NRK Meny
Normal

Tine Sundtoft ba selv om å fratre

– Det å være statsråd er ekstremsport, sier Tine Sundtoft (H). Miljøorganisasjoner har stusset over at hun forlater jobben som klimaminister få dager etter at hun kom tilbake fra Paris med en klimaavtale i bagasjen, men Sundtoft ba selv om å fratre.

SundtoftHelgesen

GIR NØKKELEN VIDERE: Tine Sundtoft valgte selv å gi fra seg nøklene til Klima- og miljødepartementet til Vidar Helgesen.

Foto: NTB-Scanpix

Onsdag ble det klart at klima- og miljøminister Tine Sundtoft skal ut av Regjeringen. Hennes etterfølger blir Vidar Helgesen (H), som til nå har vært stabssjef og statsråd ved Statsministerens kontor, med ansvar for EU- og EØS-saker.

Statsminister Erna Solberg sier på en pressekonferanse at Sundtoft selv har signalisert at hun ønsket å fratre etter Paris-forhandlingene.

–​ Tine Sundtoft har selv bedt om avløsning etter Paris, fordi det har vært så dominerende og krevende. Jeg vil takke henne – hun kommer til å stå som en av dem som tok Norge og verden videre i klimaarbeidet, sier Solberg.

Sundtoft: – Ekstremsport å være statsråd

– Det å være statsråd er ekstremsport. Jeg ble kastet inn i dette for to år siden, og jeg har familie hjemme i Lillesand – to tenåringsgutter som jeg har lyst til å bli litt kjent med igjen før de flytter ut, sier den avtroppende klimaministeren til NRK.

Sundtoft forteller at hennes nærmeste har visst at hun definerte Paris som sin «endestasjon».

– Champagne-smilet dere så på lørdag var en blanding av glede over å ha levert noe historisk i Paris og personlig lettelse over å kunne gi seg på topp, sier hun.

– Jeg er bare kjempelykkelig over å ha fullført denne prosessen sammen med det norske teamet. Vi har lagt ned en enorm innsats i klimaarbeidet, sier Sundtoft.

VIDEO: Sundtoft forklarer hvorfor hun gir seg.

Tidligere miljøvernminister Tine Sundtoft om sin avgang

– Synd

– Det er selvfølgelig synd at Sundtoft byttes ut når hun endelig har kommet i gang, sier Nina Jensen, leder i WWF Norge.

– Men det er viktig å huske på at regjeringen har sittet lenge, og at ett godt klimatoppmøte ikke gjør opp for to år med relativt svak klimapolitikk, tilføyer hun.

Jensen beskriver Sundtofts innsats i Paris, der hun ledet forhandlingene om de langsiktige målene i klimaavtalen, som «helt fabelaktig».

Nina Jensen med armene i kors i Vandrehallen på Stortinget

ROSER SUNDTOFT: Nina Jensen i WWF Norge mener Tine Sundtoft gjorde en solid jobb i Paris. Innsatsen på hjemmebane var svakere, ifølge Jensen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Sundtoft la ned en solid innsats for å få på plass en god avtale. Det er ingen tvil om at hun gjorde en kjempejobb, sier hun.

Samtidig mener hun at den avtroppende klimaministeren har gjort en dårlig jobb her hjemme.

– Vi forventer at Sundtofts etterfølger løfter engasjementet for norsk natur og tradisjonelt naturmangfold. Vi taper natur i et tempo som verden aldri har sett maken til, sier Jensen.

– Har sørget for masse jobb

Tine Sundtoft har ingen konkrete råd til sin etterfølger.

– Jeg har sørget for at Vidar Helgesen og hele Regjeringen har masse arbeid foran seg etter det vi fikk vedtatt i Paris i helgen, sier hun lattermildt på vei ut fra onsdagens ekstraordinære statsråd.

Men selv om smilet satt løst i dag, er det få statsråder som har fått så mye kjeft som Sundtoft. Da statsbudsjettet for 2015 ble lagt frem, mente Miljøpartet de Grønne (MDG) at klima- og miljøprofilen var så svak at hun burde gå av som statsråd.

Også da neste års statsbudsjett ble lagt frem i høst fikk Sundtoft og regjeringen massiv klimakjeft.

– Vi må opp en divisjon

Paris-avtalen ble en oppreisning for sørlendingen. Nå håper Venstre-nestleder og miljøpolitisk talsperson Ola Elvestuen at Vidar Helgesen tar stafettpinnen videre.

Ola Elvestuen

MÅ OPP EN DIVISJON: Ola Elvestuen (V) roser Tine Sundtoft, men mener likevel at vi «må opp en divisjon» i gjennomføringen av avtalen.

Foto: Jon Olav Nesvold, / NTB scanpix

– Sundtoft gjorde en fremragende jobb i Paris. Nå er oppfølgingen av avtalen hovedjobben for Helgesen. Vi må opp en divisjon når det kommer til virkemidler, sier han.

– Tror du Helgesen har nok tyngde i Regjeringen til å få gjennomslag for klimasaker i budsjettforhandlingene?

– Jeg legger til grunn at klimaministeren har en posisjon i regjering som sikrer at dette gjennomføres.

Forventer tydelighet om olje og gass

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, har også klare forventninger til den påtroppende klima- og miljøministeren.

Lars Haltbrekken

OLJE OG GASS: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet vil ha en minister som er tydelig om sine forventninger til olje- og gassproduksjonen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi forventer at Regjeringen følger opp Paris-avtalen, og at den nye miljøministeren er like tydelig på at den vil få konsekvenser for norsk olje- og gassproduksjon som det Sundtoft har vært de siste dagene, sier han.

Miljøstiftelsen ZERO mener at Vidar Helgesen må handle raskt for å gjennomføre klimaforliket og kutte utslippene i Norge med 7-8 millioner tonn innen 2020.

– Vi forventer at han vil følge opp Paris-avtalen med en mer ambisiøs klimapolitikk, slik Tine Sundtoft har signalisert de siste dagene, sier daglig leder Marius Holm.

– Sitter ikke på virkemidlene

Nina Jensen er ikke bekymret for Paris-avtalens forankring i norsk politikk når Tine Sundtoft forsvinner.

– Klimaministeren er ansvarlig for målene, men sitter ikke på noen av virkemidlene. De ligger hos finansministeren, olje- og energiministeren, kommunalministeren og samferdselsministeren, sier hun.

Rasmus Hansson (MDG)

KREVER OPPGRADERING: Den norske signaturen på Paris-avtalen krever en stor oppgradering av norsk klimapolitikk, ifølge Rasmus Hansson i MDG.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

MDGs Rasmus Hansson mener den store utfordringen for Vidar Helgesen blir «å få gjennomslag for miljøpolitikken i en regjering som ikke er opptatt av klimapolitikk».

– Helgesen er en mann med store kunnskaper og bredt kontaktnettverk i Europa. Han burde være en av de som først ser hvor radikalt innholdet i Paris-avtalen er. Den norske signaturen på avtalen krever en stor oppgradering av norsk klimapolitikk, sier Hansson.

SE VIDEO: Statsministeren om Tine Sundtoft og Vidar Helgesen.

Erna Solberg om ny miljøvernminister Vidar Helgesen som erstatter Tine Sundtoft
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger