Jensen om Raja-leserbrev: – Langt over streken

Siv Jensen (Frp) ber Venstre om å «ta konsekvensen» hvis de ikke liker å regjere med Frp. – Den typen uttalelser er ikke noe lurt, sier statsminister Erna Solberg (H). Nå avbryter Trine Skei Grande Island-besøk for å dempe konflikten.

Venstres stortingsgruppe holder onsdag et hastemøte om bompengestriden i regjeringen.

Venstres stortingsrepresentant og landsstyremedlem Abid Raja hadde tirsdag et leserinnlegg på trykk i Aftenposten, der han ber Siv Jensen si unnskyld og kritiserer Erna Solbergs håndtering av saken.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fremskrittspartiet og Venstre fortsetter å krangle for åpen scene. I et leserbrev i Aftenposten tirsdag kritiserer Abid Raja statsminister Erna Solberg (H) for ikke å gripe inn.

Siv Jensen sier leserbrevet går langt over grensen.

– Dersom Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, så får de ta konsekvensene av det, sier hun til NRK.

Statsminister Erna Solberg (H) liker ikke uttalelsen, og ber igjen Venstre og Frp om å legge krangelen bak seg.

– Deler du Siv Jensens syn på at Venstre bør ta konsekvensen hvis de ikke liker å sitte i regjering med Frp?

– Nei, jeg syns ikke den typen uttalelser er noe lurt, sier Solberg til NRK.

– Det er flere uttalelser denne uken jeg mener det ikke er riktig å gi til en regjeringspartner, legger hun til.

Erna Solberg på møte om havvind

Statsminister Erna Solberg (H) deltar tirsdag på et møte om havvind i Bergen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Grande: – Jeg reiser hjem for å dempe konflikten

Venstre-leder Trine Skei Grande forteller tirsdag at hun avbryter Island-besøket og drar hjem tirsdag kveld. Dermed dropper hun deltakelsen i en paneldebatt om metoo-bevegelsen.

Kommune- og fylkestingsvalget 2019. Venstres valgvake

DRAR HJEM: Venstre-leder Trine Skei Grande, avbryter Island-besøk for å rydde opp i konflikten mellom Venstre og Frp.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg reiser hjem for å bidra til at vi nå tar ned denne konflikten. Vi må nå gå videre og fokusere på gjennomslagene vi har i budsjettet og i regjering. Og de er det mange av, både når det gjelder klima og miljø, skole, gründersatsing og i flyktningpolitikken, sier Grande til NRK.

– Over streken

Det hele startet fredag, da Abid Raja sa at regjeringspartner Frp sprer «brun propaganda», på grunn av uttalelser om snikislamisering og båtmigranter. Det har skapt full splid blant partiene i regjeringen.

Mandag sa Solberg til NRK at både Venstre og Frp måtte legge konflikten bak seg. Men dagen etter valgte Raja å skrive mer kritikk mot både Frp og statsministeren i Aftenposten. Raja mener Solberg burde gjort som Trine Skei Grande, og stilt seg bak hans kritikk av regjeringskollegene i Frp.

– Her har min leder vært modig og tatt et aktivt valg bort fra unnvikelsen, skriver Raja, og spør om statsministeren mener hun har vært modig i håndteringen av konflikten.

Kommune- og fylkesvalget 2019. Partilederdebatten på Stortinget.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Grande vil ikke beklage

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VG at hun ikke vil be om unnskyldning for Rajas uttalelser. På spørsmål om hvorvidt hun fortsatt støtter Raja, svarer hun:

– Jeg syns ikke det er gode ord å bruke. Problemet er at nå handler debatten om Venstres ordbruk, ikke Frps ordbruk. Deres ordbruk var helt forkastelig og den måtte vi ta avstand fra, sier hun til avisen.

Solberg er på sin side glad for at begge Venstres nestledere i dag har tatt avstand til Rajas bruk av begrepet «brun propaganda», som hun mener er direkte feil.

– Jeg har ikke tenkt å kommentere alle utspillene. Dette er en diskusjon vi tok i forbindelse med valgkampen. Karakteristikker som snikislamisering og brun propaganda er ikke gode begreper for å delta i debatten. Jeg syns vi skal debattere substans og innhold i saker, sier Solberg.

Både hun og Jensen sier de nå ønsker å se fremover.

– Nå vil ikke jeg bruke mer tid på Abid Raja. Nå vil jeg bruke tid på politiske gjennomslag, sier Siv Jensen til NRK.

Raja: – Beklager hvis Jensen beklager

I leserbrevet skriver Raja at han ikke mente å stemple noen som rasist med sine uttalelser, og sier han vil beklage bruken av begrepet «brun propaganda» hvis Siv Jensen beklager bruken av ordet «snikislamisering».

Abid Raja (V) tar en selfie med Statsminister Erna Solberg på Oslo S hvor de torsdag orienterte om arbeidet med Nasjonal transportplan.

Abid Raja (V) og Erna Solberg (H) sammen under en pressekonferanse for regjeringen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– For bare så det er sagt: Jeg mener på ingen måte at Siv har brune holdninger. Jeg har alltid hatt genuin respekt for henne. Holdningene hennes er rene, snikislamiserings­uttalelsene er ikke det, skriver han.

– Jeg kan ikke se på at ledende politikere serverer mobberne i skolegården stigmatiserende gloser på gullfat, godkjent og bifalt av selveste finansministeren, nummer to i regjeringen. Dette er din og min samtid. Jeg velger å si ifra. Dette aksepterer jeg ikke, skriver Raja videre.

Abid Raja ønsker ikke å utdype innlegget overfor NRK. På Facebook understreker han at han ikke mente å dra paralleller til nazismen ved å kalle Frps retorikk for «brun propaganda».

Enkelte tolker «brun propaganda» til Hitler og nazisme. Fargesetting til propaganda og Hitlers brune skjorter var aldri...

Publisert av Abid Q. Raja Tirsdag 17. september 2019

Sanner: – Nå må vi sette strek

Nestlederen i Høyre, Jan Tore Sanner, mener det er på tide at Venstre og Frp kommer seg videre.

– Vårt klare budskap er at nå må vi sette strek og komme oss videre. Vi sitter og diskuterer karakteristikker i stedet for politikken, sier Sanner i Dagsnytt 18 tirsdag kveld.

Kommune- og fylkesvalget 2019. Høyres valgvake

KOMME OSS VIDERE: Nestleder i Høyre Jan Tore Sanner kom med et klart budskap til Venstre og Frp tirsdag kveld: Nå er det på tide å sette strek.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Men det handler vel litt om politikken også, når Frp i slutten av valgkampen velger å bruke begreper som «snikislamisering»?

– Ja, og derfor var vi også veldig tydelig på at Høyre var uenig i Siv Jensens bruk av «snikislamisering». Det hører ikke hjemme i den norske virkelighet og bidrar til stigmatisering. Det samme gjør Abid Rajas kronikk. Statsministeren var tydelig i valgkampen, og det er all grunn til å være tydelig mot Raja.

Sanner presiserer at regjeringen skal ha en ryddig og skikkelig debatt om hvordan de skal få til god integreringspolitikk.

– Det er ikke min oppgave å si at noen må si unnskyld. Jeg sier at vi må sette strek, dette bidrar ikke til bedre integreringspolitikk.

Ulike meninger i KrF

Hos regjeringspartner KrF har flere sagt at krangelen er ødeleggende for samarbeidet, og at Raja har gått for langt.

– Jeg mener at vi politikere ikke bør sette merkelapper på andre politiske partier, men ta debatten om de sakene vi er uenige om, har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sagt til NRK.

– Jeg er opptatt av at vi tar intern uenighet internt, sa Ropstad.

Knut Arild Hareide, som ledet KrF fram til partiets veivalg der Ropstads borgerlige side vant, er likevel enig med Raja.

– Jeg ville aldri brukt ordene brun propaganda om Frp, men utenom det kan jeg slutte meg til så å si hvert eneste ord i en knallgod kronikk av Abid Raja, skriver han på Facebook.

SISTE NYTT

Siste meldinger