Hopp til innhold

PST la frem beslag: Fant rødsprit, rød tusj og sentral Morgenbladet-artikkel hos Bertheussen

OSLO TINGRETT (NRK): PST mener en sensor hjemme hos justisministeren har blitt manipulert etter at Laila Bertheussen ble siktet i saken. Under ransakelsen av boligen fant de rødsprit, tennposer, frimerker og en sentral avisartikkel de mener kan knytte Bertheussen til trusselhendelsene hun er tiltalt for.

Politi ransaker Waras bolig

RANSAKET HUSET: Her bærer politiet ut beslag fra boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen 14. mars 2019.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politioverbetjent Snorre Mortensen var den første på stedet da politiet gikk til pågripelse og ransakelse av boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen 14. mars i fjor.

Ransakelsen ble utløst etter den siste av en rekke trusselhendelser. Natt til 10. mars hadde noen satt fyr på parets bil ved bruk av tennposer, rødsprit og åpen ild.

Bertheussen skal ha blitt overrasket fordi hun ikke hadde noen avtale med politiet den dagen. Så fikk hun lest opp siktelsen.

– Den eneste reaksjonen var egentlig at hun sa at «jeg kan ikke tro at dette virkelig skjer». Hun begynte å bli kortpustet og bøyde seg litt ned. Hun sa hun hadde en slags panikkangst, men så ble hun rolig og snakket med oss igjen, forklarte Mortensen.

Hun fikk ta med seg medisiner, og ble kjørt til Kripos. Han beskriver det som en «grei seanse».

– Hun var samarbeidsvillig og ga meg koden til døra for at vi praktisk kunne gå inn og ut av huset. Hun ga også fra seg mobilen, uten at det hadde blitt spurt etter, sa Mortensen.

Laila Bertheussen foran i retten tirsdag 8. september.

VITNET ONSDAG: Laila Bertheussen forklarte seg for retten onsdag. Torsdag følger hun saken fra bakrommet. Tor Mikkel Wara er ikke til stede i retten i dag.

Illustrasjon: Tegning: Esther Bjørneboe

Fant avis brukt i trusselbrev

Retten fikk i dag en grundig gjennomgang av huset og beslagene som ble gjort 14. mars i fjor.

I huset fant politiet blant annet en Morgenbladet-artikkel som er sitert i to av trusselbrevene i saken. Det ene ble sendt til boligen til Wara og Bertheussen, det andre ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

En utskrift av intervjuet med Ways of Seeing-skuespiller Hanan Benammar, med tittelen «Jeg må bare le av dem» ble funnet på et hobbyrom i andre etasje boligen på Røa.

Teksten var merket med rosa markeringstusj i teksten. Avisen Morgenbladet fra 30. november lå også oppslått på samme artikkel, med gul markering.

På kontoret ble det også beslaglagt ark, konvolutter og flere printere. Printerne var tilkoblet en PC Bertheussen disponerte.

Det ble også funnet en minnepinne og et frimerkehefte med 10 frimerker med fyrtårnmotiv. Det manglet fire frimerker, to med hvitt fyr og to med rødt fyr.

Frimerkene er av samme type som ble brukt i forsendelser til advokatkontoret Elden, etter at Bertheussen ble siktet i saken. I pakkene påtar noen andre enn Bertheussen seg ansvaret for trusselhendelsene.

Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.

Et av to brev med tekst som var klippet sammen av sitater fra Morgenbladet.

Foto: POLITIET / Scanpix

Rødsprit, tennposer, hyssing og tusj

Mortensen viste også bilder av hylla i garasjen ved parets bolig. Der fant politiet blant annet en grønn bensinkanne, og en flaske rødsprit, der minst halve innholdet var borte. Flaska hadde et batchnummer og produksjonsdato. Mortensen mener rødspriten ble kjøpt dagen før bilbrannen, altså 9. mars.

– Da er det kjøp av rødsprit. Vi mener med stor sannsynlighet at flaska som stod her 14. mars er flaska som ble kjøpt dagen før brannen, sa han.

Mortensen fortalte videre at det ble beslaglagt tennposer med en hvit størknet masse som kan tennes på. De sto på peisen i første etasje.

Politiet mener at bilbrannen natt til søndag 10. mars ble startet ved hjelp av rødsprit, opptenningsposer og åpen ild.

Overvåkningsbilde av Waras bil i brann natt til 10. mars 2019

BILBRANN: Bilde av Waras bil i brann fra Stanley-overvåkningskameraet natt til søndag 10. mars 2019.

Foto: Politi/PST

Inne på kjøkkenet, i øverste hylle, helt ut mot døra, var det en blå glasskål. Der lå det en Ford-bilnøkkel.

– Jeg kikket på den, men jeg beslagla den ikke. Jeg antok at den tilhørte bilen som ble tauet inn 10. mars. Falck hadde også en nøkkel. Jeg mener det er samme bilnøkkel som senere ble sendt til Elden, sa Mortensen.

I nederste skuff på kjøkkenøya lå det to hyssingruller. I øverste hylle lå det sju ruller med plastposer og noen løse poser. I den første trusselhendelsen, natt til 6. desember, hadde noen tent på en hyssingbit som lå delvis inne i bensinlokket til Waras Ford S-Max.

Mortensen viste også hvor de fant en tykk, rød tusj av merket Penol 100, bak bøkene i bokhylla i kjelleren på huset.

Statsadvokat Frederik Ranke sier påtalemyndigheten mener beslagene som ble lagt frem i retten torsdag er relevante opp mot trusselhendelsene ved boligen på Røa.

– For eksempel denne tusjen har betydning med at det var skrevet rasist. Det dreier seg om hva slags type tusj som ble brukt, sier Ranke.

Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden

Bilnøkkelen som ble sendt til Elden.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix

Mener sensorer er tuklet med i ettertid

Mortensen forklarte seg også om det politiet mener er manipulasjon av to magnetsensorer som registrerer bevegelser i en dør og et vindu.

Disse var ikke tuklet med da huset ble ransaket 14. mars i fjor, men sikkerhetsselskapet Stanley Security meldte fra om uregelmessigheten da de monterte ned utstyret i april i år.

– Den på kjellervinduet og døra hadde blitt skåret løs fra underlaget og limt sammen. Da ville de ikke gi noe utslag når døra eller vinduet ble åpnet. Under ransakelsen viser vi dørene som åpnes, og per 14. mars fulgte den ene magneten med døra. Da var den altså ikke tuklet med, sier Mortensen.

I anonyme pakker som har blitt sendt til advokatkontoret Elden etter at Bertheussen ble pågrepet, hevder ukjente personer at de står bak trusselhendelsene mot Wara. De ukjente personene hevdet også at de hadde avlyttet boligen, og at de hadde tilgang til boligen via kjelleretasjen.

– Det er relevant fordi magnetkontakten så ut til å være feilfri da PST ransaket. Den har blitt tuklet med i ettertid. Den var tema i en av disse forsendelsene (til Elden, journ.anm.), sier statsadvokat Frederik Ranke.

Påtalemyndigheten mener å bevise at det er Laila Bertheussen som står bak disse forsendelsene.

Samtidig har man åpnet for at Bertheussen kan ha fått bistand til å sende pakkene i en periode hun selv oppholdt seg i USA. Man har imidlertid ikke funnet ut hvem som «bevisst eller ubevisst» kan ha hjulpet til med å sende pakkene.

Tror ikke at boligen ble overvåket

Politioverbetjent Mortensen sa avlytting av bolig ikke var et tema under ransakelsen i mars i fjor. I retten torsdag forklarte politioverbetjenten at han har gått gjennom bildematerialet fra ransakelsen i ettertid.

Han hadde da ikke kunne finne spor etter avlyttingsutstyr ved et kjøkkenvindu, slik det ble hevdet i forsendelsene.

– Vi hadde ikke som utgangspunkt at justisministerens bolig ble overvåket 14. mars i fjor, men de har gått gjennom det de hadde av bilder av kjøkkenet, og det er ikke noe som tyder på at det er tilfelle, sier Ranke.

Fra fornærmet til siktet

Sensor i Wara/Bertheussens hjem avbildet 14. mars

Dette bildet viser en av alarmsensorene i kjelleren til boligen til Wara og Bertheussen. Bildet er tatt 14. mars 2019, da politiet ransaket boligen. Da var sensoren ikke tuklet med, ifølge PST.

Foto: PST/Politiet

Da bilen på eiendommen til justisminister Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen ble satt i brann 10. mars 2019, mente politiet å vite hvem som sto bak.

Etterforskerne hadde sett mer og mer på eiendommen, og bedt om overvåkning fra flere vinkler.

Til slutt hadde Bertheussen sagt nei til et kamera rettet mot huset og i bilen. PST satte likevel opp et kamera som filmet veien utenfor. Etter brannen 14. mars var politiet så sikre på at det ikke kunne være andre gjerningspersoner at de gikk til pågripelse.

– Det var et ønske om en forsterket skjult, overvåking av eiendommen som PST mente var nødvendig for å ta gjerningspersoner på folk fersk gjerning.

Vi må komme tilbake til hvorfor, men hovedetterforsker sier man var avhengig av et samtykke, og sa man ikke fikk det. Vi har notert oss at det ikke ble noen forsterket overvåkning, men det er viktig å høre Waras forklaring om dette, sier statsadvokat Ranke.

Anklager PST for løgn

Den første rettsuken i Bertheussen-saken er over. Forsvarer John Christian Elden mener noe av det viktigste som har kommet frem er at PST ikke kan utelukke at andre enn Bertheussen har sendt pakker med informasjon til hans kontor. Den siste pakken ble mottatt så sent som august.

– Det er forskjellig innhold i disse trusselhendelsene som kan tilsi at det er ulike personer. Det vi vet mer om, er at det er samme person som har sendt flere av de etterfølgende brev og pakker, hvor vi vet at noen positivt ikke kan være sendt av Bertheussen, sier Elden.

På et tidspunkt tok Laila Bertheussen selv ordet i retten torsdag, og anklaget PST for løgn når det gjelder overvåkningskameraet på eiendommen. Forsvarer John Christian Elden forklarer at Bertheussen er uenig i PSTs framstilling.

– Vi har gått tilbake til PSTs egen begjæring til tingretten. De skriver at det er snakk om et kamera, der formålet er å overvåke fortauet utenfor eiendommen. Hun har ikke ønsket at de skulle ha skjult overvåkning på selve eiendommen, der har allerede hadde overvåkning via Stanley (sikkerhetsselskapet), som var skiltet.

Elden sier samtidig at det er riktig at Bertheussen ikke ønsket et kamera i bilen sin, fordi hun ikke så behovet for dette.

Vil ikke kommentere enkeltbeslag

Når det gjelder beslaget av bensinkanne og rødsprit hjemme hos Wara/Bertheussen, sier Elden at han vil vente med å kommentere enkeltbeslag.

– Vi mener det ikke er bevist at hun står bak forholdene i tiltalen. Det hun kan si er at hun ikke har noe tilknytning til hærverk.

Når det gjelder den påståtte tuklingen med sensorer, svarer Elden slik.

– I lengre tid har det vært klager på at det har vært mangler ved dette overvåkningsopplegget, at det har vært kameraer som ikke virket og sensorer ikke fungerte. Det har vært påpekt underveis i saken.

– Etter hennes forklaring er det ikke hun som har manipulert noe. Det ble varslet om dette underveis, ikke etter at hun ble siktet.

– Mener Bertheussen at hun har vært overvåket av andre?

– Det vet hun ikke, men hun vet at det har kommet beskjeder i pakker etterpå, som kan tilsi at hun har vært det.

Skader på Waras bil etter brannen natt til 10. mars

BILBRANN: Bilde av Waras bil som ble satt i brann natt til søndag 10. mars 2019.

Foto: Politi/PST

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger