Nå ville Stortinget blitt blått

Hadde valget stått i dag og ikke den 14. september, ville vi stått overfor et regjeringsskifte, viser NRKs ferske meningsmåling.

Høyre-leder Erna Solberg og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen

Høyre-leder Erna Solberg og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen under partilederdebatten etter valget i september.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Høyre avsluttet valgkampen i medvind og gjorde et godt valg. Medgangen for partiet forsetter etter valget, og Høyre er partiet med størst fremgang siden september-valget.

H og Frp tar mandater fra Ap og SV

Erna Solbergs parti Høyre går frem 0,8 prosent på meningsmålingen som Norstat har foretatt for NRK i november.

Nest best gjør Siv Jensens parti Fremskrittspartiet det, med en fremgang på 0,6 prosent.

Partibarometer november

Parti

Måling november

Valg 09

Differanse

Mandater på Stortinget etter valget

Mandatendring i målingen

Ap

34,9

35,4

-0,5

64

-2

Frp

23,5

22,9

+0,6

41

+1

H

18

17,2

+0,8

30

+2

Sp

6,3

6,2

+0,1

11

0

SV

5,6

6,2

-0,6

11

-1

KrF

5,5

5,5

0,0

10

0

V

3,8

3,9

-0,1

2

0

R

1,4

1,3

+0,1

0

0

Andre

1

1,4

-0,4

0

0

Opposisjonen ville tatt 86 av 169 mandater på Stortinget hadde valget stått i dag, og Solberg eller Jensen ville sett ut over Oslo fra Statsministerens kontor.

Høyre tar to nye og Fremskrittspartiet tar ett nytt mandat, mens Arbeiderpartiet mister to og Sosialistisk Venstreparti mister ett mandat i NRKs partibarometer.

Høyre hadde enda litt vind igjen, men det kom dessverre litt etter valget.

Høyre-leder Erna Solberg / NRK

SV: mistet departement og mandater

SV har ikke klart å begeistre velgerne siden valgkampen. Nedgangen fortsetter altså på Norstats måling for NRK.

Regjeringen mister velgere, og hardest går det ut over SV. Partiets høst har vært tung, med stort tilbakegang i valget, fire mandater færre på Stortinget og ett departement mindre å styre.

– Det er vanlig at partier som gjør det svakt i valget fortsetter å gå litt tilbake, og de som gjør det sterkt fortsetter å gå frem, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell til NRK.

Fra departementet SV ga fra seg til Arbeiderpartiets Sigbjørn Johnsen, Finansdepartementet, blir det lovet kutt i budsjettene fremover. Det gjør det mer krevende for regjeringen å vinne velgere. Dessuten er det realistisk å tro at de to store borgerlige partiene vil finne sammen til en mer slagkraftig enhet.

– Vi får en større og tydeligere høyreside med Høyre og Fremskrittspartiet, og jeg regner med at de vil finne sammen i en mer mørkeblå allianse, tror Solhjell.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Høyre hadde enda litt vind igjen

For fire år siden var det rødgrønn medvind etter valget. Nå er det borgerlig side som har vind i seilene. Frem 0,8 prosent, og to nye mandater dersom valget hadde stått i dag. Høyre-leder Erna Solberg har grunn til å smile.

– Høyre hadde enda litt vind igjen, det kom dessverre litt etter valget, men vi er selvsagt fornøyde.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg tror velgerne vil ha en samlet kraft som alternativ til de rødgrønne fire år fra nå:

– Jeg tror at folk der ute i større og større grad nå vil søke å få til et alternativ til den sittende regjeringen. Og da må samle vi de to store partiene på ikke-sosialistiske side, og få til en utfordrer der, sier Sandberg.

– Jeg mener at vi har et ansvar som borgerlige politikere å forvalte det flertallet slik at vi også i 2013 kan realisere et flertall, sier Høyre-leder Erna Solberg.

SISTE NYTT

Siste meldinger