Hopp til innhold

Mener tusj funnet i Wara-boligen ble brukt til hærverket

Senioringeniør Knut Endre Sjåstad fra Kripos sier det er sannsynlig at tusjen som ble brukt til hærverk hos justisministeren ble funnet i huset der Wara og den tiltalte samboeren bor.

Tusj funnet i Waras hus

TUSJFUNN: Politiet mener at denne tusjen som ble funnet hjemme hos Wara og Bertheussen, ble brukt i hærverket. (Tusjen skal ha blitt funnet et annet sted i huset enn bildet viser)

Foto: Politiet/ PST

Knut Endre Sjåstad fra Kripos forklarte i retten tirsdag at de undersøkte 31 tusjer som ble funnet i saken.

Ifølge Sjåstad var det én tusj som er beslaglagt i huset som ga de samme analytiske svarene som fargene i to av beslagene. Den aktuelle tusjen ble funnet gjemt bak en bokhylle i Wara og Bertheussens hjem under ransakelsen i mars i fjor.

– Med utgangspunkt i de observasjonene sier vi at den tusjen etter all sannsynlighet har det samme fargestoffet som i det omstridte materialet. Det er den sterkeste konklusjonen vi bruker, Sjåstad.

Sannsynlig at det er samme tusj

Aktor Frederik Ranke ville ha klarhet i om det er sannsynlig at tusjen som ble funnet bak bokhylla er den samme som ble benyttet under hærverket ved boligen på Røa natt til 6. desember 2018.

Det kunne Kripos-vitnet bekrefte.

– Det er en viss sannsynlighetsovervekt for at det er den aktuelle tusjen som avsatte den streken. Grunnen til det er at det finnes utrolig mange andre tusjpenner som er forskjellige, sier Sjåstad.

Tor Mikkel Waras bil tagget ned

HVEM STO BAK? Påtalemyndigheten mener det er Laila Bertheussen selv som sto bak hærverket, og at motivet var at andre skulle få skylden.

Foto: Tipser

– Altså sannsynlighetsovervekt for at den at tusjen som ble funnet bak bokhyllen ble benyttet? spurte Ranke.

– Ja, svarte Sjåstad.

Til NRK sier Ranke at Kripos-vitnemålet har bevisverdi mot Bertheussen, «sett i en større sammenheng».

Elden mener funnet har liten verdi

Forsvarer John Christian Elden mente imidlertid Sjåstad gikk for langt i hvor sikre politiet var på at de hadde funnet riktig tusj.

Han sier de ikke kan knytte tusjen til hærverket med konklusjonen fra Kripos.

– De har klassifisert det med den laveste graden av sannsynlighet. Det er ikke sannsynlighetsovervekt, men det kan ha en sammenheng. Betegnelsen de bruker er «en viss grad av sannsynlighet», påpekte Elden.

Forsvareren mener dette har liten verdi i straffesaker, og sier til NRK at dagen i dag var «en bra dag for Bertheussen».

– Den (tusjen) ble åpenbart klart avdramatisert i retten i dag, når de sier at det er» en viss grad av sannsynlighet» for at den kan være brukt i saken. Vi er ganske beroliget rundt den også, selv om den ikke er knyttet til henne.

Tiltalte Laila Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter.

Hun forklarte seg i retten tirsdag om hva hun gjorde da hærverket skjedde. Aktor mente hun hadde endret forklaring om hvorvidt hun ble vekket av hærverket, noe forsvarer Elden er uenig i.

– Aktor hadde ikke funnet igjen en passasje i et politiavhør, der hun sa det samme som i retten, nemlig at mannen våknet opp i tre-firetiden på natten. Derfor ble det litt misforståelser. Selv har hun sagt at hun sov, og det har mannen bekreftet, sier Elden.

Wara skal etter planen vitne torsdag.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

«Hypotetisk tvil»

Kripos-etterforsker Sjåstad forklarte også den aktuelle tusjen, Penol 1000, hadde noe forskjellig sammensetning fra tusj til tusj. Da de fikk en ny tusj fra leverandøren av samme type og merke til testing, var kjemien litt forskjellig.

Sjåstad sier alderen på den beslaglagte tusjen kan være årsaken. En annen årsak kan være at leverandøren kan ha endret oppskriften på tusjen. Ranke spør hvordan man kan si at det etter all sannsynlighet er samme type.

– Det er at kjemien i lakken i beslagene ikke kunne skilles fra den som ble brukt på veggen, sa Sjåstad.

Han sa de har vært konservative, men at beslagene i to av merkene på åstedet etter all sannsynlighet er av samme type som i den beslaglagte tusjen.

– Den aller sikreste konklusjonsgraden tar ikke hensyn til usikkerhet ved måleutstyr og så videre. Det må vi gjøre. I denne saken er det kun en hypotetisk tvil, sa han i retten.

Helseapp registrerte skritt på natta

Tiltalte Laila Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter.

Hun forklarte seg i retten tirsdag om hva hun gjorde da hærverket skjedde. Aktor mente hun hadde endret forklaring. Etter vitnemålet har Bertheussen fulgt saken på et annet rom i tinghuset.

På slutten av tirsdagen vitnet politioverbetjent Martin Bøyum fra PST om data fra Facebook, internett og helseappen på Bertheussens iPhone X.

Bertheussen hadde søkt en del på internett denne natten. I tillegg var det registrert en del bevegelser i helseappen som var automatisk installert på telefonen.

NRK har tidligere omtalt at aktoratet mener helseappen har betydning ved et par av hendelsene.

Bøyum forklarte at det fra klokken 02.02 var registrert 221 skritt på cirka 10 minutter, med to høydeforflytninger klokken 02.04 og 02.11. Så var det registrert en ny periode med bevegelser klokken 02.12 til 02.17. Her var det registrert 123 skritt.

Påtalemyndigheten mener hærverket på boligen er begått mellom 02.00 og 02.30 natt til 6. desember.

– Det viser at hun er i bevegelse. Det er forenlig med at hun kan ha gjort det. Det er et indisium, sier Ranke til NRK om betydningen av opplysningene fra helseappen.

Ranke mener for øvrig det er verdt å merke seg at bensinlokket på parets bil, kan ha blitt åpnet av noen som hadde nøkler til bilen. Dette fordi det ikke var noen tegn til skrapemerker på lokket, ifølge politioverbetjent Marit Sahr Bergheim, som vitnet om de krimtekniske undersøkelsene før lunsj.

Tanklokk fra familiens bil i Bertheussen-saken

Dette tanklokket, som tilhører Bertheussen og Waras bil, ble funnet på bakken ved siden av bilen da politiet kom til boligen 6. desember. Det er ikke funnet DNA eller fingeravtrykk på lokket.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix

Elden: – Tar dette med stoisk ro

Elden spurte om man kan si hvor i huset skrittene har funnet sted. Bøyum svarte at man bare kan slå fast at det har vært bevegelse i den aktuelle perioden, og at man ikke kan henge seg opp i antall skritt.

Elden sier til NRK at dagens bevisførsel viser at Bertheussen hadde en normal aktivitet den første natten det ble begått hærverk ved samboerparets bolig.

– Da gikk hun og la seg blant annet. Hun har gått opp trapper i huset, og hun har vært oppe i annen etasje. Hun har lagt seg til å sove, og noe annet er ikke hevdet fra påtalemyndigheten heller, så vi tar dette med stoisk ro, sier Elden.

Det er lagt opp til befaring i Wara og Bertheussens bolig fredag. Elden varslet i retten at han vil prøve på litt «skrittgåing» da.

Lue som ble funnet på et gjerde i Vækerøveien 6. desember 2018

Denne lua ble funnet på et gjerde inne på Wara og Bertheussens eiendom 6. desember. Det er funnet spor av mannlig, ukjent DNA på lua.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
  • Les mer om hva som ble forklart i retten her:

AKTUELT NÅ