Frp-kilder: – Vil heller ha Sandberg på Stortinget enn i regjering

STORTINGET (NRK): Flere fremstående kilder i Frp frykter at partiet mister folkelighet og at Sandberg blir kneblet dersom han går i regjering.

Per Sandberg
Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

– Per er partiet.

Det sier en sentralt plassert kilde i Frps stortingsgruppe. Flere NRK har snakket med sier at partiet kommer til å tape på å miste en frittalende Per Sandberg på Stortinget dersom han blir en del av regjeringen.

En annen kilde sier at en overgang fra Stortinget til regjeringskontorene vil endre Sandbergs rolle.

– Dersom han går inn i regjeringen vil han måtte forsvare det regjeringen til en hver tid bestemmer. Da kan han ikke ha en så fri rolle som i dag.

Sentrum håper på temmet Sandberg

Det er helt i tråd med forventingene fra samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Ingen i de to partiene Venstre og KrF ønsker å kommentere opplysningene om at Sandberg skal inn i regjering før det blir offentliggjort onsdag, men etter det NRK kjenner til tror flere i sentrumspartiene at en statsrådspost vil binde Frp-nestlederen til regjeringsmasten på en annen måte enn han er i dag.

Flere NRK har snakket med sier at en statsrådspost i et mindre departement både vil begrense saksområdet han vil engasjere seg i, og det vil tvinge ham til å støtte opp om det regjeringen til en hver tid bestemmer.

Denne frykten er som nevnt også i høyeste grad til stede i Frps stortingsgruppe.

Der sier kilder at Sandberg må få en fremtredende rolle i regjeringen hvis vinningen av å miste ham på Stortinget skal gå opp i spinningen i regjeringsapperatet.

Samtidig ligger det, etter det NRK kjenner til, an til at Sandberg blir ny fiskeriminister.

Skeptiske til å tømme Stortinget for frittalende Frp'ere

– Vi vil heller ha Per på Stortinget enn i regjering dersom han ikke får en veldig fremskutt posisjon i regjering. Dette fordi Per også pleier partiet, noe den øvrige partiledelsen ikke gjør i dag, sier en kilde.

Frp-folk sier også at det ikke er lurt for at alle partitoppene trekkes inn i regjeringen, og at det vil gjøre partiets stortingsgruppe mindre synlig dersom Sandberg blir trukket inn i regjering.

– Det blir ikke mange igjen av oss som sier fra, sier en sentralt plassert kilde.

Selv sier Sandberg til NRK at han har mye å tilføre regjeringen dersom han eventuelt blir statsråd.

– Hvis regjeringen, statsministeren og partilederen ser behov for meg, så vil jeg vurdere det helt annerledes enn da jeg sa nei for to år siden, sier han til NRK.

Per Sandberg er aktuell som statsråd når Erna Solberg gjør endringer i regjeringen.

SISTE NYTT

Siste meldinger