NRK Meny
Normal

Færre asylsøkere til Sverige etter grensekontroll

Antall asylsøkere til Skåne i Sverige via Danmark falt på dagen da det ble innført skjerpet grensekontroll. – Vi kommer til å se et dramatisk fall i antall flyktninger fremover, spår svensk lederskribent.

ID-kontroll på Kastrup i København

Passasjerer som vil reise fra togstasjonen på Kastrup i Danmark til Sverige kontrolleres av sikkerhetsvakter.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Fra natt til mandag denne uka måtte alle som ville inn i Sverige fra Danmark vise gyldig pass, førerkort eller ID-kort.

Svenske myndigheter startet året med å innføre skjerpet grensekontroll, etter at det kom rekordmange 163.000 flyktninger til Sverige i 2015.

Allerede merkes innstrammingen, sier politiet i Skåne. Mens det i romjula kom over 200 asylsøkere dit hver dag via Danmark, var tallet i går 48 personer.

– En kan si at det er et stort fall i antall. Men det har bare gått én dag, og vi kan ikke utelukke at flyktninger vil prøve å finne andre måter å komme seg inn i Sverige på, sier politiets talskvinne Ewa-Gun Westford til nyhetsbyrået TT.

10 000 asylsøkere på én uke

Den siste uka har 1989 personer kommet til Sverige for å søke asyl, opplyser Migrationsverket til den svenske avisa Expressen. Det er langt færre enn i november, da over 10.000 personer søkte asyl på en uke.

Lederskribent i svenske Aftonbladet Anders Lindberg mener den skjerpede kontrollen vil føre til at det blir dramatisk færre asylsøkere til Sverige fremover.

– De som blir hardest rammet av dette er asylsøkere under 18 år som kommer alene. Mange av dem har ikke ID-papirer, sier Lindberg til NRK.

I GANG: På togstatsjonen på Kastrup i København må alle som skal til Sverige nå gjennom ID-kontroll.

Fra og med 4. januar skal alle som krysser grensa mellom Danmark og Sverige vise ID med foto. Her er passasjerer på vei til Sverige fra Kastrup.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

– Vi ser det allerede. Reporterne våre på Kastrup forteller at det er langt færre personer på Kastrup som prøver å ta seg til Sverige nå, sier Lindberg.

Hastemøte i EU om grensekontrollen

Danskene var raske med å følge opp da Sverige innførte skjerpede kontroller. På en pressekonferanse mandag formiddag varslet danskenes statsminister Lars Løkke Rasmussen midlertidig grensekontroll ved grensa mot Tyskland. Dét har vakt oppsikt.

Danmark innfører midlertidig grensekontroll ved grensen mot Tyskland fra mandag klokka 12, opplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Tyskland liker dårlig de nye tiltakene, fordi de frykter det vil føre til at flere asylsøkere blir værende i Tyskland i stedet for å ta seg videre til Danmark.

Nå er de ansvarlige ministrene i Sverige, Danmark og Tyskland kalt inn til hastemøte hos EU om saken.

Døde barn skylt i land i Tyrkia

Samtidig som det blir vanskeligere å ta seg inn i Sverige og Danmark, fortsetter mennesker å flykte til Europa.

Ferske tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) viser at over 12.000 personer har tatt seg til Hellas og Makedonia i løpet av 2016s første dager.

Laster Twitter-innhold

For noen av dem har ferden endt brutalt. Minst 17 livløse kropper, deriblant tre barn i redningsvester, ble skylt i land på stranda i Tyrkia tirsdag morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt