og hvilken informasjon gardistene fikk underveis i prosessen».

Les også Forsvarssjefen ber om innsyn i dimittering av 30 gardister

Eirik Kristoffersen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger