Hopp til innhold

Nå får Nikolai Astrup ny jobb

Nikolai Astrup (H) blir ny leder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Han kommer fra vervet som nestleder i Miljø- og energikomiteen.

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup (H) tar med seg det grønne skiftet inn i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Astrup ble valgt av gruppemøtet til Høyres stortingsgruppe rundt klokken 15.00 onsdag.

Han har i flere år vært Høyres miljøpolitiske talsperson og har kjempet for Høyres miljøstandpunkt i nær alle studioer og publikasjoner som har skrevet noe om miljø den siste tiden.

Fra miljøsektoren til utslippsversting

Nå skifter han til komiteen med ansvar for noen av de største utslippene til nettopp miljøet.

Astrup mener bakgrunnen hans blir en styrke.

– Jeg tror de erfaringene jeg tar med meg fra klima- og miljøarbeid gjennom mange år kommer til å være verdifullt i arbeidet i transportkomiteen. Transportkomiteen står i kjernen av det grønne skiftet, sier Astrup.

Og heller samtidig kaldt vann i årene til alle som tror høyremannen han blir mildere i klimaklypa i miljøkampen etter skiftet av komité.

– Vi er nødt til å få ned utslippene fra personbiltrafikken, vi må ha en grønn omlegging i tungtransporten og vi må bygge ut kollektivtransport og jernbane. Vi må sørge for at det blir enkelt for folk å velge miljøvennlig i hverdagen. Da er transportkomiteen helt sentral.

Han sier videre at han er forberedt på å gå inn i en sektor med mye støy og mange følelser. Spesielt knyttet til store samferdselsprosjekter mange steder i Norge.

Blant utfordringene komiteen kan komme til å måtte ta tak i de nærmeste årene er både utbygging av E18 vestover og utbyggingen av E39 fra Stavanger til Trondheim.

Samtidig er målet å flere til å la bilen stå.

– For å klare det må det være enkelt å velge kollektive alternativer, det handler om å knytte de store byene spesielt på østlandet tettere sammen med jernbane, også handler det om å gjøre det enkelt å velge miljøvennlige alternativer hvis du må kjøre bil, sier Astrup.

Honnør til ny miljøminister

Flere ser Astrup som en fremtidig miljø- og klimaminister. Da Erna Solberg gjorde omrokkeringer i regjeringen onsdag, var nettopp denne statsrådspostene én av postene som fikk ny statsråd.

Den gikk imidlertid til Vidar Helgesen (H).

Har du klart å riste av deg skuffelsen?

– Vi får en utmerket miljø- og klimaminister i Vidar Helgesen, og jeg er helt sikker på at han vil gjøre en veldig god jobb. Dette kommer han til å klare på en god måte, sier høyremannen.

Astrup etterfølger Linda Hofstad Helleland (H) som har blitt kulturminister.

AKTUELT NÅ