- Som å se gjennom et matpapir

- Etter to laseroperasjoner har jeg fått langt dårligere syn, sier Johnny Christiansen. Han er også blitt 30 000 kroner fattigere. Pasientskadeerstatningen har fått flere klagesaker.

Willy Pettersen

Johnny Christiansen ble ikke fornøyd med laseroperasjonen.

Foto: Bent Tandstad / NRK

I 2007 fikk Johnny Christiansen utført en laseroperasjon på den private øyeklinikken Argus . Han ville bedre synet sitt. Han var nærsynt, minus fem, på begge øynene. To operasjoner senere beskriver han synet på det ene øyet slik:

- Det er som en slags tåke, som å se gjennom matpapir.

Det andre øyet er fint, men Christiansen fra Horten, som kaller seg "en handyman", kan ikke lenger skru i bitte små skruer, fordi han ikke ser dem.

Da han i 2007 kontaktet Argus øyeklinikk, var det i håp om å bedre synet slik at han ikke var avhengig av briller eller kontaktlinser.

- Jeg var fornøyd

Den første operasjonen gikk greit, og Johnny Christiansen var fornøyd. Iallefall helt til synet på det ene øyet gradvis ble dårligere.

I fjor ble Christiansen operert på nytt, fordi han ikke lenger så så skarpt som før. Etter den andre operasjonen, fikk han en infeksjon på hornhinnen.

- Hadde jeg visst på forhånd at infeksjonsfaren ved bruk av LASEK er mye større enn hva man får inntrykk av, så hadde jeg ikke tatt den siste operasjonen, sier han i dag.

Arr på hornhinnen

Infeksjonen ble behandlet med antibiotika. Han måtte dryppe øyet hvert 15 minutt i to døgn. En kontaktlinse skulle beskytte såret på hornhinnen. - Denne gir selvfølgelig et ideelt miljø for infeksjoner, tror Christiansen.

Etter fem dager hadde ikke såret grodd, og Christiansen gikk i tre dager til. Da var infeksjonen sannsynligvis et faktum.

Etter fem dager ble kontaktlinsen fjernet. Christiansen hadde fått et arr på hornhinnen.

Mitt syn målt gjennom hornhinnen er på 41 prosent. Det er som om det ligger et matpapir foran det ene øyet. Det er et arr, eller en flekk, etter infeksjonen jeg fikk på hornhinnen.

Johnny Christiansen, pasient

- En operasjon har alltid en konsekvens. At dette i verste fall kunne bli konsekvensen, synes jeg jeg har fått veldig liten informasjon om i forkant, sier Christiansen.

- Pasienten har fått all mulig informasjon før operasjonen, sier lege Willy Pettersen ved Argus øyeklinikk. Christiansen ble operert etter en metode som kalles LASEK.

Christiansen får behandling for infeksjonen, men blir ikke noe bedre.

- Øyeklinikken har ingen andre forslag enn å gi meg en kontaktlinse. De henviser meg til Ullevål universitetssykehus. Jeg vil ikke stå i den offentlige helsekøen, og ber Argus om å sende meg til den beste private øyeklinikken i Europa, sier Christiansen. Ukene gikk uten at han fikk noe svar.

- Vi har svart på alle henvendelser fra Christiansen, sier lege Willy Pettersen.

Tok selv kontakt

Til slutt tok han selv kontakt med Centre for sight i Storbritannia. Der får han opplyst at de har gått bort fra operasjonsmetoden LASEK, fordi de vurderer infeksjonsfaren som for stor.

- I gjennomsnitt oppstår det komplikasjoner i 1 av 3 500 slike operasjoner. Christiansen har vært uheldig, sier Pettersen.

Uheldig pasient

- Selv om jeg kanskje har vært veldig uheldig, synes jeg at den som har utført operasjonen må ta ansvar for resultatet. Det har Argus øyeklinikk og lege Willy Pettersen ikke gjort, mener Johnny Christiansen.

- Jeg kan dokumentere at Argus aldri har gitt meg noen andre muligheter enn en midlertidig løsning. Jeg kunne bruke en hard kontaktlinse. Da jeg ble henvist til Ullevål fra Argus ga de vel egentlig opp, sier han.

- Når pasienten har fått en skade, synes jeg legen må sørge for at han får en så god oppfølging som mulig. Det har Argus ikke gjort. De har knapt svart på mine henvendelser, hevder pasienten.

Flere klagesaker

Ved hjelp av en advokat klager Johnny Christiansen til Norsk Pasientskadeerstatning . Åtte pasienter har klaget etter å ha gjennomgått en laseroperasjon ved en av de private øyeklinikkene i fjor. Privat sektor ble innlemmet i pasientskadeordningen fra nyttår 2009.

Christiansens sak er fortsatt under behandling.

30 000 kroner

Han har brukt rundt 30 000 kroner på de to laseroperasjonene.

- Jeg er avhengig av synet mitt. Hvem skal egentlig bære kostnadene når jeg ikke har fått den varen jeg har kjøpt? Er det ikke rimelig at Argus i alle fall deler kostnadene? spør Christiansen.

Han får ikke medhold av legen, og slik står påstand mot påstand.

Oppfølgingen har vært slik den skal være. Vi har flere behandlingsmuligheter for hans dårlige syn. Johnny Christiansen har selv valgt å avslutte sitt forhold til oss. Da må han selv bære ansvaret, også økonomisk.

Lege Willy Pettersen, Argus øyeklinikk

Les:Sjekkliste før operasjon

SISTE NYTT

Siste meldinger