Hopp til innhold

Mener PST-varselet tyder på en umiddelbar trussel

Terrorekspert Magnus Ranstorp mener den internasjonale etterlysningen av en norsk kvinne, som mistenkes for terrorplanlegging, betyr at trusselen er svært alvorlig.

Magnus Ranstorp

ALVORLIG: Magnus Ranstorp, som er forskningsleder ved Forsvarshøyskolen i Sverige, mener det internasjonale varselet om den norske kvinnen vitner om alvor og fare.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Et oransje varsel innebærer at det foreligger en advarsel om en person som kan være stor fare for samfunnets sikkerhet. Det er ganske uvanlig at man går ut med denne typen varsel. Det skjer ikke så ofte i Interpol, sier Magnus Ranstorp, forskningsleder ved Forsvarshøyskolen i Sverige, til NRK.

Det var den svenske avisen GT som i dag meldte at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sendt ut et oransje varsel via Interpol om en norsk kvinne de mistenker at planlegger å gjennomføre en selvmordsaksjon.

Kvinnen, som skal være i begynnelsen av 20-årene, reiste ifølge avisen nylig til Syria for å få kamptrening, og skal ha sluttet seg til terrororganisasjonen IS.

Ranstorp mener varselet vitner om en svært alvorlig situasjon.

Bilde av den terrormistenkte norske kvinnen

ER TERRORMISTENKT: Dette skal, ifølge svenske GT, være den norske kvinnen som PST mistenker at planlegger å utføre et terrorangrep.

Foto: GT.SE

– Denne typen varsel sier at det forestår umiddelbar trussel for samfunnets sikkerhet.

– Det kan tyde på at de sitter på ganske konkret informasjon om et angrep?

– Ja, man har vel informasjon om at personen er klar til å ty til vold, og man går jo bare ut med sånne varsler når man tror at de rører på seg, altså at de er i bevegelse. Og det bygger på konkret informasjon, sier Ranstorp.

– Kjøper drømmen om sharia

Når Interpol sender ut varsel, får de landene som er med i organisasjonen opplysninger om den etterlyste personen. De skal da være på vakt og ha økt bevissthet rundt vedkommende. For øyeblikket er fire nordmenn offentlig etterlyst av Interpol - to av dem for å ha deltatt eller gitt økonomisk støtte til en terrororganisasjon. Den norske kvinnen er ikke på denne listen.

Rundt 70 norske statsborgere har reist fra Norge til Irak og Syria for å slutte seg til ekstreme islamistiske grupper. Flere av dem skal være kvinner. Ranstorp mener kvinnene som reiser ofte lar seg friste av en utopi.

– Det handler om at de kjøper drømmen om sharia og om kalifatet. Det blir en utopi. De reiser dit for å gifte seg. Det er ikke ofte de kriger, men noen blir såkalt «moralpoliti», sier han.

AKTUELT NÅ