NRK Meny
Normal

Mener grensekontrollene er belastende

Fergeselskapet Color Line mener grensekontrollen, som ble innført i november, er belastende, tidkrevende og lite hensiktsmessig. Regjeringen har forlenget kontrollene til 14. februar.

Grensekontroll Kristiansand

Color Line har stoppet 130 personer totalt siden grensekontrollene startet i november.

Foto: Odd Rømteland / NRK

I nesten åtte uker har fergeselskapene som reiser mellom Norge og utlandet sjekket pass og eventuelle visumpapirer på alle reisende.

Fergeselskapene har ansvar for at personer utenfor Schengen-området, som ikke kan vise fram gyldig visum, blir avvist før de går om bord.

Målet med den utvidede grensekontrollen som ble innført 26. november i fjor er blant annet å unngå at båtene fra Danmark, Sverige og Tyskland blir den nye innfartsåren for asylsøkere som vil til Norge.

Helge Otto Mathisen

Kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line sier deres ansatte synes det er krevende og belastende å ha ansvar for grensekontroll.

Foto: NRK

Ikke trent til jobben

Color Line har ikke fryktet Storskog-tilstander på fergene, ifølge kommunikasjonsdirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen.

– Det har vi aldri trodd vi skulle få, og det har vi fått bekreftet. Vi håper det er mulig å komme i en dialog med myndighetene om hvordan dette skal være framover, slik at det ikke blir en permanent ordning, sier Mathisen.

Grensekontroll utenfor Malmø

Grensekontrollen i Sverige og Danmark har ført til at færre asylsøkere kommer til Norge. Her går politi ombord på et Øresund-tog utenfor Malmø for å gjennomføre grensekontroll.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Han forteller at de ansatte i Norges største fergeselskap synes det er belastende å måtte nekte fortvilte mennesker å gå om bord på ferga fordi de ikke har riktige papirer.

– Det er en stor personlig belastning for våre ansatte når man må avvise folk som helt åpenbart ser ut som de er i en fortvilet situasjon. Det er ikke våre folk trent opp til, våre folk er servicemennesker som skal betjene folk på en hyggelig reise.

Mathisen sier det også er tid- og ressurskrevende og at det er vanskelig å forstå hvorfor man må kontrollere så mange, når så få må avvises.

Har stoppet 130

Siden grensekontrollen ble innført har i underkant av 200 000 passasjerer reist med Color Line fra Sverige, Danmark eller Tyskland. 130 har blitt stoppet på fergeterminalen.

NRK har også spurt Politidirektoratet hvor mange politiet har stoppet siden grensekontrollen ble forsterket på alle fergeleier og populære grenseoverganger. Svaret er 23 registerterte bortvisninger så langt.

Vil fortsette kontrollene

Sylvi Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener grensekontrollen er viktig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tross de lave tallene har regjeringen bestemt seg for å forlenge grensekontrollen enda en gang. Nå varer den fram til 14. februar.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier det er viktig at kontrollene fortsetter.

– Vi mener det er behov for grensekontroll for å ha kontroll på hvem som kommer til Norge. Både det Danmark og ikke minst Sverige har gjort har hatt stor effekt for Norge.

– Det er grunn til at det kommer færre flyktninger til Norge nå. Det gir oss et pusterom til å kunne håndtere situasjonen, sier Listhaug.

Grensekontroller til Norge og Sverige. Kart.

Grensekontroller til Norge og Sverige.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK